Nå kommer Thunderbolt-produktene

Nå kommer Thunderbolt-produktene

En rekke nytt utstyr vist frem på CES-messen i Las Vegas.

Intels Thunderbolt-teknologi ble introdusert i mars i fjor da Apple lanserte nye MacBook Pro-maskiner. Bruken av Thunderbolt har imidlertid ikke tatt av, dette til tross for at det finnes produkter der ute med støtte for den raske dataoverførings-teknologien.

Denne ukens Consumer Electrics Show i Las Vegas bringer imidlertid håp til folk som lenger etter å komme i gang med superraske dataoverføringer på sine maskiner (les: Mac-er). Her er noe av det nye Thunderbolt-kompatible tilbehøret som har blitt vist frem på CES-messen.

Les hos PC World:

Thunderbolt på pc-er til våren

Flere nye produkter

Belkin har introdusert Thunderbolt Express Dock. Docken kommer med tre USB 2.0-porter, en FireWire 800-port, en HDMI-port, en 3,5 mm lydinngang, en gigabit Ethernet-port, samt to Thunderbolt-porter som kan brukes til å kjedekoble andre Thunderbolt-enheter. Docken vil bli tilgjengelig i september til en pris på 299 dollar, cirka 1800 kroner. Et savn på denne løsningen er USB 3.0-støtte for usb-portene.

Elgatos nye Thunderbolt SDD er liten nok til å passe i baklommen din. SSD-en tar strøm fra Mac-en direkte gjennom Thunderbolt-porten, noe som minimerer kabelrotet som tilbehør ofte bringer med seg. Enheten koster 430 dollar, cirka 2500 kroner før norsk moms, og kommer på markedet i februar. Ytelsen oppgis til å være opptil 270 megabyte i sekundet, hvilket er godt under hva moderne SSD-er kan levere og hva potensialet til Thunderbolt er.

LaCie: Utstyrsprodusenten har avduket to nye Thunderbolt-produkter: 2Big Thunderbolt Series, en profesjonell ekstern harddisk med to harddisker og støtte for RAID myntet på foto- og videoredigerere, og eSATA Hub Thunderbolt Series (som vi har skrevet om her), laget for å koble Thunderbolt-utstyrte Mac-er til eksterne disker og få raske dataoverføringshastigheter. LaCie sier de nye produktene vil komme på markedet "i første kvartal i 2012". Foreløpig vet vi ingenting om priser.

2Big er oppgitt til å ha overføringshastighet på opptil over 300 megabyte per sekund og kapasitet på opptil 8 terabyte. Maksimal ytelse får man ved å konfigurere harddiskene i RAID 0. For mange kan det imidlertid være mer aktuelt å bruke RAID 1 - det reduserer tilgjengelig diskkapasitet og ytelsen, men man unngår tap av data hvis en av harddiskene krasjer.

Blackmagic Design: Selskapets nye Itensity Shuttle er en videoopptaker med HDMI, og analog komponent-, kompositt- og S-Video-inngang og -utgang. Den har også støtte for SD og HD komprimert og ukomprimert 10-bit video opptak og avspilling. Enheten vil koste 239 dollar, cirka 1400 kroner før norsk moms, og vil bli tilgjengelig i løpet av første kvartal i 2012.

Western Digital: Den kjente diskprodusenten har vist frem My Book Thunderbolt Duo (se bilder hos Cnet), som er en såkalt dual-bay drive, det vil si at den har to harddisker i likhet med Lacies 2Big Thunderbolt. Western Digital vil lansere disken formelt på Macworld iWorld-messen senere denne måneden.

OCZ : SSD-produsenten har avduket den Thunderbolt-kompatible eksterndisken Lightfoot. SSD-en, som kun har en Thunderbolt-port, er en etterfølger til OCZ Enyo. Disken vil komme i størrelser fra 128 gigabyte og opp til 1 terabyte. Det er ikke kjent hva Lightfoot vil koste eller når den vil bli tilgjengelig. OCZ har uttalt at ytelsen skal være opptil 750 megabyte per sekund for de raskeste versjonene - altså nesten tre ganger mer enn hva Elgatos oppgir for sin Thunderbolt-SSD.

Veien videre

Det har gått nesten ett år siden Apple begynte å utstyre sine MacBook Pro-maskiner med Thunderbolt-porter.

Teknologien tillater superrask overføring av data - mer enn ti ganger raskere enn den beste FireWire-teknologien - mellom en datamaskin og eksterne enheter. Ettersom teknologien blir billigere - noe som ser ut til å være i ferd med å skje - sier eksperter at Thunderbolt vil slå an blant vanlige forbrukere, og by på blant annet supereraske sikkerhetskopier, redigering av høyoppløselige bilder og mer.

Flere pc-produsenter, blant annet Lenovo, har dessuten annonsert at de vil lansere maskiner med Thunderbolt-støtte, noe som antagelig bidrar sterkt til at tilbehørsprodusentene tør å satse for fullt på Intel-teknologien.

Samtidig tyder mye på at kommende Mac-er vil ha USB 3.0-støtte. Dette skjer i forbindelse med overgangen til Intels Ivy Bridge-plattform, hvor systembrikkesettet fra Intel har integrert USB 3.0-støtte. USB 3.0 er ikke like raskt som Thunderbolt, men er rimeligere å implementere. Vi har så langt sett USB 3.0-produkter som gir godt over 200 megabyte per sekund.

For en del type produkter vil den praktiske ytelsesforskjellen mellom USB 3.0 og Thunderbolt være liten, men USB 3.0-produktene kan være rimeligere å produsere - spesielt med tanke på det er grunnlag for et større produksjonsvolum ettersom mange pc-er i snart to år har blitt levert med USB 3.0-støtte. I dag er for eksempel ekstern harddisker med USB 2.0 nesten borte fra markedet ettersom USB 3.0 koster marginalt ekstra.

Foto/video