Musikk- og videostreaming på ny dekoder

Musikk- og videostreaming på ny dekoder

Mer funksjonalitet til Canal Digital-kunder med og uten PVR.

Canal Digital kom i fjor høst med ny HD PVR (fra ADB) som blant annet ga støtte for Wimp og deres nye Go video-on-demand-løsning (VOD). VOD-tjenesten ble også tilgjengelig på Canal Digitals forrige HD PVR (fra Sagem) gjennom en oppgradering litt senere.

Parabolkundene til Canal Digital får nå også tilbud om en ny standarddekoder - en dekoder som også har funksjonalitet tilpasset dem som også har kjøpt den nye HD PVR-en og har tv i flere rom.

Blant annet blir det muligheter for å spille av opptak gjort på HD PVR-en fra ADB på dekoderen, samt mulighet for å flytte en avspilling eller tv-sending fra rom til rom - det vil si at man enklere kan starte å se en sending i ett rom - sette på overføring til en annen tv og der fortsette å se det man så på. Brukergrensesnittet på dekoderen er det samme som på den nye HD PVR-en.

Har man den nye HD PVR-en vil det også være mulig å sette opp opptak via dekoderen. Dekoderen har usb-port som gjør det mulig å benytte timeshift - det vil si at man kan pause en tv-sending. I likhet med HD PVR-en fra ADB kan den nye tuneren også styres via iOS-applikasjon. En Android-implementasjon vil man trolig se i løpet av året.

LES OGSÅ:

TEST: Canal Digital HD PVR - Etterlengtet PVR-oppdatering

Wimp og Go

Canal Digitals kunder har en god stund hatt gratis tilgang til musikkstreamingstjenesten Wimp - dette for bruk på pc eller via den nye HD PVR. Med den nye dekoderen blir dette også mulig for dem uten HD PVR, samt at man kan ta i bruk Canal Digitals Go-tilbud for leie av film.

Canal Digitals Go-tjeneste har så langt ikke vært spesielt imponerende. Her jobbes det nå med å få på plass innhold i HD, samt mer innhold i form av tv-programmer og tv-serier. Dette vil basere seg på innhold fra tv-kanaler som Canal Digital får en tilrettelagt avtale med og en del programmer vil være tilgjengelig i et tidsbegrenset periode.

Hvorvidt HD-materiale ville være tilgjengelig i 720p eller 1080i var uklart, men i praksis skulle det for de aller fleste ikke spille spesielt stor rolle. Videoen vil være enkodet med h.264 med opptil 8 Mbps bitrate. Canal Digital jobber med en generell tilpasning der innhold på Go-tjenesten skal bli i bedre kvalitet for dem som har raske nettlinjer.

LES OGSÅ:

Slik funker Wimp på tv-en

Strømnettverk

Skal dekoderen samarbeide med HD PVR-en eller utnytte streamingtjenester må den på nett. Det er ikke støtte for trådløst nettverk. Med tanke på at streaming av HD via trådløst nett hos mange kan være en utfordring sier vi oss i utgangspunktet enig med Canal Digital at bruk av kablet nettverk eller Homeplug er en bedre løsning. Homeplug vil si datanettverk via husets strømledninger. Hvor godt dette i praksis fungerer har variert, men vår erfaring er at Homeplug-løsninger fungerer langt bedre i dag enn for noen år tilbake. Canal Digital vil ovenfor sine kunder tilby et sett med to 200 Mbps Homeplug-adaptere fra Devolo. Prisen for to adaptere forventes å bli 990 kroner.

LES OGSÅ:

Sender fotball i skyen

Dekoderen kommer i salg nå, men noe av funksjonaliteten vil ikke være på plass før det kommer en programvareoppdatering til høsten. Veiledende pris for dekoderen vil være 990 kroner. Her skal man ikke se bort i fra at prisen blir lavere gjennom kampanjer og for nye kunder som binder seg. Langsiktig sett er det også ønsket fra Canal Digital å få flere kunder over på nye dekodere. Slik situasjonen er i dag sendes en del kanaler med flere enkodingsteknologier/kvaliteter på grunn av eldre enkodere ute hos kundene. Dette tar opp satellitt-kapasitet.

Foreløpig er det kun parabolkunder av Canal Digital den nye dekoderen blir gjort tilgjengelig for. Hvorvidt den samme enheten også blir tilgjengelig for kabelkunder ville Canal Digital ikke si noe om.

LES OGSÅ:

TEST: Filmleie på nett - Stadig enklere å være lovlydig og lat

Les om:

Foto/video