Første titt på Lightroom for iPad

Adobe frir til dem som ønsker bildebehandling på farten.

Publisert Sist oppdatert

Adobe Lightning Mobile er navnet på den nye gratisappen fra Adobe som skal gjøre det mer fristende å begynne bildebehandlingen allerede ute i felten.

Vi snakker om en iPad-tilpasset utgave av bildebehandlings- og administrasjons-programmet Adobe Photoshop Lightroom 5, programvare som benyttes både av Windows- og Mac-brukere.

Lightroom Mobile har de viktigste verktøyene og funksjonene for profesjonell bildebehandling, hevder Adobe.

Ikke gratis i bruk

Gratisappen er imidlertid ikke helt gratis i bruk, bortsett fra de første 30 dagene hvis man laster ned appen for bruk på prøvebasis. For å kunne bruke appen ut over dette må du ha tegnet en eller annen abonnementsavtale for Adobe-programvare. I så måte er appen nok et signal fra Adobe om at det er best å avfinne seg med Adobes abonnementspolitikk. De som fortsetter å vegre seg, vil se at det er stadig flere Adobe-tjenester de går glipp av.

Den rimeligste inngangsbilletten er Photoshop Photography Program, som gir tilgang til Photoshop CC, Lightroom og Adobe Bridge, med løpende oppgraderinger og 20 gigabyte skylagring for fildeling og samarbeid. Prisen for et slik abonnement er 93,75 kroner per måned og forutsetter binding til et årsabonnement – altså 1125 kroner per år.

Lightroom Mobile er naturligvis også aktuell for dem som har fullt Adobe Creative Cloud-abonnement. Da har man tilgang til alle Adobe kreative programmer samt Creative Cloud-skylagring for 475 kroner i måneden eller 5700 kroner på årsbasis.

Det finnes også abonnementsløsninger for enkelt-apper og spesialopplegg første året for eksisterende Creative Suite-brukere.

Slik det er blitt vanlig ved Adobe-lanseringer i nyere tid har også Lightroom Mobile-lanseringen dratt i gang en ny runde i debatten om Adobes abonnementspolitikk. Liten vits i, egentlig, for Adobe-ledelsen har forlengst gjort det klart at det er abonnement som er fremtidens programvaredistribusjon. Og andre selskaper følger etter, for eksempel Microsoft. Å slåss mot abonnement blir litt som å slåss mot vindmøller – og i denne sammenheng et sidespor som ikke gir noe svar på hvor god eller dårlig løsning Lightroom Mobile representerer.

Synkronisering i fokus

Sentralt i Lightroom Mobile-konseptet er synkronisering av bildemateriale via Creative Cloud-skytjenesten.

- Ved å introdusere Lightroom Mobile har vi gjort det mulig for profesjonelle fotografer å arbeide med bilder mens de er på farten. De har nå muligheten til å jobbe med bildene overalt og samtidig synkronisere bildene mellom deres iPad og stasjonære pc, sier Anna Rose, nordisk markedsansvarlig for digitale medier hos Adobe.

Som ikke helt uvanlig hos Adobe er det små, men viktige detaljer som må på plass for at ting skal fungere som de skal. Jeg har vært Adobe Creative Cloud-abonnent lenge, men har frem til nå ikke synkronisert bilder via Creative Cloud-skyen. Bildesynkronisering mellom jobb-pc og hjemmekontor-pc har stort sett vært ordnet via Dropbox.

I tillegg har Lightroom-oppdateringene mine vært gjort utenom CC-abonnementet, fordi jeg hadde en Lightroom-lisens fra før Creative Cloud kom på lufta. Derfor kom ikke Lightroom med på oppdateringene via Creative Cloud, og jeg fikk dermed ikke med meg oppdateringen fra Lightroom 5.3 til 5.4 – sistnevnte er en forutsetning for at synkroniseringen av «Collections» i din Lightroom-bildesamling skal fungere mot Lightroom Mobile. Beskrivelsen på hvordan Lightroom Mobile skulle fungere mot Lightroom-installasjonen på pc-en, stemte rett og slett ikke.

Men etter at jeg fikk oppdatert til Lightroom 5.4 på pc-en og Mac-en samt vært innom preferanseoppsettet i Lightroom og fått «signert meg inn», begynte ting å fungere som de skulle. Jeg nevner dette som et tips til andre som måtte befinne seg i en lignende situasjon.

Det lille tegnet på at Lightroom-installasjonen på pc-en endelig fungerte mot Creative Cloud-skylagringen, var at det dukket opp noen nye bokser i venstre kant av listen over mine bildesamlinger på pc-en, i listen over «Collections». Når man klikker i disse boksene, kommer det opp et link-symbol dersom bildesamlingen som er synkronisert mot Creative Cloud. Og det er disse samlingene man får tilgang til på iPad-en med den nye Lightroom Mobile-appen.

