Mer fra Canon til filmproffene

Mer fra Canon til filmproffene

80 000-kroners speilrefleks med videokvalitet à la Hollywood.

Canon EOS-1D C er en ekstrem videreutvikling av Canons nye proff-speilrefleks EOS-1D X som kan ta opp video i 4K-kvalitet, det vil si fire ganger så høy oppløsning som HD-video på 1920 x 1080 punkter.

Ingen vet hva det nye kameraet vil koste når det kommer til Norge en gang utpå høsten, men hos Canon Norge gjetter de foreløpig – og helt uforbindtlig – på rundt 80 000 kroner. Andre tror det kan bli enda dyrere.

Canon Norge lanserte det nye kameraet for norsk foto- og video/film-fagpresse samtidig med lanseringen i USA i forkant av den store NAB-fagmessen i Las Vegas. Dette er en messe for den profesjonelle video- og filmbransjen.

Leveringsproblemer

Det nye EOS-1D C er ventet på markedet i oktober, men Canon har leveringsproblemer med flere av kameraene sine for tiden. Samtidig med lanseringen av EOS-1D C kom det melding om at leveringen av EOS-1D X blir ytterligere forsinket. Opprinnelig ble det sagt at kameraet skulle bli tilgjengelig i slutten av april. Nå må kundene regne med å vente til juni.

Mens EOS-1D X kan ta opp høykvalitets-video i full HD, det vil si med en oppløsning på 1920 x 1080 punkter, kan nykommeren EOS-1D C ta opp video med hele 4096 x 2160 punkter, altså såkalt 4K-video. Det finnes ikke visningsutstyr for så høyoppløselig video hjemme hos folk ennå – folk flest har jo bare så vidt fått full HD-tv på plass i stua. Men i kino-markedet øker etterspørselen etter 4K-video, påpekte filmfolk under Canons EOS-1D C-lansering hos FotoVideo.

Målgruppen er folk – og firmaer i presse-, film- og tv-bransjen – som er på jakt etter ypperste kvalitet på stillbildefotografering og som samtidig har svært store krav til kvaliteten på videoopptak.

Rådyrt eller råbillig?

Kameraet demonstrerer også hvor ulikt utgangspunkt folk kan ha i sine vurdering av hva som er dyrt og rimelig. Under lanseringen i Oslo ga journalister fra den vanlige foto- og datapressen uttrykk for at dette ser ut til å bli et særdeles dyrt nisjekamera. Video- og filmfolkene brukte derimot uttrykk som «råbillig» og «nesten gratis».

EOS-1D C lagrer 4K-video med åtte-bits Motion JPEG-kompresjon ved 24p, og full HD er tilgjengelig med bildefrekvens på opptil 1080/60p.

Kameraet støtter intern lagring på CompactFlash-kort ved oppløsning opptil 4K, og video kan også overføres til eksterne opptakere via en integrert HDMI-terminal.

Ellers er oppløsningen som på EOS-1D X, på 18,1 megapiksler; vi snakker naturligvis om fullformat på 36 x 24 mm; ISO-omfang på 50-204 800 inkludert de ukalibrerte innstillingene; lcd-skjerm på 1 040 000 piksler og serieopptak på opptil 14 bilder i sekundet.

EOS C500

Samtidig med lanseringen av EOS-1D X viste Canon den kommende EOS C500, en oppfølger til det profesjonelle videokameraet EOS C300, som kom i fjor høst. Mange av spesifikasjonene er foreløpig ikke klare, og Canon kalte det da også en teknologikunngjøring, ikke en lansering. C500 kommer trolig i fjerde kvartal i år, og prisantydningen er rundt 20 000 euro. Hovedforskjellen mellom C300 og C500 er at førstnevnte bare klarer full HD, mens sistnevnte kan filme i 4K-oppløsning.

Les om:

Foto/video