TEST: Leica X2 - kompakt for feinschmeckere

Leica X2 ser ut som et kompaktkamera, men har noen egenskaper som plasserer det i en helt annen klasse.

Publisert Sist oppdatert

Den viktigste forskjellen mellom det kompakte Leica X2 og vanlige kompaktkameraer er størrelsen på bildesensoren.

De fleste kompaktkameraer har bildesensor på størrelse med en lillefingernegl, mens Leica X2 har en APS-C-sensor på 23,6 x 15,8 millimeter – samme sensorklasse som brukes i de fleste speilrefleks-kameraer.

Dette indikerer at kameraet er myntet på forholdsvis kravstore – og profesjonelle – fotografer.

Fast optikk

Samtidig mangler kameraet enkelte egenskaper som er erketypisk for kompaktkameraene, for eksempel zoomobjektiv.

Her snakker vi om et objektiv med fast brennvidde tilsvarende 35 millimeter omregnet til 35 mm-kamera, altså en forholdsvis moderat vidvinkel. Objektivet heter Leica Elmarit 24 mm f/2.8 ASPH.

Hvis du ikke kan greie deg uten teleobjektiv eller zoom-muligheter, er altså dette ikke noe kamera for deg. Men det er utrolig hvor mange motiver man kan håndtere med et 35 mm-objektiv.

Kombinasjonen av stor bildesensor og optikk av svært høy kvalitet bidrar dessuten til at det er helt greit å beskjære bildene ganske mye. Hvis du ikke kommer tett nok innpå motivet med 35 mm-objektivet, kan du trygt skjære vekk en del i bilderedigeringsprogrammet på pc-en etterpå. I hvert fall i mye større grad enn hva du ville ha gjort med bilder tatt med et vanlig kompaktkamera.

Nettooppløsningen på CMOS-sensoren er 16,2 megapiksler, fire megapiksler mer enn på Leica X1, som kom i 2009.

Dessuten er lysfølsomheten økt drastisk, fra maks ISO 3200 på 2009-modellen til ISO 12 500 på 2012-modellen.

Den minimalistiske stilen preger også betjeningshjulene på toppen av kameraet. (Klikk for større bilde.)

Dette er de viktigste endringene på X2-modellen, i tillegg til at den har fått 110 megabyte internminne og litt raskere serieopptak, nå med opptil fem bilder i sekundet.

Det svakeste punktet er at den 2,7 tommer store lcd-skjermen fortsatt bare har en oppløsning på 230 000 piksler.

Leica synes å være merkelig konservativ på akkurat dette punktet – selv Leica M9-P til 52 000 kroner har bare 230 000 pikslers lcd-skjerm.

Alternativt kan du kjøpe en 1,44 megapikslers elektronisk søker. Den fungerer ypperlig, men koster like mye som et brukbart kompaktkamera – rundt 3500 kroner.

Blant ekstrautstyr forøvrig finner vi et håndgrep som kan festes på den ene siden av kameraet.

Det som derimot følger med uten ekstra pris, er Adobe Photoshop Lightroom.

I bruk

Hvordan en ung og ivrig fotograf vil forholde seg til et så «gammeldags» kamera som Leica X2, vet jeg ikke. For dem som lærte fotografering i en tid da man faktisk stilte inn lukkertid og blender ved hjelp av hjul og ratt slik man finner dem på toppen av Leica X2, oppleves kameraet litt som om man vender tilbake til en svunnen tid.

Men samtidig merker man jo et er et høyst moderne kamera. Autofokusen er rimelig rask og særdeles lydsvak. Et ypperlig kamera for diskret fotografering – det kan fås i sort eller sølvfarget.

Og det kjennes veldig solid og velbygd ut.

Konklusjon

Leica X2 er et spesielt kamera som mange sikkert synes har vesentlige mangler – ingen zoomoptikk, for eksempel, og ingen mulighet til å ta opp video. Men som Leica sier på sine nettsider: «Leica X2 er det perfekte kameraet for alle med lidenskap for fotografering i sin reneste form». (Min oversettelse.) For én gangs skyld tillater jeg meg å være helt enig med produsenten av et produkt vi har inne til test.