Norsk teknologi avslørte fotballjuks

Norsk teknologi avslørte fotballjuks

It-system fra Trondheim avslørte storstilt kampfiksing i Europa.

Trondheimsselskapet Sportradar har avdekket det som trolig er tidenes skandale i europeisk fotball, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi har systemer som automatisk overvåker 29.000 europeiske kamper i året, for rundt 300 kunder. Når systemene oppdager kamper hvor oddsen plutselig endres veldig, eller sluttresultatet er veldig overraskende, utløses en alarm. Analyseavdelingen vår i London blir varslet, og de går inn og undersøker om det er hendelser i kampen, eller andre forhold, som tyder på kampfiksing, sier Petter Fornæss til avisa.

Mange arrestert

Sammen med Ivar Arnesen utviklet han overvåkningssystemet Betradar for å vinne mer på oddsen. Men nå brukes deres system altså på en annen måte.

Hendelsen «radaren» avdekket har ført til arrestasjon av 17 personer som er mistenkt for kampfiksing.

Totalt er rundt 200 kamper og cirka like mange personer under etterforskning. Bakmennene kan ha tjent 85 millioner kroner ved å bestikke spillere, ledere, dommere og funksjonærer for å få det resultatet de ønsket.

Dømmer ingen

- Vår jobb er å finne og analysere de mistenkelige kampene. Finner vi at det er grunn til mistanke om juks, varsler vi oppdragsgiverne, sier de to, som vil understreke at de ikke driver med etterforskning og ikke dømmer noen.

Sportsradar er en diplomoppgave laget av de to i samarbeid med Institutt for informatikk ved NTNU høsten 2000. Oppgaven handler om innhenting av spesifikk informasjon via spesialiserte søkemotorer.

Enterprise