Multifunksjon med foto-fokus

Multifunksjon med foto-fokus

TEST: Et veritabelt digitalt mørkerom, men litt skuffende hastighet på vanlige kontorutskrifter.

Canon har lansert en ny toppmodell blant sine blekkbaserte multifunksjonsskrivere.

Canon Pixma MP970 er en praktisk småkontor/hjemmekontor-skriver som også kan skanne og kopiere. I tillegg er maskinen et veritabelt digitalt mørkerom.

LES OGSÅ: Slik skriver du ut bilder fra mobilen

Skriverenheten leverer utskrifter med blekkdråper så små som én pikoliter. Dette er for så vidt ikke er noe nytt fra Canons side, men det er jo med på å øke forventningene om høy kvalitet på fotoutskriftene.

Den maksimale utskriftsoppløsning er på 9 600 x 2 400 punkter per tomme. Den optiske skanneroppløsningen er opptil 4 800 x 9 600 ppt og kan interpoleres til 19 200 x 19 200 ppt.

Maskinen har sju separate blekkassetter. Dette er det største blekksettet i Canons A4-baserte Pixma-serie. Canon benyttet riktignok åtte kassetter i sin Pixma 8500 for noen år siden, men også med sju kassetter får man utmerkede fotoutskrifter med stort dynamikkområde og svært god detaljvisning selv i vanskelige høylysområder, viser våre fotoprøveutskrifter.

Mange funksjoner kan styres via et oversiktlig kontrollpanel, som ligger under en oppvippbar lcd-skjerm med en diagonal på hele 8,9 cm (3,5 tommer).

Raske fotoutskrifter

I vår test brukte skriveren 70-75 sekunder på å skrive ut et A4-foto i aller beste fotokvalitet. Et kantløst 15 x 10 cm albumbilde fikk vi ut på 34 sekunder i beste kvalitet, noe som er ett sekund raskere enn Canon lover i pressemeldingen. Da vi stilte inn skriveren til å skrive ut bildet med kant og i standard utskriftskvalitet, kom bildet ut på vel 27 sekunder.

Dette er meget gode tall som viser at Canon-maskinen skriver ut fotografier raskt.

Ikke fullt så fort på kontoret

På utskrift av vanlige kontordokumenter greide vi derimot ikke å komme opp i helt den hastigheten som Canon lover. Noe av årsaken kan være at maskinen under testutskrivingen jevnlig tok noen sekunders «tenkepauser», trolig med innlagt dyserensing.

Utskrift av et rent sort/hvitt tekstdokument i standardkvalitet er oppgitt til opptil 15 sider i minuttet. Vi nådde 10,4 sider i minuttet.

Oversiktlig betjeningspanel på Pixma MP970.

I raskeste hastighet, altså i kladdeutskrift fra Microsoft Word 2003, oppnådde vi 18,4 sider i minuttet, mot oppgitt hastighet på opptil 30 sider i minuttet.

Et kontordokumentet i farger, med innlagt Excel-graf, greide 6 sider i minuttet, som er en del langsommere enn den oppgitte hastigheten på 9,9 sider i minuttet. Denne hastigheten oppnådde vi først da vi stilte om til kladdeutskrift, som imidlertid skulle ha gitt oss opptil 22 sider i minuttet, ifølge Canon.

Heller ikke kopieringen fikk vi helt til å matche Canons tall. Vi fikk ut 14 sort/hvitt-kopier i minuttet i kladdemodus, mot et oppgitt tall på 30 sider.

LES OGSÅ: Canon Pixma MP600

Vi fikk altså ikke multifunksjonsmaskinen til å skrive ut vanlige dokumenter like fort som Canon hadde skapt forventninger om. Det betyr ikke at skriveren er langsom, for vi oppnådde likevel hastigheter som står seg godt i forhold til hva vi tidligere har fått fra konkurrerende merker. For ordens skyld understreker vi at vi ikke har gjort noen direkte sammenlignende test i denne omgang.

Om hastigheten på kontorutskrifter skuffet noe, var til gjengjeld utskriftskvaliteten på kontordokumentene imponerende. Teksten var lesbar selv med små fontstørrelser. Det er riktignok godt synbar kvalitetsforskjell på tekst skrevet ut i standardmodus og med forbedret kvalitet, så ønsker man å sende virkelig briljante dokumenter til kunder, må man regne med litt lengre utskriftstid.

Fotografier skrevet ut på vanlig kopipapir til kontorbruk var også av høy kvalitet.

Film- og diasskanning

I lokket er det innebygd diasskanner. Når man tar av den hvite platen, ser man at det på baksiden av plastdekselet er festet en film/dias-holder – praktisk, for slikt har lett for å bli rotet bort hvis det lagres et annet sted enn inne i maskinen. Ved bruk tar man løs holderen og legger inn umonterte dias, negativ fargefilm eller sort/hvitt-film. Tar man løs selve filmholderen fra plastrammen som den er festet til, kan man legge inn monterte dias.

