Sony går for OLED-søker

Sony går for OLED-søker

Sony har valgt å bytte ut lcd med OLED-teknologi i den elektroniske søkeren i nye SLT-a58.

Sony SLT-a58 erstatter de to Sony-modellene SLT-a37 og SLT-a57, og blir dermed liggende i midtsjiktet i Sonys utvalg av systemkameraer basert på selskapets SLT-teknologi.

SLT står for Single-Lens Translucent og er en kamerateknologi som i mangt og mye ligner på tradisjonell speilrefleksteknologi, bare med den forskjell at SLT-kameraene fra Sony ikke har noe oppvippbart speil mellom objektivet og bildesensoren.

Halvt gjennomskinnelig

I stedet benyttes halvt gjennomskinnelig glass som gjør at mesteparten av lyset som kommer gjennom objektivet, passerer gjennom glasset og inn til bildesensoren.

Noe av lyset reflekteres imidlertid til en autofokussensor plassert ovenfor lysbanen. På tradisjonelle speilreflekskameraer blokkeres fokussensoren når speilet vippes opp. Dette er grunnen til at speilreflekskameraer sliter med autofokusen når de brukes i LiveView-modus eller tar opp video. Da er man som regel henvist til kontrastbasert fokusering, som er mye mindre effektiv enn fasedetekterende autofokus, eller ingen autofokus i det hele tatt.

20 megapiksler

Sony-nykommeren SLT-a58 har en ny bildesensor på 20,1 megapiksler netto, opp fra 16,1 megapiksler på forgjengerne. Det er snakk om en sensor i APS-C-format (cirka 23 x 15 mm), kalt Sony Exmor APS HD CMOS-sensor.

Den elektroniske søkeren benytter altså OLED-teknologi og har en oppløsning på 1,44 megapiksler. Det har i en årrekke vært heftige diskusjoner om elektronisk søker er godt nok for kravstore fotografer, og det knytter seg stor spenning til om OLED-teknologien kan være med på å slå et slag for elektroniske søkere.

Oppløsningen på søkeren er 800 x 600 piksler.

Lcd-skjermen bak på kameraet har moderat størrelse på 2,7 tommer og en oppløsning på 460 000 piksler. Skjermen kan vippes opp.

Kameraet er litt lettere og mer kompakt enn modellene det erstatter, med en oppgitt vekt på kamerahuset på 492 gram.

Auto-beskjæring

Det er en trend i markedet at kameraene får mer og mer bildebehandlings-funksjonalitet, noe som i praksis gjør at man trenger å gjøre mindre bildebehandling på pc-en etterpå – selv om mange fortsatt foretrekker å bearbeide bildene på stor pc-skjerm fremfor en liten kamera-skjerm.

Sony følger trenden med blant annet funksjonen Auto Object Framing, der «kameraet vurdere hva som er i bildet, og kutter det automatisk til slik at det skapes mer profesjonelle komposisjoner», ifølge pressemeldingen.

Det gjenstår å se i hvilken grad ivrige fotoentusiaster vil overlate bildekomposisjonen til kameraautomatikken.

Sony SLT-a58 har en veiledende pris på 4300 kroner med 18-55 mm kit-objektiv.

Profesjonelle objektiver

Samtidig med lanseringen av SLT-a58 kommer Sony med en ny blits, HVL-F20M, med mange avanserte egenskaper tross et kompakt format, blant annet støtte for multiblits-anvendelse og vridbart blitshode for indirekte belysning.

Tre nye A-mount-objektiver kommer også, og to av dem må betegnes som profesjonelle.

Det ene er en 70-400 mm telezoom med lysstyrke f/4-5,6 til 15 900 kroner.

Sony lanserer også et lyssterkt normalobjektiv (moderat teleeffekt på et APS-C-kamera), Carl Zeiss Planar T* 50 mm med lysstyrke f/1,4 og en pris på 11 000 kroner, ypperlig blant annet for portrettfotografering i dårlig lys.

I tillegg kommer et nytt, rimelig kit-objektiv med brennviddeomfang 18-55 mm som skal gi bedre bildekvalitet enn forgjengeren. Kjøpt separat koster det 1100 kroner.

Les om:

Foto/video