Corel fornyer sin Photoshop-utfordrer

Corel fornyer sin Photoshop-utfordrer

PaintShop Pro X7 er navnet på den nyeste versjonen av Corels bildebehandlingsprogram.

PaintShop-entusiaster har i mange år ansett PaintShop Pro som et reelt alternativ til den mye dyrere konkurrenten Adobe Photoshop.

Adobe er neppe enig, men det har ikke hindret PaintShop Pro i å bli et populært bildebehandlingsprogram.

Prismessig har PaintShop Pro ligget på rundt en tiendedel av prisen for Photoshop, så i realiteten er programmet kanskje først og fremst en konkurrent til forbrukerversjonen av Photoshop, Adobe Photoshop Elements.

Lisens-kjøp

PaintShop Pro X7 deler skjebne med Adobe Photoshop Elements ved at begge programmene fås kjøpt som vanlig lisensprogram, i motsetning til Adobe Photoshop, som nå i praksis bare er tilgjengelig i form av abonnement.

Abonnementsordningen byr på både fordeler og ulemper, avhengig av hvem man spør. Ifølge Adobe har omleggingen vært en stor suksess, men det er også en god del negative kommentarer ute og går i mange debattfora.

For mange av kritikerne fremstår derfor nye PaintShop Pro X7 trolig som et attraktivt alternativ.

Den vanlige PaintShop Pro X7 koster cirka 600 kroner, eller snaut 430 kroner for oppgradering.

Corel har også en Ultimate-versjon med blant annet et ekstra filter for portrett-retusjering og mer effektiv autokorrigering av bildene. Ultimate-versjonen koster cirka 800 kroner, eller cirka 600 kroner for oppgradering.

Corel opererer også med volumlisenser for bedrifter.

PaintShop Pro-programvaren finnes bare for Windows.

Dette er nytt

X7-versjonen av PaintShop Pro inneholder smartere redigeringsverktøy, nye kreative verktøy og enklere fargevalg. I tillegg er penslene 30 prosent raskere å bruke og utstyrt med såkalt Smart Edge-teknologi som skal gjøre det lettere å markere et element, hevder Corel i tilknytning til lanseringen av den nye utgaven.

Den største nyheten er likevel trolig funksjonen Magic Fill, som ser ut til å fungere omtrent som Content-Aware Fill i nyere utgaver av Photoshop. Det betyr at du kan fjerne et element, og så sørger programmet selv for å gjette seg til hvordan bakgrunnen skal være bak elementet som er fjernet.

Funksjonene Text Cutter og Shape Cutter skal gjøre det lett å fylle objekter med andre bildeelementer, og det er blitt enklere å flytte et lag over fra ett bilde til et annet.

I likhet med Adobe Photoshop Elements og Photoshop i kombinasjon med Adobe Photoshop Lightroom er også PaintShop Pro et arbeidsflyt-program.

Man jobber i tre forskjellige modi: Manage, Adjust og Edit.

I den første modusen jobber man med å organisere bildene, tagge dem med nøkkelord, rangere dem og så videre. Adjust går ut på grunnleggende redigering som eksponering, kontrast og så videre, mens man i Edit-modus får tilgang til de avanserte verktøyene, inkludert å jobbe med lagdeling.

PC World Norge har ikke rukket å prøve programmet ennå, annet enn å installere 30-dagers prøveversjonen. Vi håper å komme tilbake med en test senere.

Lang fartstid

Corel PaintShop Pro har lang fartstid på programvaremarkedet, om enn under forskjellige navn. Det kan spores så langt tilbake som til 1990, da Paint Shop 1.0 dukket opp som gratisprogram fra utviklerfirmaet Jasc Software i delstaten Minnesota.

I 2004 kjøpte det kanadiske programvarehuset Corel opp Jasc, og tre år senere ble utviklingsarbeidet flyttet fra Minnesota til California og Kina.

Ifølge Corel har firmaet nå over 100 millioner aktive brukere i mer enn 75 land, men dette gjelder vel å merke hele produktporteføljen, ikke bare PaintShop Pro.

Les om:

Foto/video