SATSER? "Mobile first, cloud first" var det Satya Nadella pekte ut som veien videre for Microsoft da han tiltrådte som ny toppsjef for et par år siden. Det betyr nødvendigvis ikke stor satsing på Windows Phone, viser det seg.

Windows ikke lenger noen melkeku

De som tror at Windows fortsatt er den store melkekua for Microsoft, tar feil. Hva tjener Microsoft mest på i dag?

En gang i tiden var nok Windows et av kjerneproduktene til Microsoft. Det er det på sett og vis fortsatt – det er Windows de fleste pc-brukere i verden ser først hver gang de starter opp pc-en, og det er først og fremst Windows de forbinder med Microsoft. Windows er Microsofts ansikt utad.

Men altså ikke Microsofts melkeku.

Analytikeren Ed Bott har nylig gjennomfør sin årlige studie av de siste års- og kvartalsmeldingene til Microsoft, Google og Apple og presentert sine funn hos ZDNet. Amerikanske Computerworld har kommentert funnene og fastslått at det ikke er så rart at folk flest fortsatt tror at Microsoft først og fremst er Windows.

Pengedryss fra skyen

Men det var altså server- og sky-divisjonene hos Microsoft som brakte selskapet den største omsetningen i fjerde kvartal av 2015, i form av inntekter fra serverprodukter og skytjenester.

Men da er vel Windows på andreplassen, da? Nei, faktisk ikke. Det nest største forretningsområdet til Microsoft er faktisk spill. Det er nok langt flere Xbox-maskiner der ute enn de fleste er klar over. Dessuten har jo Microsoft nylig kjøpt Mojang, som står bak Minecraft-spillet. Minecraft er faktisk ikke bare spill og moro, men seiler også opp som et pedagogisk verktøy i skoleverket i mange land, inkludert Norge.

Hva med tredjeplassen, da? Nei, der ligger Office-produktene.

Windows på fjerdeplass

Først på fjerdeplass finner vi Windows, som utgjør bare litt over 10 prosent av omsetningen til Microsoft. Dette til tross for at det trolig er Windows 10 som har hatt mest oppmerksomhet i mediene det siste året.

At Windows utgjør såpass liten andel av Microsofts omsetning betyr ikke at Windows er for nedadgående på markedet. Windows er fortsatt utvilsomt verdens mest populære pc-operativsystem.

Men pc-en er ikke så enerådende som den var. Nettbrettet har på ingen måte tatt livet av pc-en, selv om nettbrettet har gitt pc-en feber. Og smarttelefonen har gitt pc-en omgangssyke, skriver Computerworlds kommentator.

Dette betyr ikke at pc-en ligger på sotteseng. Mange sverger fortsatt til tastaturet for å få gjort jobben. Men ikke alle.

Dette vet Microsoft – og Microsoft har visst det lenge. Selskapet har jobbet desperat for å få etablert sin Windows Phone-plattform, men har ikke lykkes.

Derfor omfavner Microsoft nå Android og IOS. Hele Office-pakken er nå tilgjengelig på disse konkurrerende mobilplattformene.

Alt skjer i skyen

Hva har det å gjøre med den svekkede betydningen som Windows etter hvert har fått?

Alt, skriver Computerworld. Men dette forstår man først når man innser at Office ikke lenger er programvare for skrivebords-pc-ene, men er blitt en skytjeneste. Den ledende posisjonen som server- og skyløsninger har fått hos Microsoft, skyldes ikke Server 2012-salget, men er mer og mer knyttet til Microsofts Azure-skytjenseter.

MELKEKUA: Windows har kanskje vært Microsofts melkeku en gang i tiden, men har falt nedover på listen over Microsofts viktigste produkter.

Tallenes tale er klar. Tross Windows 10-lansering i 2015 gikk Microsofts Windows-omsetning ned med fem prosent i det forrige kvartalet. Samtidig kunne Microsofts skydivisjon glede seg over en omsetningsvekst på fem prosent, og Azure-salget har økt med 140 prosent det siste året.

Som Microsofts toppsjef Satya Nadella sa i kvartalsrapporten: – Enterprise-skyen byr på massive muligheter. Den er større enn noe marked vi noensinne har deltatt i.

Fra stormaskin til pc til skyen

Computerworld konkluderer med at pc-en ikke lenger er hovedkjernen i dataverdenen. I 1976 greide Gary Kildall med sitt CPM-operativsystem og de første diskett-baserte datamaskinene å flytte datakraft  fra it-avdelingen og stormaskinene til individuelle brukere og deres pc-er. I 2016 vil vi ikke bare se at Windows svekkes ytterligere, men også at datakraft igjen flyttes – nå fra individuelle pc-er til stormaskinens etterfølger, skyen.