Farvel til Skydrive – nå kommer Onedrive

Farvel til Skydrive – nå kommer Onedrive

Microsoft har skiftet navn på sin nettskylagring. Og kanskje får de skikk på samspillet med Windows 8,1 samtidig.

I fjor sommer tapte Microsoft en sak om navnerettighetene til nettilgang- og nettlagringstjenesten Skydrive med BSkyB. I floraen av navn som Skydrive eller Google Drive, Dropbox eller Box, så er det klart at neste navn vil bli Onedrive.

Onedrive vil rulles ut de neste ukene. Eksisterende kunder av både Skydrive og Skydrive Pro vil få skiftet utført fortløpende og automatisk.

Microsoft varsler at de også akter å gjøre noe vesentlig med funksjonaliteten i Onedrive. Dette kan være gode nyheter, men også det rene markedsføringsbabbel. Forhåpningene skal være knyttet til bedre foto og videohåndtering. Bare det å få lagringstjenesten helt i vater med hovedoppdateringen Windows 8.1 hadde vært populært blant mange brukere.

Populær kasteball

Tjenesten har det siste halve året vært en liten kasteball i spillet rundt Windows 8 og den enkeltfunksjonen i hovedoppgraderingen til Windows 8.1 som har høstet mest kritikk. Integrasjon med operativsystem, dårlige tilpassingsmuligheter, treg synkronisering og filer som forsvinner har vært kritikkpunktene. Oppdateringer til både Windows 8.0 og 8.1 har ikke løst problemene, i et tilfelle ble en slik oppdatering trukket tilbake og utsatt i over én måned.

På den andre siden har tjenesten blitt tatt i bruk som markedsføring, og gratis nettskylagring har til tider vært tilbudt som del av kampanjer fra Microsoft. Blant annet så fikk alle kjøpere av Surface 2 og Surface 2 Pro i høst 200 gigabyte nettskyplass med på kjøpet.

Lang historie

Skydrive har vært navnet for nettlagringstjenesten til Microsoft siden 2006, og lå da som en del av de gratis konsumenttjenestene under MSN/Live-paraplyen. Opp til 25 gigabyte var kapasiteten en periode, og nå er den sju gigabyte for nye brukere.

Til tross for at tjenesten er eldre og har større kapasitet enn Dropbox, er dette en av tjenestene der Microsoft surret bort et forsprang de hadde i en god idé med for få funksjoner pakket inn i elendig installasjon med treg kjøring.

I 2011 ble hele tjenesten forfremmet til kjernetjeneste under navnet Microsoft Skydrive, og med lanseringen av Office 15/Office 365 våren 2013 fikk den en navnesøster: Skydrive Pro. Denne tjenesten er til forskjell fra originalen plassert og sikret som en profesjonell applikasjon. Den skal gi brukere i virksomheter mulighet til å dele og synkronisere filer og annet innhold via nettskyen til de fleste digitale enhetstyper.