Apple stanser Aperture-utviklingen

Apple stanser Aperture-utviklingen

Profesjonelle fotografer føler seg tvunget over på nye Photos for OS X.

Apple har besluttet å stanse videreutviklingen av bildebehandlings-programmene Aperture og iPhoto.

Begge vil bli erstattet av Photos for OS X, som kommer neste år.

Omstridt beslutning

Beslutningen er omstridt, og profesjonelle fotografer skriver i internett-debatter at de føler at Apple nå vil tvinge dem over på amatør-programvare.

Apple jobber imidlertid hardt for å forsikre brukerne om at selskapet vil fortsette å støtte opp om sine profesjonelle kunder i kreative yrker.

Det er slik mange tolker Apples utsendelse av ut oppdateringer til sin profesjonelle programvare for videoredigering, Final Cut Pro X med tilleggsprogrammene Motion og Compressor, omtrent samtidig med kunngjøringen av beslutningen om å stanse videreutviklingen av Aperture.

Utviklingen av det profesjonelle musikk- og lydbehandlingsprogrammet Logic Pro skal også fortsette.

Etter de mange lange debatt-trådene på internett å dømme har Aperture-beslutningen skapt både usikkerhet og en god del irritasjon blant brukerne.

For både proffer og amatører

Mens bildebehandlingsprogrammet iPhone er myntet på forbrukermarkedet, er Aperture helt fra starten av blitt markedsført mot profesjonelle fotografer og avanserte fotoentusiaster.

Blant spørsmålene disse nå stiller seg, er om det kommende Photos-programmet vil kunne overta store bildesamlinger importert fra Aperture uten at bildene blir degradert på noen som helst måte.

I en kunngjøring sendt til blant annet amerikanske Macworld sier Apple at med introduksjonen av den nye nye Photos-appen samt iCloud Photo Library er det ikke lenger noe behov for å videreutvikle Aperture.

Grunnen er at man skal kunne lagre alle sine foto i iCloud, hvor man har tilgang til dem fra hvor som helst.

«Når Photos for OS X kommer ut neste år, vil brukerne kunne migrere sine eksisterende Aperture-biblioteker til Photos for OS X», heter det i kunngjøringen.

I debatten som er oppståtte på flere nettsteder etter kunngjøringen fremgår det at en del fotografer og fotoentusiaster er skeptiske til om Apple vil greie å lage et felles bildebehandlingsprogram for amatører og proffer.

I så fall må programmet kombinere et enkelt brukergrensesnitt med avanserte kommandoer og funksjoner «under skallet» som profesjonelle brukere lett kan få tilgang til, heter det.

En del av debattantene er redde for at redigeringsendringer de har gjort med bildene som nå er lagret i Aperture, kan bli ødelagt eller ikke komme med når man flytter sine bildedatabaser over fra Aperture til Photos. Dette vil kunne skje hvis Photos mangler funksjoner som Aperture har, tror noen.

Andre ber folk om å smøre seg med tålmodighet og ikke dømme Apple før selskapet får sjansen til å vise hva Photos for OS X er godt for.

Photos skal for øvrig også erstatte iPhoto-appen på iPad og iPhone når iOS 8 kommer på markedet til høsten.

Selv om videre utviklingsarbeid er skrinlagt for Apertures del, vil programmet likevel bli oppdatert tilstrekkelig til å være kompatibelt med den neste operativsystemversjonen for Mac, OS X Yosemite, ifølge Macworld USA.

Adobe-alternativet

Aperture ble introdusert i 2005, og ryktene vil ha det til at det var denne lanseringen som inspirerte Adobe til å lansere en betaversjon av Photoshop Lightroom året etter, med ferdig utgave i 2007.

De to programmene gjør mye av det samme. De kan brukes til å administrere store bildemengder med blant annet tagging av bildene, bruk av nøkkelord og andre verktøy. I tillegg byr de på ganske avanserte muligheter for bildebehandling, om enn på langt nær så avansert som Adobe Photoshop.

En del Aperture-brukere sier i debattfora at de nå vurderer sterkt å gå over til Lightroom.

Andre sier de kvier seg fordi de nødig vil forlate Apple-økosystemet. Et viktig spørsmål for en del er at bilder i Aperture lett kan vises direkte på tv-en i stua – eller i møterommet – via Apple TV. Bruker man Lightroom, må bildene først eksporteres ut av dette programmet for å kunne vises via Apple TV.

Andre konkurrerende programmer som nevnes i debattene, er Corel AfterShot Pro og Capture One Pro 7 samt den litt enklere utgaven av sistnevnte, Capture One Express 7.

Les om:

Foto/video