Sony går for fullformat

Sony går for fullformat

Debatten raser om det ene av Sonys to nye fullformat-kameraer.

Profesjonelle fotografer og de ivrigste kameraentusiastene ønsker seg kameraer med fullformat-sensor, det vil si sensor som er identisk i størrelse med det gode, gamle 35 mm-filmformatet, 36 x 24 mm.

Sony tar denne kundegruppen på alvor og lanserer nå to nye fullformat-kameraer like før høstens Photokina-messe i Köln åpner.

Mens det ene kameraet har et forholdsvis tradisjonelt speilrefleks-utseende, blir det andre mottatt med overraskelse: Kompaktkamera med fast brennvidde – til den nette sum av 24 000 kroner.

Sony Cyber-Shot RX1

Debatten raser allerede på internett om Sony Cyber-Shot RX1 er en vettug lansering eller ikke. Mange synes det er altfor dyrt, spesielt med tanke på at det ikke har utskiftbar optikk.

En del debattanter klager også over mangelen på søker. Riktignok har kameraet en tre-tommers lcd-skjerm med oppløsning på hele 1,23 megapiksler (1 229 000 piksler), og ekstrautstyret omfatter en optisk søker til å plassere i blitsskoen – til nesten 600 dollar (nesten 3500 kroner pluss mva.).

Foto-nettstedet DPReview kaller kameraet «en moderne Leica» – om enn med et spørsmålstegn bak.

For dem som kan leve med kameraets høye pris, mangelen på utskiftbar optikk og mangelen på søker, byr kameraet på imponerende egenskaper.

Sonys Exmor CMOS-sensor er på 35,8 x 23,9 mm. Til sammenligning er en vanlig APS-C-sensor (Advanced Photo System type-C), som brukes i flertallet av speilreflekskameraer, gjerne på 23,1 x 15,4 mm (eksemplet er Nikon DX-sensorer – APS-C-sensorene kommer i litt ulike størrelser).

Ulempen med fullformat-sensorer er først og fremst at de er dyre å produsere. Ifølge Wikipedia koster det omtrent 20 ganger mer å produsere en fullformat-sensor enn en APS-C-sensor.

Dessuten krever de gjerne større objektiver for å unngå kraftig vignettering.

Fordelene er vesentlig høyere bildekvalitet og mulighet for svært liten dybdeskarphet, noe som er et viktig kreativt element i profesjonell fotografering og som bidrar til en betydelig «Hollywood-effekt» når man bruker kameraet til videoopptak.

Dessuten får man gjerne mindre bildestøy og korn, noe som særlig merkes når man fotograferer i dårlig lys.

Øvrige egenskaper ved RX1 er nettooppløsning på 24,3 megapiksler, objektiv med lysstyrke f/2.0 og makromodus med mulighet til å fotografere objekter 14 cm fra objektivfronten, stort lysømfintlighetsområde fra ISO 100 til ISO 25 600 (ISO 50-102 400 i utvidet modus), 14-bits RAW-format og videoopptak i full HD.

Kameraet veier 482 gram med batteri og minnekort (og selvfølgelig objektivet, som er fastmontert).

Programmet PlayMemories Home følger med for å overføre og behandle bildene på pc, og en fullversjon som inkluderer filmredigering og brenning av dvd-plater, kan lastes ned gratis.

Kameraet kommer i salg i desember.

Sony SLT-A99

Det andre fullformat-kameraet som Sony lanserer nå, er SLT-A99, det nye flaggskipet blant Sonys kameraer i speilrefleksklassen.

Det er riktignok ikke «ekte» speilrefleks, men et system som Sony kaller Translucent Mirror Technology. I stedet for et speil som svinger opp når man tar bilder, benytter Sony et halvt gjennomskinnelig speil som gir konstant LiveView.

Søkeren er derfor elektronisk, ikke optisk, noe som er kontroversielt blant profesjonelle speilrefleksfotografer. Men OLED-søkeren på hele 2,4 megapiksler skal være helt uten ulempene med tradisjonelle elektroniske søkere – som har vært for eksempel blafrende søkerbilde med lav oppløsning.

A99-kameraet har den samme 24-megapiksel-sensoren som RX1, men med visse tilpasninger, for eksempel et antall piksler reservert for fasedetekterende autofokus. I tillegg kan den gi følgefokus – autofokusen følger et motiv i bevegelse bare ved at man trykker ned utløserknappen halvveis ned.

Det nye kameraet kan ta seriebilder med opptil seks bilder i sekundet, eller opptil 10 bilder i sekundet med en funksjon kalt High Speed Shooting Mode.

A99 gir også full HD-video, og har både mikrofoninngang og uttak for hodetelefon.

Med tanke på at dette er et fullformat-kamera, er det ganske lett. Kamerahuset har en nettovekt på 733 gram, bygd delvis i magnesium og med god beskyttelse mot støv og fuktighet.

A99 kommer i salg i midten av november til en veiledende pris på 20 000 kroner.

Les om:

Foto/video