Sony med automatisk HDR

Sonys nyeste speilrefleks kan selv kopiere sammen bilder tatt i håpløst lys.

Publisert Sist oppdatert

Sonys speilreflekskamera alpha 450, som nylig er lansert, har innebygd funksjon for High Dynamic Range-bildebehandling, som til nå har vært en teknikk for bildebehandling forbeholdt spesialistene.

Lær deg HDR

Du kan like godt først som sist lære deg forkortelsen HDR, for nå er den altså også blitt en kamera-funksjon. High Dynamic Range-bildebehandling (HDR) gjør det mulig å lage bilder av motiver som egentlig er umulig å fotografere fordi det er for stort sprang mellom de mørkeste og lyseste partiene i motivet.

LES OGSÅ:

Sony bøyer seg for sd-presset

Til nå har HDR først og fremst vært en «mørkeromsteknikk» som er tatt i bruk med avanserte bildebehandlingsprogrammer som Photoshop. Man kopierer sammen flere bilder av samme motiv, noen eksponert etter de lyse områdene i bildet, andre etter de mørke. Sammenkopieringen gjøres slik at det ser ut som om det bare har vært ett knips med kameraet.

Gammel teknikk

Som mørkeromsteknikk har HDR eksistert siden 1930-tallet, og i 2005 introduserte Adobe en funksjon i Photoshop kalt «Merge to HDR», som gjorde det enklere enn før å kopiere sammen bilder av samme motiv med forskjellige eksponeringer.

Nå følger altså Sony opp med den samme HDR-teknikken som en kamerafunksjon. Auto HDR i Sony a450-kameraet sørger for at to etterfølgende bilder tas med forskjellige eksponeringer etter at man har tatt det første bildet – kameraet bør stå på stativ.

Deretter setter kameraet selv sammen de tre bildene til ett bilde. Ifølge Sony blir resultatet et detaljrikt bilde med stor dynamikk, det vil si stort kontrastomfang.

– Behovet for etterarbeid i et bildebehandlingsprogram reduseres, og veien til gode bilder blir kortere, hevder Sony.

LES OGSÅ:

Sony-speilreflekser lettere å bruke

PC World regner med å få inn kameraet til test om ikke så lenge, og da vil vi naturligvis prøve ut HDR-funksjonen grundig.

14,2 megapiksler

I tillegg til å kjøre HDR-funksjonen automatisk er det mulig å gjøre en manuell innstilling på opptil 3 EV-trinn i intervaller på 0,5 EV. Ett EV-trinn tilsvarer ett blendertrinn.

Sony a450 har en effektiv oppløsning på 14,2 megapiksler med en APS-C-sensor på 23,4 x 15,6 mm. Kameraet tilhører Sonys serie av cmos-kameraer – de rimeligste Sony-speilrefleksene har vanlig ccd-sensor.

Kameraet har en 6,7 cm lcd-skjerm (2,7 tommer) med oppløsning på 230 400 punkter og en speilreflekssøker som dekker cirka 95 prosent av bildeutsnittet. Man kan ta seriebilder med en hastighet på opptil sju bilder i sekundet, og kameraet har en lysfølsomhet opptil 12 800 ISO.

Videre har kameraet en funksjon kalt Manual Focus Check Live View som gjør det mulig å forstørre opp et bildeutsnitt på lcd-skjermen til mellom 7x og 14x forstørrelse når man trenger svært nøyaktig fokusering.

Optisk bildestabilisator

Sony er blant kameraprodusentene som har valgt å bygge inn bildestabilisator i kamerahuset. Sonys versjon er en optisk stabilisator kalt SteadyShot Innside.

Kameraets batterilevetid er oppgitt til 1050 eksponeringer. Kameraet kan ta både Memory Stick Pro Duo-kort og sdhc-kort.

LES OGSÅ:

Toget gått for Vaio i Norge?

Sony-kameraet kan kobles til alle HD Ready-tv-er, og med kompatible Sony Bravia-modeller kan man kjøre bildevisninger ved hjelp av tv-ens fjernkontroll.

Programvaren som følger med, er Image Data Converter SR, Image Data Lightbox SR og Picture Motion Browser.

Sony A450 kommer i salg i Norge i februar til en veiledende pris på 6 500 kroner inklusive mva.