TEST: Sennheiser PXC 310 BT - God lyd, men litt svak støydemping

TEST: Sennheiser PXC 310 BT - God lyd, men litt svak støydemping

Vi har testet Sennheisers små og trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping.

Med mye reising både til og fra jobb, og ellers i jobbsammenheng, er det lenge siden vi nærmest ble avhengige av støydempende hodetelefoner. Vi har testet flere slike sett, og undertegnede bruker til daglig Sennheisers toppmodell innen støydempende hodetelefoner, PXC 450. Dette er et stort sett med klokker som ligger godt rundt ørene, og selv uten støydempingsfunksjonen aktivert sperres det de meste av støy ute.

Denne gangen har vi testet selskapets noe enklere, og rimeligere, tilbud til de som er ute etter hodetelefoner som demper støyen for eksempel på toget, flyet eller i et støyende kontorlandskap.

Smått og reisevennlig

Sennheiser PXC 310 BT er en relativt liten og sammenleggbar hodetelefon med aktiv støydemping. Til tross for at de ser litt spinkle ut, virker byggekvaliteten å være god. Klokkene er kledd i kunstkinn og ligger utenpå ørene. Komforten er jevnt over god, selv om det kan bli litt slitsomt å ha dem på i flere timer -- spesielt om man i tillegg bruker briller.

Betegnelsen BT viser at vårt testsett var utstyrt med støtte for Bluetooth, slik at det kan brukes trådløst med mobiltelefoner og pc-er. Settet kommer også i en utgave med ledning, som koster noen hundrelapper mindre. Om ønskelig kan du også koble BT-settet til lydkilden via ledning. På den måten bruker du mindre strøm, eller du kan koble til lydkilder som ikke har Bluetooth-støtte. Batteriet lades via usb og kan om ønskelig tas ut mens det lades, for eksempel om du har flere batterier å bytte mellom.

Halvveis til god støydemping

Det er flere måter å dempe støy på, og de beste modellene benytter seg gjerne av både passiv støydemping, ved at klokkene er tette og stenger støyen ute, samt av aktiv støydemping. Ved hjelp av små mikrofoner fanges lyden rundt deg opp og det lages en støynøytraliserende motlyd, slik at det oppfattes som at støyen rundt deg dempes. De mest effektive settene kan dempe støyen med opp mot 30dB.

Sennheiser PXC 310 BT er langt mindre enn de støydempende settene vi har testet tidligere. Blant annet har de klokker som legger seg utenpå ørene, fremfor varianten med klokker som legger seg rundt ørene. Det gjør at hodetelefonene er mindre og lettere å pakke ned i en ellers trang bærbarveske eller ryggsekk, men samtidig gjør det også at den passive støydempingen blir en del svakere. Vi har testet settet både i kontorlandskap, på toget frem og tilbake til jobb og på flyreise. Vi hadde det tidligere nevnte PXC 450-settet fra Sennheiser å sammenligne med, og vår erfaring er at PXC 310 BT ikke har på langt nær like god passiv støydemping.

Med den aktive støydempingen aktivert blir det bedre, og mye av bakgrunnsstøyen dempes betraktelig, men med en langt mer åpen løsning ellers blir ikke støydempingen totalt sett like god. Det er imidlertid langt bedre enn med hodetelefoner uten noen form for aktiv støydemping. Effektiv støydemping gjør blant annet at du slipper å vrenge lyden opp til usunne nivåer for å få med deg musikken fra mp3-spilleren eller dialogen i filmer, om det nå er i støyete omgivelser eller ute på reise.

God lyd

Det er en ting med god støydemping, eller for så vidt kurant støydemping i PXC 310 BTs tilfelle. Vel så viktig er det at lydkvaliteten ellers er god. Slipper du mye av støyen blir nemlig eventuelt svak lydkvalitet desto enklere å legge merke til. Heldigvis leverer Sennheiser PXC 310 BT god lyd.

Til musikk fungerer hodetelefonene utmerket, vel å merke sett opp mot pris og segment. Det er uansett snakk om langt bedre lydkvalitet enn de fleste forbrukere koster på seg når de kjøper inn hodetelefoner til musikk og underholdning. Dette er lyd man ellers måtte gi over tusenlappen for å få i en hodetelefon uten aktiv støydemping.

Musikk leveres med klar og god lyd, og akkurat passelig med bass. Det overdrives ikke i noen retning, og om lyden ikke er nøytral, er den i alle fall ikke overdrevet og skjøvet for langt i noen retning. Også til film på reisen fungerer hodetelefonen fint, med klar lyd på både dialog og lydeffekter, noe som er en fordel om man for eksempel skal se film på flyturen. Det følger med en liten overgang som lar deg bruke hodetelefonene med de typiske lydutgangene i flysetet, med to minijack-plugger i stedet for en.

På høyre klokke har du kontroller for å justere volum opp og ned, samt for å hoppe frem og tilbake i spillelister, noe som fungerte utmerket med blant annet Spotify på vår Android-telefon.

Konklusjon

Sennheiser PXC 310 BT er små og relativt enkle hodetelefoner med aktiv støydemping. Det har både sine fordeler og ulemper. Fordelen er at de kan slås sammen og er lette å frakte med seg. Ulempen er at klokkene ikke stenger ute på langt nær like mye støy som med skikkelige klokker som legger seg rundt ørene.

Mangelen på god, passiv støydemping reddes noe inn av den aktive støydempingen, men det blir aldri helt på nivå med større og mer avanserte sett. Så er da også prisen lavere enn for de fleste slike settene -- rundt 2 000 kroner, mot gjerne over 3 000 kroner for større modeller.

Dermed må man veie opp behovet for maksimal støydemping og hodetelefoner som tar mye plass, eller PXC 310 BT med kurant støydemping og en reisevennlig design. Til reiser på tog eller buss vil dette settet gjøre en fullgod jobb, mens det på flyreiser blir litt i svakeste laget. Det blir bedre enn med hodetelefoner uten støydemping, men ikke fullt så godt vi kunne ønsket oss.

Foto/video