Norsk tale hjelper svaksynte i Windows

Et nytt talesynteseprogram fra Lingit og Microsoft vil gi norske blinde og svaksynte en bedre hverdag.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag lanserte Norges Blindeforbund sammen med Microsoft og Trondheim-selskapet Lingit et taleverktøy som skal integreres i den norske versjonen av Windows, både XP og Vista. Den nye 'Lingspeak Arne', som systemet heter, ble hilset velkommen av Heidi Grande Røys, statsråd i Fornyings- og administrasjons-departementet.

- Det er en litt spesiell dag for oss. Stortinget behandler et forslag for en lov om diskriminering av folk med nedsatt syn, og vi presenterer en ny it-løsning som skal gjøre livet vårt enklere, sier Gunnar Haugsveen, generalsekretær i Blindeforbundet.

Haugsveen forteller at teknologi inntar en stadig større plass i hverdagen, også for mennesker med nedsatt syn. Det gjelder på pc, på nett, i offentlig informasjon og ved billettautomater på togstasjoner. Ifølge Haugsveen sliter rundt 30 prosent av alle nordmenn med dårlige leseferdigheter, om det er nedsatt syn eller dysleksi. Derfor er å få tale inn i dataverden et stort skritt fremover.

Begrensninger

Det er Trondheim-selskapet Lingit som har videreutviklet 'Arne', en taleløsning som startet for mange år siden hos Telenor, til hva nå heter Lingspeak Arne. Lingit er et utsprang fra NTNU, og utvikler programvare for dyslektikere.

Talesyntese gir programvare mulighet å lese tekst og kommandoer høyt, slik at de kan høres. Det er mange begrensninger med løsningen som lanseres, det er både Microsoft og Lingit klar over.

- Vi må gjøre kompromisser i forhold til ambisjonene. Dette er ikke nok, men det vil være en betydelig forbedring for blinde og svaksynte, sier Morten Aarsrud, administrerende direktør i Microsoft, på lanseriingen.

Som en av begrensningene nevner Aasrud bruk av systemressurser og databaser. Disse begrensingene medfører for eksempel at stemmen på løsningen høres litt innbokset ut, og at talegjenkjenning og kommandostyring vil ta lengre tid. En annen tydelig begrensning er at teksten først må markeres før den leses, noe som for mange blinde og svaksynte kan være en vanskelig øvelse.

- Men dette er ikke bare for denne gruppen, også dyslektikere eller innvandre med et annet morsmål kan ha stor nytte av denne løsningen, sier Aasrud.

Demonstrasjon

Linkspeak Arne er egentlig ikke et program, ifølge sjefen i Lingit, Torbjørn Nordgård, men en ressurs. Med dette mener han et løsningen ligger i Windows, men trenger annen programvare å fortelle hva skal leses. Det er også Microsoft som har betalt en stor del av utviklingskostnadene, og har gjort den gratis tilgjengelig for alle nrodmenn. Løsningen kan lastes ned fra nett, installeres på en hver pc, og er tilgjengelig på både bokmål og nynorsk.

Bjørn Roger Johansen, som har svært begrenset syn, demonstrerer hvordan det hele fungerer. For Johansen er lesing på en pc-skjerm mulig, men han blir fort veldig sliten uten hjelpeverktøy.

Han viser hvordan programmet fungerer, og stemmen leser den markerte teksten høyt. Her kommer med en gang flere svakheter frem. Stemmen leser blant annet 'Utskriftsvennlig versjon' og 'Tips en venn', lenker som ved en feil ligger innenfor tekstfeltet. Det tar litt tid å forstå stemmen, og særlig når Johansen skrur opp tempoet, blir det vanskelig å følge med for utrente ører.

- Jeg blir mer og mer avhengig av min pc. Dette høres greit ut for meg, det hjelper meg godt, mener Johansen.

- Alle skal med

- Vi ligger langt fremme i verden med å ta i bruk teknologi, men vi må passe på at alle er med, sier Heidi Grande Røys, statsråd i FAD.

Hun er fornøyd med løsningen og mener den bidrar til å forenkle hverdagen i norsk offentlig sektor.

- Det er en utfordring å få alle med. Jo flere generelle ordninger vi har, jo færre særordninger trenger vi. For eksempel har Trygdekontoret en egen løsning for svaksynte. Selv om den er bra, er det en ekstra løsning som må lages og vedlikeholdes. Det er en løsning for de få. Nå kan vi se om vi kan få dem med i de generelle løsningene, sier hun.

Misliker pdf

Hun synes det er naturlig at Microsoft har tatt utfordringen, som stor aktør i norsk offentlig sektor, etter at hun for halvannet år siden ba Aasrud å presentere en fritt nedlastbar tjeneste for talesyntese på norsk.

Helt uten kritikk var lanseringen ikke. En del av de tilstedeværende fra Blindeforbundet mener det er en stor svakhet at programmet må lastes ned. Det betyr at når man benytter seg av andre pc-er på ferie, i en internettkafé eller et annet offentlig sted, er de nesten umulig å bruke det.

I tillegg fikk regjeringens representant mye kjeft for bruk av pdf-er. Dette formatet er noe av de verste for svaksynte å bruke på pc.

Leder for Friprog-senteret, Heidi Austlid, er heller ikke fornøyd med at Regjeringen stiller seg bak et initiativ som er forbeholdt brukere av Microsofts operativsystem.

LES SAKEN HER: Heidi refser Heidi