TEST: Philips SPH8008 - Fotoramme med Bluetooth

TEST: Philips SPH8008 - Fotoramme med Bluetooth

Med denne digitale fotorammen kan du enkelt vise frem bilder fra både kameraet og mobiltelefonen.

Samtidig som det tas flere bilder enn noen gang, virker det som om færre og færre tar seg bryet med å få «fremkalt» bildene i en fotobutikk, eller med å skrive dem ut på fotoskriveren hjemme. De fleste bildene er forvist til en evig tilværelse på pc-ens harddisk eller dvd-plater i hylla. Noen blir kanskje delt via nettet, men det er ikke det samme som den gangen vi med omhu valgte ut de mest vellykkede bildene og plasserte dem i rammer til bruk i egen stue eller som gave til familie og venner.

De siste årene har salget av digitale fotorammer eksplodert. Det som tidligere var dyrt og ofte ikke spesielt imponerende, er i dag blitt et rimelig og avansert alternativ til papirutskrifter av bildene dine. Med en fotoramme slipper du også å hente frem pc-en for å vise bilder til besøkende.

Bilder rett fra mobilen

Philips leverer med SPH8008 en svært så avanserte fotoramme, og det merkes på prisen. Laveste pris vi fant på nettet var like i overkant av 1 300 kroner. For den prisen får du en ramme med skjerm på 8 tommer i 4:3-format. Skjermen er både lyssterk og god, med fin fargegjengivelse og relativt god innsynsvinkel.

Det er altså ikke skjermstørrelsen som gjør at prisen ender et lite stykke over tusenlappen her - en skjerm på åtte tommer tilsvarer en litt større bildeflate enn med tradisjonelle fotografier i 10x15 centimeter. I dag er det mulig å få gode rammer med 10-tommers skjerm til rundt tusenlappen. At prisen her er noe høyere, mindre skjerm til tross, kan vi takke et lite knippe avanserte funksjoner og støtte for både musikk og video i tillegg til fotovisning, for. Mest spennende er Bluetooth-støtten.

I dag er de aller fleste mobiltelefoner utstyrt med kamera. Mange av telefonene har også relativt gode kameraer, i alle fall til dagligdags knipsing. Med Bluetooth er det en smal sak å overføre bildene direkte fra telefonen til ramme trådløst. Dermed får du endelig vist frem mobilbildene på noe større enn den lille skjermen i telefonen. Bluetooth er aktivert fra starten av, så det er bare å søke den opp med mobilen, taste inn passordet (0000) og sette i gang med å sende bilder fra telefonen til fotorammen.

Spennende funksjoner

Philips SPH8008 er utstyrt med én gigabyte lagringsplass, noe som gir plass til rikelig med bilder, ikke minst om du velger å krympe dem noe ned på pc-en før du legger dem over på rammen. Du kan enkelt overføre bildene fra en minnepinne via usb, eller ved å sette kameraets minnekort inn i rammen. Det er støtte for alle de mest aktuelle minnkorttypene, med unntak av CompactFlash, som er mye brukt i speilreflekskameraer.

Menyene er oversiktlige og ryddige, og du navigerer deg rundt i rammen ved hjelp av trykkfølsomme felter på selve rammen. Rammen er blank, slik at det fort kan bli litt fingermerker på den når du navigerer menyene. Det er kun én fysisk knapp på Philips-rammen, og det er den lille knappen bak på rammen for å slå den av og på.

Det er en fordel å ha rammen plassert i foten og koblet til en stikkontakt. Rammen er utstyrt med et oppladbart batteri, men det holder bare koken i knappe to timer. Foten er i praksis en dokking du lett kan løfte rammen ut av. Dermed er det lett å ta den med seg for eksempel til sofaen for å se på bildene eller vise dem til besøkende. Dokkingfunksjonen er for så vidt smart, men gjør at det ikke er mulig å plassere rammen på høykant, altså i portrettmodus. Dermed kan det være en fordel å enten tilpasse portrettbilder til landskapsformat, eller rett og slett bare legge over bilder som er tatt slik i utgangspunktet.

Konklusjon

Designen er ren og pen, men rammen ser nok litt mer ut som en liten pc-skjerm enn en tradisjonell fotoramme. I mange stuer kan det kanskje passe inn, men ønsker du noe som står i stil til de vanlige, gammeldagse fotorammene du allerede har i stua er nok ikke Philips SPH8008 det rette valget. Til tross for avanserte funksjoner føles Philips-rammen også litt i dyreste laget, du kan tross alt få rammer som er større for mindre penger. Da går du imidlertid glipp av blant annet Bluetooth for enkel overføring av bilder fra mobiltelefonen. At det ikke er mulig å plassere rammen på høykant trekker også noe ned.

Foto/video