Skanning av film og dias tar tid, det har vi opplevd mange ganger. Her klokket vi skanning av et fargefilm-negativ i oppløsning på 300 ppt til vel tre minutter, og det er absolutt godkjent.

Man kan skanne via den medfølgende programvaren eller for eksempel via Adobe Photoshop CS3. Da får man tilgang til Canons ScanGear-programvare via Photoshops importmeny. Skanneprogramvaren har blant annet funksjoner for å minske støv- og ripemerker i filmmaterialet og korrigere for at film og dias kan ha blitt bleket over tid.

Man kan for øvrig få skrevet ut innskannede bilder direkte uten å gå veien om pc-en.

For fotoutskrift direkte fra minnekort benytter maskinen en ny fotofiks-funksjon som Canon har utviklet, Auto Image Fix. Systemet benytter ansiktsgjenkjenning og motivanalyse for å optimalisere utskriftene.

Det er innebygde kortlesere for en rekke korttyper – enkelte kort trenger adapter for å passe. Fra kort som settes inn, kan man skrive ut direkte. Men bildene blir også tilgjengelige på pc-en som skriveren er koblet til og kan overføres dit for bildebehandling.

Multifunksjonsmaskinen har innebygd Ethernet-kontakt og egner seg derfor utmerket til deling i et (kablet) nettverksmiljø.

Programvaren omfatter ScanSoft OmniPage SE for optisk tegngjenkjenning i tillegg til Canon MP Navigator EX til å håndtere skannede bilder og dokumenter, Canon Easy-PhotoPrint EX, som blant annet byr på digital ansiktsutjevning som fjerning av rynker, og bildebehandlingsprogrammet ArcSoft Photo Studio.

Konklusjon

Canon Pixma MP970 er en verdig representant for toppsjiktet i Canons Pixma-serie. Multifunksjonsmaskinen er nok først og fremst aktuell for dem som har behov for å arbeide med foto, enten man trenger et skikkelig digitalt mørkerom eller har behov for å innlemme mye bildemateriale i for eksempel presentasjoner og andre dokumenter. Ikke minst muligheten til å skanne film og dias bidrar til å gjøre maskinen nyttig for all slags bildebehandling.

Maskinen har også de multifunksjonsegenskapene som trengs for vanlige kontoroppgaver, det vil si skanning og kopiering. Den mangler imidlertid faks, så de som trenger det, må enten se seg om etter en pc-basert faksløsning eller velge en annen multifunksjonsmaskin.

Utskriftshastigheten er høy, ikke minst på foto, og det samme kan sies om utskriftskvaliteten. I tillegg er maskinen lett å betjene, både direkte og fra pc-en.

Totalt sett er det derfor mange grunner til å anbefale denne multifunksjonsmaskinen.

Canon Pixma MP970

Veil. pris: kr 3199 mva.

Internett: www.canon.no

Pluss:

Pluss: Rask fotoskriver med høy bildekvalitet.

Minus:

Minus: Rask, men ikke så rask som ventet på kontordokumente r.

Spesifikasjoner:

Skriver, skanner, kopimaskin, direkteutskrift fra kamera, minnekort, 35 mm-film/lysbilder og mobiltelefon med 8,9 cm TFT-fargeskjerm.

Utskriftsoppløsning: Opptil 9600 x 2400 ppt

Skrivermotor: Inkjet 7-farget blekk, mikrodyser med minimum 1 pikoliters dråpestørrelse, FINE-skriverhode og ContrastPLUS.

Utskriftshastighet foto: Kantløst 10 x 15 cm: ca. 35 sekunder (standard).

Utskriftshastighet sort/hvitt: Opptil 30 sider/min (maks), 15 sider/min (standard).

Utskriftshastighet farger: Tekst og grafikk: Opptil 22 sider/min (maks), 9,9 sider/min (standard).

Papirkapasitet: Arkmater maks 150 ark, papirkassett maks 150 ark, dvd/cd-brett: 1 skrivbar dvd eller cd.

Tosidig utskrift.

Skannertype: Ccd-fargeplanskanner med filmadapter.

Skanneroppløsning optisk: Opptil 4800 x 9600 ppt.

Skanneroppløsning digital: Opptil 19200 x 19200 ppt.

Farger/nyanser: 42/24 bit.

Kopihastighet fargedokumenter: Ca. 31 s.

Kopihastighet kantløst bilde på 10 x 15 cm: Ca. 39 s.

Kopihastighet sort/hvitt: Opptil 30 kopier/min.

Kopihastighet farger: Opptil 22 kopier/min.

Grensesnitt pc: USB 2.0 Hi-Speed. Bluetooth1.2, Ethernet 10/100 Mpbs.

Mål: 471 (B) x 390 (D) x 210 (H) cm.

Vekt: Ca. 11,9 kg.

LES OGSÅ: Skriver for tur-bruk

Les om:

Foto/video