TEST: Creative Aurvana X-Fi - Total stillhet på reisen

TEST: Creative Aurvana X-Fi - Total stillhet på reisen

Creatives hodetelefoner med aktiv støydemping er ikke førstevalget til vanlig bruk. På tog eller fly er de derimot en velsignelse.

Med fire timer togturer hver dag blir det en del titting på både film og tv-serier, og mange, mange timer med musikk hver uke.

På grunn av noe begrenset plass i bærbarveska nytes disse normalt med et par greie øreplugger fra Sennheiser. De gir den lyden en trenger, bare man vrir opp volumet nok. Mangel på støydempingen en får med et lukket system gjør at lyden for det meste blir stående på et relativt høyt nivå.

Den siste tiden har Sennheisers øreplugger fått hvile. Oppgaven med å servere lyd fra den bærbare har i stedet gått til Creatives Aurvana X-Fi. Dette er et sett svært effektivt lukkede hodetelefoner. Ikke bare er de godt lukket, de er også utstyrt med aktiv støydemping. Dermed er det ikke bare to tette øreklokker med overraskende behagelig kunstskinn som sperrer lyden ute.

Fra en tilværelse med konstant støy fra harde hjul mot det som ofte kjennes som eviglange skinneganger og konstant sus fra vinden, er det nå mest min egen øresus jeg hører mellom Iron Maiden-låtene. Og det er før støydempingen i det hele tatt er aktivert. Så tette er nemlig Arvana-settet.

Se flere bilder av Creative Aurvana X-Fi her.

Ved å skyve over en bryter på høyre øreklokke blir stillheten enda mer påtrengende. I det du aktiverer støydempingen hører du et lite pip, så blir det nesten helt stille. All støyen forsvinner ikke, men den blir nærmest umerkbar. Ganske så behagelig. Med støyen borte trenger en ikke lenger å skru volumet nesten til maks heller, noe som helt sikkert er en fordel for ørenes ve og vel.

Aurvana-settet fungerer greit til både musikk og video, men byr ikke alltid på den helt store lydeopplevelsen. Lyden virker ofte litt flat og upresis, i alle fall før du aktiverer Creatives Xtreme Fidelity-innstillinger. Disse frisker opp lydebildet, og gir det mer dybde i både bass, diskant og mellomtone.

Selv med disse aktivert føles det fortsatt ut som om det er noe som mangler. Lyden er godkjent, men kan ikke måle seg med et skikkelig hodetelefonsett. Det hele hjelper noe hvis du aktiverer støydempingen, selv om også denne medfører noen ulemper.

Støydemping med fordeler og ulemper

Støydempingen påvirker for det meste lyden i positiv retning, men ikke uten å kreve sitt. I det du aktiverer støydempingen hører du et lite pip, før stillheten gjør seg gjeldende. Dessverre fører stillheten med seg noe som føles ut som et lite overtrykk i øreklokkene.

Følelsen minner litt om det trykket en får i ørene i det et fly er på vei inn for landing. Heldigvis er trykket på langt nær like kraftig som i et fly, men det er dessverre konstant. Med på kjøpet får du også en svak, nesten umerkbar susing fra øreklokkene. Susingen blir heldigvis borte i det du skrur på musikken. Dessverre blir ikke det plagsomme trykket borte, og hodetelefonene kan med støydemping aktivert, bli litt vel slitsomme å ha på i lengden.

Rent komfortmessig er hodetelefonene overraskende behagelige å ha på over tid. Ofte er det slik at hodetelefoner med klokke kledd i imitert skinn blir både klamt og ubehagelig i lengden. Normalt foretrekker vi stoffkledde klokker, en vri skuffende få produsenter vet å benytte seg av.

I Creatives tilfelle fungerer det altså god med imitert skinn. Selve bøylen som sitter over hodet er også behagelig og myk, uten å stramme eller trykke. Settet kjennes også relativt lett ut, til tross for at det altså er fullstappet med ymse teknologi og to batterier, noe som er klart positivt om du planlegger å ha dem på over litt tid.

At Aurvana er beregnet for folk som er en del på farten merkes allerede i det en åpner esken. Settet leveres nemlig i et snertent reiseetui. I etuiet følger det også med en del koblingsoverganger. Det følger med overgang fra 6,3 mm jack til vanlig minijack, samt fra en til to minijack-plugger, en løsning man gjerne finner i flysetet. Og det er vel nettopp på reise at disse hodetelefonene gjør seg best.

Konklusjon

Creative Aurvana X-Fi leverer godkjent lyd, og fungerer greit til både musikk og video. Det finnes hodetelefoner som er både billigere og bedre. De kan dog ikke skilt med Aurvanas kombinasjon av godkjent lyd og glimrende støydemping. Med sin tidvis svake lyd og noe plagsomme trykk på trommehinnene ville ikke dette settet vært vårt førstevalg om vi skulle kjøpe hodetelefoner til hjemmebruk, eller bruk i normale omgivelser.

Om du derimot reiser en del med fly eller tog kan Aurvan være verdt en titt. I slike situasjoner fungerer settet nemlig svært godt, og mye bedre enn spinkle øreplugger eller åpne hodetelefoner.

 

Creative Aurvana X-Fi

Pris: Ca kr 1 500
Internett: www.creative.com

+ Meget effektiv støydemping. Gode lydforbedringsfunksjoner. Behagelige øreklokker og bøyle.

- Noe susing og overtrykk ved støydemping. Veldig trist lyd med lydforbedring slått av. Prisen.

Fakta:
40 mm neodymelementer. Frekvensgang: 20 Hz - 20 kHz. Impedans: 450 ohm. Støyreduksjonsnivå: 20 dB. Nettovekt: 245 g. X-Fi Crystalizer og X-Fi CMSS-3D. Krever to AAA-batterier. Avtakbar kabel.

 

Se flere bilder av Creative Aurvana X-Fi her.

Foto/video