Tor-nettverket er attraktivt for dem som vil beskytte seg mot overvåkning. (Ill.: TorProject.org)

Tor-nettverket er attraktivt for dem som vil beskytte seg mot overvåkning. (Ill.: TorProject.org)

Facebook via Tor-nettverket

Nå kan også Android-brukere som ikke vil risikere å bli sporet opp, rute sin Facebook-aktivitet via Tor-nettverket.

Løsningen er riktignok ennå bare på prøvestadiet, men hvis den blir innført på permanent basis, vil den trolig bli godt mottatt blant Facebook-brukere som er engasjert i spørsmålet om beskyttelse av privatlivets fred, skriver IDGs nyhetstjeneste

En annen gruppe brukere som trolig vil sette pris på løsningen, er Facebook-brukere som befinner seg i land der tjenesten blir overvåket og sensurert av myndighetene.

Omstridt

Tor-nettverket er en omstridt foreteelse  som myndighetene i enkelte land, for eksempel Frankrike, ønsker å forby.

LES OGSÅ: Frankrike vil forby Tor-nettverket 

Tor-løsningen går ut på at trafikken rutes gjennom en rekke datamaskiner i nettverket på tilfeldig basis, gjerne kalt releer eller noder. Nettverket er organisert slik at ingen noder kjenner både utgangspunktet og endestasjonen for de enkelte trafikkelementene. I tillegg bruker Tor-nettverket krytpering av dataene.

Facebook-brukere på Android-enheter skal nå kunne endre innstillingene slik at trafikken rutes gjennom Tor-nettverket, men først må de installere en separat app fra Google Play-nettbutikken kalt Orbot. Denne fungerer som en proxy for å rute trafikken gjennom Tor-nettverket, skriver IDGs nyhetstjeneste.

For journalister og aktivister

Blant dem som ønsker å benytte Tor-nettverket til sin Facebook-aktivitet, finner vi journalister, aktivister og andre som arbeider eller bor i land der internett-aktivitet blir overvåket og der utvalgte nettsteder og -tjenester, som for eksempel Facebook, er forbudt.

I enkelte land er bare det  prøve å få tilgang til en blokkert tjeneste nok til å trigge myndighetenes mistanke og plassere vedkommende på en overvåkningsliste.

Siden 2014

Det var i oktober i 2014 at Facebook ble gjort tilgjengelig på Tor-adressen facebookcorewwwi.onion. Denne versjonen av Facebook er bare tilgjengelig innenfor Tor-nettverket. Trafikken sendes ikke ut på internett igjen og kan derfor ikke ses via den vanlige facebook.com-nettadressen.

Når Tor-nettverket er aktivert via Facebooks mobilapp, rutes trafikken fortsatt tilbake til Facebooks åpne servere på internett etter først å ha passert gjennom Tor-nettverket. Facebook arbeider imidlertid med en løsning som i fremtiden vil gjøre det mulig å kontakte Facebook direkte gjennon .onion-tjenesten.

Ifølge IDGs nyhetstjeneste kan det fortsatt gå litt tid før alle Android-brukere får tilgang til den nye Tor-tjenesten, ettersom tjenesten blir rullet ut gradvis.