Slik deler du feriebildene dine

Internett er blitt vårt nye fotoalbum. Her er PC Worlds 11 regler for bildedeling.

Publisert Sist oppdatert

Det tradisjonelle postkortet lever riktignok fortsatt i beste velgående, men fremtidens måte å dele bilder på er digital. Her er PC Worlds 11 forslag til kjøreregler for bildedeling - og en oversikt over en del aktuelle nettsteder for deling av bilder.

Tips om sikker lagring av bildene på nettet finner du her :

Bildene i sikkerhet og i synk i skyen

En fersk dansk undersøkelse viser at 68 prosent foretrekker å sende sine sommerhilsener som gode, gammeldagse postkort. De sender gjerne opp mot 10 kort hver i løpet av sommeren. Også blant de unge er det fortsatt populært å sende postkort med vakre bilder fra stedene man oppsøker i ferien.

Samtidig bombarderes vi nå fra alle hold med tilbud om digitale bildetjenester knyttet til internett, og mange av dem er gratis.

Frem til nå har fotoalbum gått i arv til neste generasjon, og slik har mange hjem greid å ta vare på gamle fotografier gjennom generasjoner. Derimot forsvinner de digitale bildene etter hvert som disker krasjer eller kasseres, har vi trodd. Utdaterte pc-er går jo ikke i arv, de kastes på dynga eller resirkuleres. Dermed forsvinner bildene.

Men så viser det seg at de ikke gjør det likevel. Det spennende med teknologi er at nyvinninger på ett område drar med seg nye løsninger på andre. Digitalfoto-revolusjonen er både med på å skape nye internett-løsninger og på å nyte godt av at mer og mer data arkiveres oppe i «skyen» – og deles med andre derfra. Stadig flere av oss gjør bildene våre tilgjengelig for slekt, venner og kjente via en internett-basert tjeneste. I noen tilfeller er «skyen» et flyktig tilholdssted for bildene mens de deles; i andre tilfeller forblir «skyen» deres varige tilholdssted, i et av de stadig flere bildearkivene som ligger på internett-servere verden rundt. Det vi akkurat nå står midt oppe i, er prosessen der internett er i ferd med å bli verdens største fotoalbum. Intet mindre.

LES OGSÅ:

Hvor er foto og video i Windows 7?

Problemet er at disse nye bildealbumene og -arkivene representerer et kaos som få har oversikt over.

PC Worlds 11 regler for bildedeling

Før du begynner å dele bildene dine med andre via internett, må du bestemme deg for hvilke bilder du vil sende eller publisere, du bør ha en formening om hvorfor du vil dele akkurat disse bildene, og du bør sørge for å bearbeide bildene på pc-en eller mobilen slik at de tar seg best mulig ut for mottakerne.

Her er vårt forslag til regler og prosedyre for bilder du vil dele:

1 – Nådeløs mot deg selv

Vær nådeløs når du plukker ut bildene som skal deles. Ikke del mislykte bilder – uskarpe, under- eller overeksponerte, feilkomponerte – selv om du er aldri så begeistret og knyttet til motivet, enten det er et sted, en person eller en gjenstand.

2 – Bruk tid

Ta den tiden du trenger til å gjøre et godt utvalg. Når man kommer hjem fra en tur eller fest, er det fristende å måke ut bilder så fort som mulig. Sosiale medier bidrar til å sette fart i denne trenden. Men utvalget blir mye bedre hvis du gjør det i to-tre runder med en pause imellom.

3 – Be om hjelp

Hvis har problemer med å bli enig med deg selv om hvilke bilder som fortjener å bli delt og hvilke du bør holde for deg selv, bør du be om hjelp til utvelgelsen av en i familien eller en god venn.

4 – Vær snill med dine ofre

Ikke alle liker å bli fotografert. Og heller ikke de som synes det er greit, liker å se uheldige, komiske eller mislykte bilder av seg selv. Enda verre er det når slike bilder legges ut til allmenn beskuelse. Så del bare bilder av andre slik du vil at andre skal dele bilder av deg.

5 – Husk bildebehandlingen

Så å si uten unntak kan alle bilder bli bedre. Lær deg et bildebehandlingsprogram – og bruk det.

6 – Tilpass bildene til delingstjenesten

Skal du sende bilder som vedlegg til e-post, må du gjøre bildefilen så liten som mulig. Dette gjør du ved både å forminske selve bildet og ved å lagre filen i så komprimert form som mulig, gjerne som JPEG-fil lagret i lav kvalitet. Flere bildebehandlings-programmer, blant dem Photoshop og Photoshop Elements, har menyvalg for lagring av bilder til web som gir deg forhåndskontroll på hvor mye komprimeringen svekker bildekvaliteten. Husk at bilder som bare skal ses på skjermen og ikke skal skrives ut, kan ha ganske lav oppløsning.

Her blir (en kopi av) et bilde lagret i lav JPEG-kvalitet for å kunne brukes som e-postvedlegg. Filstørrelsen er likevel i største laget – til høyre for den røde sirkelen står det at bildet fortsatt er på 697,8 kilobyte, så det burde nok ha blitt tatt ned litt i størrelse også.

7 – Ikke del andres bilder

Ta opphavsretten på alvor. Ikke del bilder som ikke er dine egne. Hvis du ønsker å legge ved noen bilder du har fått tilgang til fra noen venner, så spør om lov først. Og ikke ta med bilder du finner på web uten at du er sikker på at du har lov. Nettet flommer over av bilder som distribueres i strid med opphavsrettsbeskyttelsen. For eksempel er det mange bloggere som rapper avisbilder uhemmet.

8 – Vurdér lukket visning

Mange legger ut bilder som alle med tilgang til internett kan se, og ofte er det helt ok. Særlig hvis det dreier seg om «nøytrale» reiselivsbilder med vakkert landskap og stemningsfulle bymiljøer. Men bilder av familie og venner bør du vurdere å dele på en slik måte at man må ha brukernavn og passord for å få se dem.

9 – Forsiktig med barnebilder

Spesielt bilder av barn bør du være forsiktig med å publisere åpent. Dette gjelder ikke bare koselige badestrand-bilder, men også bilder av barn som er fullt påkledd. Det foregår mye nedlasting, manipulering og misbruk av bilder av barn, ifølge både politiet, forskere og de som arbeider med å vokte barnas rettigheter. Og husk at barna ikke har noen mulighet til protestere mot ufrivillig bildedeling. Når de smiler til kameraet, stoler de på deg – vis dem at du er tilliten verdig.

10 – Pass godt på originalene

Selv om du ønsker å distribuere bildene lavoppløselig og i liten størrelse, må du ta godt vare på originalen eller bildet slik det var etter at du behandlet det, men før du forminsket og komprimerte det.

11 – Les reglene grundig

Hvis du vil dele bilder via en webtjeneste, må du lese reglene nøye. Noen steder kan du risikere at bilder du har tatt, blir brukt av andre, inkludert til reklameformål. Selv om du som fotograf ikke skulle ha noe i mot det, kan det hende at personer du har med på bildene, vil protestere. Det har vært rettssaker om slike forhold.