Snart film på norske iTunes Store?

Snart film på norske iTunes Store?

Den nyeste versjonen av iTunes antyder spennende nyheter for filmglade nordmenn.

I land som USA, Canada og Storbritannia er det mulig å kjøpe eller leie tv-serier og filmer på iTunes Store. Nordmenn har siklet på denne muligheten i årevis, men uløste opphavsrettsproblemer gjør at dette har foreløpig latt vente på seg.

Og det er ikke bare i Norge at ønsker seg filmer og tv-serier via iTunes Store. I Sverige venter de like spent, og en oppdagelse gjort av våre svenske Macworld-kolleger puster nytt liv i håpet.

Svenske Macworld har nemlig oppdaget at det finnes tretten nye land i innstillingene for aldersgrenser i nye iTunes 10, deriblant Norge, Sverige, Danmark og Finland. Norge finnes bare med aldergrenser for film, i motsetning til USA som finnes med både filmer og tv-serier.

Ifølge svenske Macworld avslører dessuten språkfilene for iTunes 10 at Apple har oversatt knapper for å kjøpe eller leie filmer, noe svenskene spekulerer i at man ikke ville brukt tid på dersom ikke funksjonen var på vei.

På spørsmål fra Macworld.no om en kommentar svarer Apples presseansvarlige for Norden at Apple ikke har noen nye kunngjøringer å komme med nå.

Denne uken åpnet for øvrig den filmstreamingtjenesten Voddler for leie av tv-serier til 9 kroner stykket. Utvalget er foreløpig ganske begrenset, noe som tyder på at det er både dyrt og vanskelig å distribuere nytt film- og tv-serieinnhold her til lands.

LES OGSÅ:

Film på iTunes ett steg nærmere

Apple TV

Da nye Apple TV ble presentert i forrige uke meddelte Steve Jobs at tv-boksen ble sluppet i USA, Canada, Storbritannia, Australia, Tyskland og Frankrike i slutten av måneden. Flere land skulle komme "senere i år", ifølge Apple-sjefen. Forhåpentlig er Norge en av disse.

Det er fullt mulig for nordmenn å se filmer og tv-serier fra amerikanske iTunes Store, men da må man skaffe seg en amerikansk iTunes-konto, en noe omstendelig prosess. Forbrukerrådet erkjenner dessuten at det trolig er brudd på Apples vilkår for nordmenn å leie eller kjøpe filmer fra iTunes Store, men fastslår at det ikke er noe lovbrudd.

– Jeg har veldig vanskelig for å se for meg at iTunes skal gå etter en forbruker i en slik sak. Vi er da heller ikke kjent med et eneste tilfelle der iTunes har forsøkt å ta sine egne brukere for brudd på vilkårene, sa en talsmann for Forbrukerrådet til Aftenposten i mai i fjor.

iTunes Store ble lansert i Norge i 2005. Det samme året ble tv-serier introdusert i den amerikanske utgaven. Filmer ble først tilgjengelig i 2008.

LES OGSÅ:

Se iTunes-filmer fra USA

Les om:

Film Og Musikk