Miljøvennlig søkemotor

Miljøvennlig søkemotor

Greenseng serverer CO2-nøytrale søkeresultater fra Google.

Hver gang du går inn på en nettside gir du en server litt ekstra arbeid. Deretter må dataene du har forespurt sendes via andre servere og inn til din maskin. Alt dette krever strøm. Ubetydelige mengder strøm, vil du kanskje tenke, det er vel ikke noe å bry seg om. Men for spesielt populære nettsider som Google.com, som hadde 135 millioner treff i USA bare i løpet av mai måned, baller disse ubetydelige mengdene fort på seg.

Grønn statistikk

På bakgrunn av dette har det nystartede CO2Stats nå kommet med et grønt alternativ for søk: Greenseng (uttales på samme måte som ginseng).

CO2Stats har med økonomisk støtte fra Y Combinator gitt en ny, grønn vri til nettstatistikk. Om du bruker deres tjeneste for å måle antall besøkende, sidevisninger, og så videre på nettsidene dine regner CO2Stats ut hvor mye belastning dette gir på serverne, og dermed hvor mye strøm du bruker.

CO2Stats tar det til og med hakket lenger og regner ut hvor mye strøm det kreves for nettverket å formidle dataene til mottakeren, og til og med hvor mye strøm de besøkendes datamaskiner bruker den tiden de er inne på nettsiden.

Deretter kjøper CO2Stats fornybar energi fra vind- og solkraft som sendes ut på strømnettet, slik at tilsvarende mindre energi behøver å produseres med tradisjonelle, forurensende metoder. På den måten veier de opp for skadene utslippene for å produsere strømmen til nettsidene dine skaper.

CO2Stats betaler for de 100 første treffene hver måned. Utover det kan du selv velge å betale for å gjøre nettsiden din CO2-nøytral.

Søkeresultater fra Google

Det er denne teknologien CO2Stats nå benytter på sin nye søkemotor. Søkeresultatene trekkes inn fra Google, så du som bruker vil ikke merke stor forskjell. Men om så bare én prosent av brukerne av Google søk begynner å foreta søkene sine gjennom Greenseng vil i hvert fall kloden merke det.

Våre tester av Greenseng viser at resultatene ikke er hundre prosent like dem du får dirkete fra google.com, men at de ligger tett opptil.

Greenseng har ikke støtte for å foreslå søk i søkeboksen, slik som for eksempel Google og Wikipedia kan via OpenSearch-standarden, men dette vil være på plass innen kort tid lover de i en e-post. De forteller også at de vil jobbe for at søkeresultatene skal bli enda mer lik de du får direkte fra Google.

Etter hvert vil de benytte seg av Yahoo!s nye BOSS API for å legge inn sine egne data i Googles søkeresultater, slik at du for eksempel kan se hvor grønne de forskjellige nettsidene i søkeresultatene er. CO2Stats hevder at de ikke regner med å tjene penger på Greenseng, men håper nok heller på at den vil føre til flere kunder for sin grønne statistikk.

Enterprise