TEST: Full oversikt for samlere

Er du samler? Med disse programmene har du full oversikt når ulykken er ute og forsikringsselskapet skal kontaktes.

Publisert Sist oppdatert

Svært mange av oss samler på ett eller annet. I mange tilfeller er det vi samler på gjerne vanlige ting som musikk, film, bøker eller kanskje frimerker. De fleste av oss har samlinger som kanskje ikke er verdt de helt store summene, men hvis vi tenker oss om så er det sannsynligvis en god del kroner det er snakk om. Skulle en slik samling på en eller annen måte gå tapt, vil det vært et ganske stort problem og det å restaurere en slik samling vil medføre en anselig mengde arbeid, hvis vi klarer å rekonstruere hva som fantes der i det hele tatt.

Flere har lagt ned mye arbeid i en eller annen form for oversikt over hva som finnes i slike samlinger. Enkelte lager sine egne databaser, regneark eller en eller annen form for dokumentasjon over hva som befinner seg i samlingen. Dette er svært viktig, ikke bare fordi det er helt nødvendig for å ha oversikt og for å kunne gjenskape det tapte. Det er også helt nødvendig med tanke på forsikring. Det er ikke like lett å forklare et forsikringsselskap at innbruddet eller brannen medførte et tap av et par tusen filmer uten å kunne dokumentere dette. Har du ferdige oversikter er det langt enklere å få pengene ut av forsikringsselskapet slik at du kan begynne å bygge samlingen på nytt.

Ferdige løsninger

Det er en helt unødvendig øvelse å lage sine egne opplegg for slike arkiveringsløsninger. Det finnes en rekke ferdige programmer som tar seg av dette for deg. I enkelte tilfeller finnes det også nettbaserte løsninger som holder oversikten for deg. Det eneste du trenger å tenke på er å registrere produktene du vil ha styring på.

De aller fleste slike løsninger er billige. Det koster ikke mye å skaffe seg et slikt program. I noen tilfeller er de sågar gratis. Hvis du ikke har helt spesielle behov er det som oftest en langt enklere å kjøpe slike løsninger ferdig i stedet for å bruke lang tid på å lage en selv. De aller fleste av dem er også langt bedre enn det du klarer selv.

En annen stor fordel med slike løsninger at de er gjerne er koblet opp mot store internasjonale databaser som automatiserer innehenting av informasjon forbundet med produktet du ønsker å registrere. Vi skal i denne artikkelen se på noen løsninger for de vanligste samleobjektene.

Rett på nett

IMDB er verdens største filmdatabase og den lar deg også opprette ditt eget filmarkiv helt gratis.

Er du filmsamler har du en løsning som ikke finnes for så mange andre. Her har du en fiks ferdig løsning du kan bruke uten at det koster deg en øre. En annen stor fordel er at det hele lagres på nettet, så skulle huset brenne ned vil dataene fremdeles være intakte.

IMDB (Internasjonal Movie Database) er verdens største filmdatabase. Den har oversikt over de fleste filmer og tv-serier som er produsert, i tillegg til informasjon om filmer og programmer som er i produksjon. Alt du trenger å gjøre for å lage din egen database er å registrere deg.

Innlegging av filmer foregår enkelt og greit ved å legg inn filmtittel. Deretter finner systemet selv all informasjon om filmene. Opplysningene som er tilgjengelig er meget omfattende, gjerne langt mer omfattende enn det du finner på filmens omslag. Du kan også legge inn informasjon om hvilket medie du har filmen på. Dette kan du redigere selv, og har du filmer på laservideo, dvd eller Blu-ray er det bare å legge dette inn selv. Du kan også legge inn informasjon om hvilken genre filmen tilhører, hvis dette da ikke ligger inne allerede. I tillegg kan du også se hvordan andre vurderer filmen du har langt inn. Ønsker du å legge inn informasjon om innkjøpsdato, pris eller andre opplysninger kan du knytte dette til hver enkelt film. Du kan sortere filmene på mange forskjellige måter inkludert alfabetisk, media eller genre.

Systemet er på engelsk og dette kan kanskje være en hindring for noen. Den største fordelen er imidlertid at filmene ligger inne med originaltitler. Dette betyr at norske filmer har norske titler når du skal søke dem opp. IMDB.com er en enkel og meget effektiv database for å skaffe seg informasjon om film, og er også meget bra for å holde oversikt over din egen samling. Du har også plass så det holder. Du vil ha mulighet for å legge inn rundt 10 000 titler før du begynner å få problemer med plassen du har til disposisjon. Du kan også dele innholdet i basen din med andre registrete brukere av IMDB. Tjenesten er helt gratis.

