- Kindle vil slå an i Norge

- Kindle vil slå an i Norge

Kindle-direktøren tror nordmenn vil kaste seg over lesebrettet.

- Norge er et av topplandene for Kindle, sier Steve Kessel.

Han er Kindle og Amazon.com-direktør, og har tatt turen til blant annet Norge for å presentere det digitale lesebrettet med skjerm, som tar sikte på å se og føles ut som papir.

Alt i alt skal produktet presenteres i 100 land verden rundt, og i morgen går turen til Sverige for Kessel. Kindle er Amazons mest solgte produkt, og befinner seg også på toppen av Amazon-brukernes ønskelister.

For to dager siden begynte Amazon.com å sende ut Kindle til lesehungrige nordmenn. Men de som kjøper Kindle, må belage seg på å lese på engelsk. Amazon har ingen avtale på plass med norske forlag.

Hvordan prosessen går med å få til det, ønsker ikke Kessel å kommentere. Den norske bokbransjen har gitt uttrykk for at de heller ønsker å lansere sin egen løsning for norske e-bøker.

Last ned bøker

Imidlertid er det hele 250.000 bøker, aviser og blader tilgjengelig på engelsk, så det skal ikke stå på utvalget. Og ambisjonen er uansett klar:

- Hver eneste bok som finnes på alle språk tilgjengelig på 60 sekunder, forklarer Kessel.

Digitale bøker kjøper man via brettets innebygde 3G-oppkobling, supplert av det amerikanske teleselskapet AT&T. Det hele skal fungere i flere land, og vil hverken innebære abonnementskostnader eller kostnader for datatrafikk, utover det selve boken er priset til i kjøpsøyeblikket.

De bestselgende bøkene vil gjerne ligge på rundt ti dollar, eller rett over femtilappen i dagens trivelige valuta, men kan naturligvis også koste både mer og mindre. Selve kjøpet, eller nedlastingen, skal ikke ta lenger enn 60 sekunder, ifølge ambisjonene.

Leser mer

I utgangspunktet er det plass til cirka 1500 bøker, og når du først har kjøpt, så har du kjøpt. Så om du sletter boka for å få plass til en ny, kan du laste den slettede boken på nytt igjen gratis. Kindle vil til og med huske hvilken side du var på.

Ifølge Kessel viser det seg at folk med Kindle leser mer.

- Og hvorfor der det slik? Jeg tror det er fordi du bærer på hele biblioteket ditt. I tillegg bærer du på en bokbutikk. Man leser på andre måter med en Kindle, seier han.

Selv leste han på Kindle i fem timer av den ni timer lange turen fra USA. Flylesing går helt fint så fremt man slår av telekommunikasjonen man kjøper bøker med. Batteriet holder lenge. En annen fordel med Kindle, er at det blir lettere å holde seg til vekt-restriksjonene hos for eksempel Ryanair.

- For alle aldre

Bøkene kjøper du hos Amazon.com, men bøker uten såkalt DRM-kopisperre kan også lastes over. Det vil si bøker du finner i PDF- eller Word-format på internett, eller rett og slett lengre tekster du finner på nettsider. Så om du får kjøpt en norsk bok i PDF-format, slik enkelte selskaper selger, finnes det altså en måte å overføre boken til Kindle.

Kindle kan ifølge direktøren også være praktisk for forlagene. De slipper å trykke, pakke og sende ut bøker. De slipper dessuten å tenke på hvordan de skal destruere et eventuelt overskuddslager om en bok ikke skulle selge til forventningene. De kan heller ikke bli utsolgt.

Kessel tror det elektroniske systemet for boklesing vil slå an i alle aldre, ikke bare for den yngre garde.

- Folk som elsker å lese, elsker Kindle. Det kan også gi fordeler. Noen sliter for eksempel med å holde tunge bøker, andre sliter med for liten skrift, sier Kessel om boksystemet der du kan endre skriftstørrelse.

- Folk elsker Kindle-opplevelsen.

Foto/video