RAW – ja og nei

Lightroom har alltid vært et RAW-fokusert bildehåndteringsprogram, og RAW-filer kan som kjent være ganske store. Synkroniseringen mot Creative Cloud er imidlertid begrenset til Smart Preview-versjonene av bildefilene, så det er egentlig ganske små datamengder som synkes frem og tilbake. Selv ikke synkronisering av ganske store bildesamlinger fra pc-en har gjort noe særlig innhogg i lagringsplassen på min iPad Air.

Og endringer som gjøres i en bildefil på iPad-en, sendes tilbake til Lightroom på pc-en og Mac-en i form av en enkel XML-fil, i praksis altså som en liten tekstfil som tar minimalt med plass. Synkroniseringen skjer umiddelbart og uten å gjøre noe vesen av seg.

Frem til nå har jeg mest prøvd meg på å synkronisere bilde fra Mac og pc etter ha synket dem opp på iPad-en, og dette har fungert utmerket – og med liten belastning på lagringsplassen på iPad-en.

Men hvordan er det å bruke iPad-en som «bildesentral» når man er på farten? For så vidt ganske bra, men ikke uten unntak.

Overføring av bildene fra digitalkameraet til Lightroom Mobile er en to-trinnsprosess. Mitt oppsett er basert på kamera med sd-kort. Blant ekstrautstyret til iOS-enhetene sine tilbyr Apple en enkel sd-kortleser med Lightning-kontakt. Når denne enheten tilkobles, overføres bildene på minnekortet til den såkalte bilderullen på iPad-en – standard-lagringsstedet for bilder på en iPad.

Når man etterpå starter opp Lightroom Mobile, oppretter man en ny bildesamling – «Collection» – og henter inn de aktuelle bildene hit fra bilderullen. Så fort dette er gjort, begynner programvaren å synkronisere bildene mot Lightroom-katalogen på pc-en eller Mac-en hjemme eller på jobben. Som standard foregår synkroniseringen bare når man er oppkoblet på trådløst lokalnett, men man kan overstyre dette og sette opp til at overføring også kan skje via mobilnettet. Det er også mulig å sette opp systemet slik at alle nye bilder som overføres til bilderull, automatisk hentes inn i Lightroom Mobile og synkes mot Mac-en eller pc-en hjemme.

Tilbake ved pc-en finner man de nye bildene i en ny bildesamling opprettet under fanen «From Lr mobile», og derfra kan man flytte dem rundt som man ønsker og starte – eller fortsette – bildebehandlingen.

Det er verdt å merke seg at bildene man finner på pc-en, er i høy oppløsning og er fullverdige bilder å jobbe videre med. Bildene som er hentet opp på pc-en på denne måten, ser med andre ord ut til å være fullt anvendbare i profesjonelle sammenheng. Dette er blant temaene vi ønsker å granske videre på, men førsteinntrykket er lovende.

Det vi ikke har rukket å prøve ennå, men som vi får komme tilbake til, er muligheten til å redigere bilder på iPad-en offline. Da skal endringer automatisk synkes når man kommer online igjen.

En svakhet med løsningen – i hvert fall i forhold til forventningene – er at du ikke kan bruke appen til å redigere RAW-bilder du tar ute i felten og overfører direkte til iPad-en. RAW-bilder må først innom en pc eller Mac og bli lagt inn i Lightroom der. I første omgang ser løsningen ut til å være å stille inn kameraet til å lagre både JPEG- og RAW-formatfiler av bildene man tar, men hvordan dette innvirker på bildeflyten totalt sett, gjenstår å se.

Foreløpig konklusjon

Lightroom Mobile er en spennende lansering fra Adobe, og selv om programmet kanskje ikke representerer noen revolusjon når det gjelder bildeadministrasjon og bildebehandling for folk som fotograferer mye på farten, bidrar programmet definitivt til mer fleksibel arbeidsflyt for Adobe-brukere. Spesielt gjelder dette for alle som legger vekt på (sic!) å ha minst mulig å bære på når man skal ut og fotografere og kanskje blir borte fra pc-en en stund.

Som førstegenerasjons-versjon har nok løsningen noen mangler. I tillegg har vi noen ubesvarte spørsmål når det gjelder arbeidsflyten, særlig når det gjelder RAW-originaler.

Det er med andre ord for tidlig å felle noen dom over Lightroom Mobile ennå, men førsteinntrykket er altså lovende.

Lightroom Mobile finnes foreløpig altså bare for iPad versjon 2 og nyere. Ifølge amerikanske Macworld jobber Adobe med en iPhone-versjon, og en Android-versjon av appen er også under utvikling, selv om Adobe ikke vil si noe om leveringstidspunktet foreløpig.