TEST: GPS med noe attåt

Test: Blaupunkt hjelper deg å finne frem, og underholder deg litt i samme slengen.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mange år siden navigering med hjelp fra flygende datamaskiner i verdensrommet var forbeholdt militæret og heldige utvalgte med nok av kronasjer. Nå har vi kommet dit hen hvor de aller fleste har råd til en GPS. Fra rundt 2 000 kroner kan du få hjelp på veien til nye og ukjente steder. Vi har testet en noe mer avansert modell i 5 000 kroners sjiktet.

LES OGSÅ: GPS på SIM-kortet

Blaupunkts Travelpilot Lucca 5.2 er en snerten sak med tiltalende design. Selve enheten er i mørk plastikk, mens rammen på fremsiden er lakkert i blank, svart pianolakk, med en smal ramme av aluminium ytterst. Resultatet er en stilren navigatør du ikke trenger å skjemmes over.

Den trykkfølsomme skjermen er fire tommer stor og i bredformat. Ved hjelp av denne kontrolleres de aller fleste av Luccas funksjoner. Skjermen er også nyttig til en del av ekstrafunksjonene, som bildevisning og filmavspilling.

Etter at GPS-en er montert i bilen, på vanlig vis med sugekopp og holder som festes på frontruten, er det bare å koble til laderen og starte opp. Det kan også være en fordel å koble til den ekstra antennen som følger med.

Så er det bare å slå den på. Ettersom dette tross alt er en Blaupunkt gjøres det ved å trykke på det blå punktet midt i knapperaden på bunn av GPS-en.

Enkle og oversiktlige menyer

Menyene er oversiktlige og pene, og de aller fleste burde klare å finne frem til de funksjonene de trenger. Du får en rekke navigasjonsvalg, du kan blant annet navigere ved å velge et sted på kartet, til forhåndsprogrammerte adresser eller til adresser du skriver inn der og da. Det er også lagt til rundt to millioner interessepunkter i Europa, som bensinstasjoner, bilverksteder, hoteller og flyplasser. Blaupunkt har også lagt til Merian Scout Guide, som hjelper deg å finne severdigheter rundt om i Europa, og så klart også i Norge.

Når du starter opp GPS-en kan det fort ta et par minutter før den er klar til å starte reisen. Litt avhengig av hvor du befinner deg og hva slags bil du har kan det nemlig ta litt tid for Lucca å få kontakt med en satellitt. Når det først er gjort tar det ikke mange sekundene å finne riktig rute til reisemålet ditt.

Problemet er bare at riktig rute ikke alltid er riktig rute. På lengre reiser med få veikryss, rundkjøringer og den slags blir det sjelden feil. Å finne veien fra Larvik til Odda, eller fra Oslo til Hønefoss er en smal sak. Under en tur fra Larvik til Oslo, som burde være en smal sak, ble det derimot mye krøll. Langs E18 fikk vi flere ganger direkte skumle beskjeder fra den milde damestemmen som skulle hjelpe oss trygt frem til målet.

Vond sving i vente

Bilen suste av gårde i rundt 100 kilometer i timen, motorveien gikk rett og avkjørslene lå på høyre side med jevne mellomrom. Da var det skummelt å høre ”Sving til venstre om 200 meter” for så å høre ”sving til venstre nå!”. Greit nok, hadde det ikke vært for at det eneste som befant seg til venstre for oss var en betongvegg, og at nærmeste avkjørsel til venstre kom først en mil eller så lenger fremme. 100 kilometer i timen i møte med en betongvegg er ikke noe jeg har prøvd, men jeg mistenker at det er en smule ubehagelig.

Andre småfeil som å be oss å ta femte avkjørsel i en rundkjøring med fire avkjørsler var også en smule irriterende. Men med litt sunt vett er det mulig å se på kartet og ignorere de av meldingene som ikke stemmer. Skulle du mot formodning ta feil i en sving eller ta en litt annen rute enn den som er lagt opp, oppdaterer GPS-en lynraskt med ny rute til målet.

Heldigvis er de aller fleste meldingene av det mer vettuge slaget, og som oftest er de ”spot on” og får deg til målet uten særlig problemer. Navigasjon i Oslo var også en drøm med denne GPS-en, noe den ofte ikke er uten, i alle fall ikke for de uinnvidde.

Lucca 5.2 er også utstyrt med fotoboksvarsel og fartsovervåking, noe som kan være kjekt å benytte seg av, ikke minst med tanke på det relativt høye bøtenivået i Norge. Du kan stille inn hvor mye over fartsgrensen du kan kjøre før varselet slår inn, i nivåer fra fem til 25 kilometer over tillatt fartsnivå.

GPS-en er utstyrt med et oppladbart batteri, men dette har noe begrenset levetid på rundt fire til fem timer fra fulladet til tomt. Det er for så vidt ikke noe stort problem, da det følger med lader både til vanlig nettstrøm og til 12-volts uttak i bil, men det kan føre til problemer om du ønsker å ta med navigatøren til fots etter en kjøretur. Billaderen sliter nemlig med å lade opp batteriet samtidig som den skal drive selve enheten. Dermed blir batterilevetiden noe begrenset, ikke minst om du bare kjører korte turer.

Konklusjon

Blaupunkt Travelpilot Lucca 5.2 ser lekker ut, og oppfører seg for det meste svært bra. Med et par skumle unntak på motorvei og i et par rundkjøringer ga navigatøren oss den hjelpen vi trengte. Vi kom helskinnet frem til målet hver gang, om enn med et par små bomturer. Som navigatør fungerer den svært godt. Lucca 5.2 kan også spille av film i WMV-format, musikk i MP3 og WMA-format og vise JPEG-bilder fra Secure Digital eller MMC-kort. Dette er ikke funksjoner vi har brukt aktivt, men kun testet at faktisk fungerer. Det er også mulig å koble til eksterne DVD-spillere og den slags, det har vi dog ikke prøvd selv. Jevnt over er vi godt fornøyd med Blaupunkt Lucca Travelpilot 5.2, men prisen er kanskje noe høy sammenlignet med andre GPS-er med samme funksjoner.

Blaupunkt TravelPilot Lucca 5.2

Pris: Ca. kr 5 000 inkl. mva.

Mer informasjon: Blaupunkt Norge

 

  • Design: 9/10
  • Brukervennlighet: 8/10
  • Funksjonalitet: 7/10
  • Damestemmen: 7/10

 

LES OGSÅ: Brukerne kan rette kartfeil i ny gps