TEST: Beosound 8 - fortjent høyttalersuksess

Bang & Olufsens første dokkhøyttalere er tidenes mestselgende audioprodukt fra B&O. Det er vel fortjent.

Publisert Sist oppdatert

Beosound 8 har solgt 25 000 eksemplarer siden lanseringen i november i fjor. Tilsvarende salg av et lydprodukt har ikke selskapet opplevd i sin 85-årige historie. Vi har endelig fått testet ut anlegget skikkelig selv.

For å oppsummere testen alt nå så handler suksessen om tre ting: lyd, design og merkevare. Men det kan jo fort skje at når du kjøper et luksusmerke, så er det navnet du har betalt for, og ikke resten. Vi gledet oss derfor til å se om det finnes mer fornuftige argumenter for å kjøpe Beosound 8 enn for å kunne skryte til vennene om at du har et B&O-anlegg.

Fyller rommet med lyd

Til å være et luksusprodukt, med en prislapp på 7950 kroner veiledende, er innpakningen overraskende ordinær. Det er heller ikke noe svært anlegg å drasse på, og det veier bare 4,25 kilo. Så forventningene til hva som er fysisk mulig å få ut av lyd hadde ikke vært spesielt høye om vi ikke allerede hadde fått en forsmak på presselanseringen i november.

For det er faktisk noe spesielt med nettopp lyden i Beosound 8. Det er ikke bare enormt mye av den, men den har også en virkelig imponerende klang. Det låter både presist og rent fra to-veis høyttalerne med oppgitt effekt på 2 x 70 watt, og det er bass i mengder. Lyden fyller rommet på en deilig måte, og det er nok av den til at det i grunnen rekker i undertegnedes stue på 80 kvadratmeter.

Med mindre man er småbarnsforelder blir man litt forbløffet over hvor mye lyd det er mulig å få ut av noe så lite. Og det uten at den forvrenges. Ikke at det er noe problem å vrenge lyden heller. Det er absolutt mulig å skru opp volumet så mye at det høres helt grusomt ut også, men da er man på et nivå hvor man risikerer at naboen på andre siden av gata ringer på. Høyttalerne gir deg detaljer i lyden som du ikke finner på billige høyttalere, noe som blir veldig avslørende om du avspiller mp3-filer i ikke spesielt høy kvalitet.

Ser smekker ut

Hva som er pen design er det jo mange meninger om. Noen liker mora, og så videre. Det man i hvert fall kan si er at det ser temmelig «spacet» ut, og det lyser Bang Olufsen lang vei. Mange anerkjenner selskapet for å levere design i verdensklasse. Vi synes Beosound 8 ser flott ut, og salgstallene tyder på at det er mange som synes det. Design er mer enn utseende. Materialkvaliteten er høy, med børstet aluminium i front. Det følger med veggfeste. Og dokk-kontakten er genialt konstruert slik at man kan putte inn ulike iPod- og iPhone-modeller uten å være avhengig av ulike plastanordninger i bunnen for at hver modell skal sitte ordentlig.

Og enda kulere er det at dokk-kontakten i Beosound 8 støtter iPad også! Det er det svært få dokkhøyttalere som gjør. Bruk den sammen med Wimp på iPad-en din, så har du litt av et anlegg!

Det følger med en lekker liten fjernkontroll som lar deg skifte låt, kontrollere volum og spille av eller pause musikken ved hjelp av infrarødt signal. Rekkevidden er god.

Hva savner vi?

Radio mangler. Det kompenserer Bang Olufsen med en egen radio-app i typisk B&O-design, men vi skulle nå likevel ønsket at det var integrert. Man har kanskje musikken på telefonen sin, og da er det fint å kunne bruke den til andre ting, mens man hører på radio på anlegget. En fin måte å løse dette på hadde vært å støtte Airplay, Bluetooth eller DLNA, slik at du kunne streamet musikk fra din iPhone eller andre enheter. Men dessverre. Ved hjelp av aux-inngangen er det for så vidt mulig å koble til en Airport Express-adapter, slik at du får streamet til anlegget med Airplay.

Det er ikke mange dokkhøyttalere i samme segment. Mest nærliggende konkurrent blir nok Geneva Lab, med Model L (til cirka 10 000 kroner) eller Model M (til cirka 5000 kroner). Også dette er fantastiske produkter, med litt forskjellige egenskaper. Verken disse eller Beosound 8 kan sies å være noe annet enn gode valg for dem som har råd til det.