- Risikabelt trekk

- Risikabelt trekk

Analytikerne er ikke utelukkende positive til stolleken som nå foregår i Googles toppledelse.

Googles beslutning om å endre ledelsen ble kunngjort samtidig med resultatene for fjerde kvartal. Nå er det store spørsmålet om dette er riktig beslutning fra selskapets side. Flere analytikere uttrykker sin skepsis til IDG News.

Ikke klar for oppgaven

Medgründer Larry Page har aldri har vært administrerende direktør for et børsnotert selskap før, likevel tar han over roret for Google og selskapets 24.000 medarbeidere. Det er analytiker Gartner-analytiker Allan Weiner svært kritisk til.

Han er usikker på om Page er klar for en så stor oppgave i selskapet.

- Jeg antar at spørsmålet er om det å være administrerende direktør for Google er stedet å starte ledertreningen, sier han.

Analytiker Ray Valdes på sin side funderer på om det skjer mer bak kulissene. Han mener en teori kan være at Schmidt har trukket seg frivillig som følge av utmattelse og at Page tar over på midlertidig basis inntil en ny leder er funnet.

- Bra merittliste

- Schmidt har en flott merittliste og har virkelig styrt Google til suksess, sier Gartner-analytiker Ray Valdes til IDG News.

Da Schmidt overtok som administrerende direktør i 2001 var Google en lovende, men et lite selskap som fokuserte utelukkende på websøk. Forretningsmodellen ble ledet av Larry Page og Sergey Brin, to geniale Stanford-studenter uten ledererfaring.

Schmidt hadde derimot allerede vært administrerende direktør for både Novell og Sun før han tok over rollen i Google.

- Sparket ut

Eric Schmidt har gjort stor økonomisk suksess i de 10 årene han har sittet som toppsjef, men han har også stått for flere kontroverser, blant annet en rekke personvernrelaterte fiaskoer og opphavsrettslige søksmål fra forlag, media og store bedrifter. Flere analytikere peker på dette i sine uttalelser:

- Schmidt har gått så langt i viktige saker som personvern at han har sparket seg ut av konsernsjefens kontor, det mener John M. Simpson, direktør for Consumer Watchdog's Inside Google Project.

Uheldige kommentarer

Steve Arnold fra analytikerfirmaet Arnold it tror Schmidt måtte forlate sin stilling fordi Google er avhengig av inntektene til søkeannonseringen.

- Selskapet har ikke diversifisert sin inntektsstrømmer på en meningsfull måte, sier han.

- Den økonomiske suksessen som Google har hatt har vært på grunn av annonsesalget , og det var trolig ikke påvirket av Schmidt, påstår han.

Arnold finner også feil med Schmidts offentlige kommentarer, som noen ganger har vært for kontroverse. Han påpeker også at Google har hatt problemer med å beholde dyktige medarbeidere.

Fornøyd med sine roller

Ifølge IDG News har trioen Schmidt, Brin og Page understreket at Larry Page er klar til å bli konsernsjef og at de er fornøyd med sine roller i omorganiseringen.

De mener det vil forbedre Googles solide økonomiske resultater, teknisk innovasjon og vekst.

- Larry er klar, uttalte Schmidt i en telefonkonferanse med avisen Bloomberg i går.

- Det er på tide at han får sin sjanse, mener han.

Schmidt vil fortsatt ha stor innflytelse på virksomheten i sitt nye rolle som styreformann. Han vil fokusere på eksterne tiltak som å besøke kunder, møte offentlig ansatte, forhandlere og partnere.

Enterprise