Et deilig bibliotek

My Delicious Library er en ren Mac-applikasjon som holder styring på film, musikk, bøker og spill. Den er også svært lekker i utseende og du kan skanne strekkoder med web-kamera.

Er du Mac-bruker kan du selvfølgelig bruke IMDB som alle andre. Her har vi imidlertid også funnet en spesialsydd løsning kun for Mac. Dette er ikke en tjeneste som ligger på internett, men en lokal løsning. Her kjøper du programmet og du må selv sørge for at du har sikkerhetskopier av dataene du legger inn. Programmet koster bare 40 dollar og du laster det rett ned via internett.

My Delicious Library er et program som inneholder mye mer enn bare registrering av film. Programmet håndterer også bøker, musikk og film. Dette er et engelsk program, men legger du det inn på en Mac med norsk språkstøtte vil alle menyer og tekster komme på norsk, hvis du ønsker det.

Det er en del funksjoner i dette programmet du sikkert vil sette stor pris på. Som sagt er programmet engelsk og det er det sterkt preget av, hovedsakelig når det gjelder innhenting av informasjon. Programmet knytter seg opp mot Amazons forskjellige databaser og henter all sin informasjon derfra. I og med at Amazon ikke har en egen norsk butikk kan dette gi en del problemer. Problemet ligger i at den automatiske innhentingen av informasjon er basert på strekkoder. Du kan enten registrere strekkodene manuelt eller du kan bruke et nettkamera for å lese dette inn automatisk fra produktet du vil registrere. Problemet er at filmer du kjøper i Norge vil ha andre strekkoder enn det man bruker i utlandet og dermed finner ikke programmet tittelen på Amazon. Problemet er kun knyttet til film og det ser ut til å fungere utmerket for CDer, bøker og spill. Da må du benytte et tittelsøk, noe som i utgangspunktet fungerer helt greit. Problemet ligger i at du vil ha problemer med å finne en del norske titler i Amazons butikker. Da er manuell registrering eneste tilgjengelige løsning og det er en del arbeid.

Du kan legge inn opplysninger om det meste du trenger å ha oversikt over. Dette inkluderer prisinformasjon og dine egne notater om det enkelte produkt. Dette biblioteket holder også oversikt over enheter du har lånt ut til venner og bekjente. Dette siste er svært praktisk for deg med store samlinger og stort hjerte. Det er ikke alle som er like flinke til å levere tilbake produkter som er lånt.

Fordelen med My Delicious Library er en meget enkel registrering via kamera og strekkoder. Kjøper du mye film over nettet fra utlandet vil registreringen av film være en ren fornøyelse. Ikke minst ser det også svært lekkert ut. I dag er programmet i versjon 1.1.6, men det er ventet en versjon 2.0 som er langt mer avansert i nærmeste fremtid.

Den helt norske løsningen

Det er ikke mange løsninger som kan skryte av å være fullstendig norske. Selskapet FNProgramvare har imidlertid spesialisert seg på Windows-programmet for katalogisering av stort sett alt det du trenger. Her finner du eget platearkiv, bokarkiv, videoarkiv, programvarearkiv og sågar et eget program for frimerkesamlingen din. Alle disse programmene fungerer for Windows 2000, XP og Vista. Selskapet har holdt på med dette i mange år, så de fleste programmene er godt utprøvd og svært modne produkter stort sett uten problemer. FNPorgramvare er langt fra et isolert norsk selskap. Programmene er internasjonalt anerkjent og dette understrekes av at det kun er musikkprogrammet som er på norsk. De andre katalogprogrammene er engelske uten at dette på noen måte begrenser bruksverdien.

Også disse programmene har avanserte automatiserte løsninger for å innhente informasjon om produkter via internett, noe som gjør bruken av dem meget enkel. Alle programmene er bygget over omtrent samme mal, så det er en stor gjenkjennelseseffekt fra program til program. Prismessig er de også svært gunstige.

Platearkivet

Platearkivet er norsk og meget avansert. Passer også for svært seriøse platesamlere.

Dette er det eneste programmet på norsk, og er et meget avansert program som lar deg registrere stort sett alt du måtte ønske av informasjon. Det kobler seg opp mot den internasjonale databasen CDDB, som er en del av Gracenote. Dette betyr at du får mye informasjon helt gratis uten å måtte legge inn mye manuelt. Du kan som sagt registrere stort sett det du kan komme på av informasjon. Dette er et program som også vil egne seg for meget avanserte samlere. For den som ikke er fullt så avansert er det mulig å skjule datafelter man ikke bruker. Søkefunksjonene er også svært avanserte og det er stort sett mulig å søke i alle tilgjenglige datafelter.

Programmet har også en meget avansert rapportfunksjon og det finnes en hel rekke forhåndsdefinerte rapporter du kan benytte. Hvis du ønsker å definere dine egne rapporter er dette fullt mulig og ganske enkelt. Du har også avanserte statistikkfunksjoner og du har verktøy for å verdisette samlingen din, eller for å se hvor mye du faktisk kjøper i en enkelt periode.

Du har i tillegg en egen utlånsmodul som holder styring på det som er utlånt og ikke minst gir deg jevnlige oversikter over hvem som har hva. I tillegg har du en egen HTML-generator som lar deg legge ut samlingen din på internett.

  • Platearkivet
  • Internett: www.fnp.no
  • Pris: kr 400,- inkl. mva.

BookCAT

Du trenger ikke være bibliotekar for å sette pris på dette programmet. Her kan du også holde styring på tegneseriene dine.

For den store boksamleren er dette kanskje løsningen. Funksjonene er mye de samme som hos Platearkivet, og du kan holde styr på produkter, utlån og verdisetting.

Du kan registrere det aller meste og for oss som samler på bøker er datafelter som innbinding, utgivelse etc. svært viktige felter å kunne benytte. Du har også viktige datafelter for ISBN og LCCN for å nevne noen. Det å kunne legge inn biografiske data om forfattere er også en meget nyttig kilde til informasjon for den seriøse samler. Det er også svært nyttig å kunne legge inn informasjon om bokens tilstand og andre mer personlige anmerkninger til hver bok. Du kan selv til en viss grad bestemme hvilke felter som skal være tilgjengelig og dette gjør at programmet egner seg like godt for en seriøs samler som for den glade amatør med stort bibliotek

  • BookCAT
  • Internett: www.fnp.no
  • Pris: kr 300,- inkl. mva.

CATVids

CATVids henter mye av sin informasjon fra IMDB. Muligheten for å legge inn egen informasjon er langt større enn hos IMDBs gratisbase.

Dette er FNPs program for filmsamleren og dette programmet håndterer film i alle formater. Det er ikke bare beregnet på film som kjøpes i butikk eller over nettet. Her kan du også på samme måte registrere dine egne opptak og dine egne redigerte filmer. For den glade amatørfotograf vil dette programmet egne seg godt til å holde styring på alle videoopptakene som florerer rundt. Ikke bare det, men du vil også enkelt kunne holde styring på hva som er ferdigredigert og ikke minst det som ikke er ferdig ennå. Den siste kategorien tenderer gjerne til å være den største. Dette betyr også at programmet egner seg like godt til å holde styring på opptak du selv har gjort fra tv og brent ut på plater.

Det er imidlertid for å holde orden på store filmsamlinger at programmet virkelig kommer til sin rett. Du kan registrere stort sett hva det skal være, og er du blant dem som fyller ut alle felter vil du ende opp med en informasjonsdatabase som er like innholdsrik når det gjelder informasjon som IMDB, som forøvrig er grunnlaget for mye av den informasjonen du kan hente automatisk. I tillegg vil du få med alle de feltene du selv har valgt å definere.

Også her vil du kunne lage omfattende rapporter for stort sett alle typer bruk.

  • CATVids
  • Internett: www.fnp.no
  • Pris: kr 300,- inkl. mva.

Frimerker og programvare

Lisensnøkler er viktig for å holde oversikt over programvaren din og er du filatelist er det nyttig å kunne dokumentere samlingen.

Programsamlingen fra FNP omfatter også programmer for deg som ønsker å holde styring på programvaren din og frimerkene dine. SoftCAT hjelper deg blant annet med å holde styring på viktige ting som lisensnøkler og annen viktig registreringsinformasjon for den enkelte programvare. Dette er usedvanlig nyttig hvis man har en del programmer og det er typisk informasjon som forsvinner over tid og aldri er tilgjengelig når man virkelig trenger det. På dette området er programmet uvurderlig. I tillegg holder programmet styring på hvor du har installer programmet samt versjonsinformasjon.

Frimerkeprogrammet StampCAT er bygget etter samme lesten som programmene for bøker, musikk og video. Her kan du holde styring på informasjon om verdi, kvalitet, vannmerker, stempler og utgivelsesdato, samt en lang rekke annen informasjon som den dedikerte filatelist må ha oversikt over. Også her er det tilgang til en rekke rapporteringsmuligheter og informasjon som er viktig den dagen forsikringsselskapet skal kontaktes.

  • SOFTCAT og StampCAT
  • Internett: www.fnp.no
  • Pris: kr 225,- inkl. mva.