Tidenes beste videokamera?

For helproffer og halvproffer: Canon XH A1 er det beste videokameraet vi har testet. Noensinne.

Publisert Sist oppdatert

Men så er det også det eneste videokameraet i sin klasse som vi har prøvd. Da kan det jo hende vi har latt oss imponere uten grunn. Skjønt vi tviler på det. For kameraet har høstet entusiastiske kommentarer fra en rekke videoproffer.

Fra vårt ståsted, hvor vi har nøyd oss med å prøve DV- og i senere tid HDV-kameraer i forbrukerklassen, er Canon XH A1 et stort og tungt beist. Fra profesjonelt hold har vi derimot sett påstander om at kameraet er så lite at man mister en del funksjonalitet sammenlignet med de «skikkelige» videokameraene, de som bæres på skulderen.

Fra samme hold har vi også sett spådommer om at kameraet vil bli populært blant avanserte videoamatører. I så fall vil vi anta at disse vil bli mer enn fornøyd med funksjonaliteten som Canon XH A1 har å by på. Det er langt mer enn hva amatører i faget er vant til.

Planlagte opptak

Med en pris på 36 500 kroner vil Canon XH A1 trolig finne sine fleste kunder i sjiktet fra avanserte amatører til semiprofesjonelle videofolk, i tillegg til at en del videoproduksjonsfirmaer sikkert kan tenke seg å ha det som et supplement til sine store videokameraer. De mange nye videojournalistene som skal gjøre opptak for nett-tv i webredaksjonene, vil sikkert også ønske seg dette kameraet.

Canon XH A1 – det ultimate HDV-reportasjekameraet? (Foto: Toralv Østvang)

I motsetning til sin dobbelt så dyre HDV-storebror Canon XL H1 mangler XH A1 utskiftbar optikk. Men med 20x zoom og god vidvinkelfunksjon dekker det fastmonterte zoomobjektivet behovet for ganske mange, vil vi tro.

Canon XH A1 er ikke et videokamera man slenger over skulderen og tar med seg i tilfelle «noe skulle dukke opp». Med en vekt på godt over to kilo er dette et kamera for planlagte opptak. Kameraet har en lengde på rundt 35 cm, er vel 18 cm høyt og 16 cm bredt. Det forrige HDV-kameraet vi testet, superkompaktkameraet Canon HV10, veide 440 gram, var 10 cm langt, 10 cm høyt og 5,6 cm bredt. Og fikk plass i lommen.

Høyden skyldes ikke minst det kraftige bærehåndtaket med mikrofon foran og vippbar søker bak. På toppen er det et ekstra sett med betjeningsknapper. Løsningen gjør det lett å filme med kameraet håndholdt i lav posisjon, noe som kan gi spennende kameravinkler som man normalt ikke tenker på. Under et lokk i håndtaket finner man også knappene for å styre avspilling av opptak.

Stabilt og stødig

For oss som er vant til små kompaktkameraer, er det besnærende å oppleve den stødigheten som et såpass tungt videokamera bidrar til, supplert av en ypperlig optisk bildestabilisator.

Batteriet som medfølger, BP-950G, er mer enn dobbelt så stort og tungt som det man finner i vanlige forbruker-videokameraer. Batterilevetiden er på godt over fem timer. Batteriet fyller opp bare halvparten av plassen i batterikammeret. Du kan få kjøpt større batteri med 35 prosent lengre batterilevetid.

Som seg hør og bør med et profesjonelt kamera kan man fokusere, stille blender og zoome via ringer rundt objektivet, i tillegg til de to zoomknappene som kameraet er utrustet med. Dette gir en kontroll som ligger på et helt annet nivå enn man er vant til med amatørvideokameraer. I tillegg kan man velge mellom hele 16 motorzoom-hastigheter, og man kan foreta manuelt fokusskifte mens kameraet er innstilt på autofokus.

Knappemylder

Kameraet er utstyrt med et vell av betjeningsknapper og hjul, inkludert to brukerstyrte funksjonsknappesett. Knappemylderet kan virke overveldende for dem som er vant til kompaktkameraer, men de fleste knappene har logiske funksjoner som man ikke trenger å slå opp i dokumentasjonen for å finne ut av. Den ene av håndbøkene er for øvrig på svensk.

Vi tok de fleste opptakene i vanlig 50i-modus, også kalt linjeflettet – interlaced – modus med 25 bilderuter/50 halvbilder i sekundet, det vil si det samme som vanlige tv-signaler. Opptakene redigerte vi i Final Cut Pro på Mac uten problemer. Vi prøvde også Adobe Premiere Pro 2 og Premiere Elements 3 under Windows XP og Vista, men de greide ikke å detektere kameraet riktig. Vi tipper kommende driveroppdateringer vil fikse dette.

Kameraet har i tillegg en 25F-modus, en Canon-variant av 25P, med konvertering i kameraet som gjør at opptaket ser progressivt ut. Dette ligner på den såkalte 24P kino-modusen som gir illusjon av å være film heller enn videoopptak, og kan bare redigeres og vises på 25F-kompatibelt utstyr.

Ypperlig innendørs

Kameraet har innebygd gråfilter med lysdemping i to nivåer, både nyttig og nødvendig når man filmer i godt dagslys.

Vi prøvde imidlertid kameraet i månedsskiftet desember/januar, med kortvarig og dårlig utelys. I stedet kunne vi la oss imponere av hvor flott bildekvalitet det var mulig å oppnå innendørs i dempet julestemnings-belysning. Kameraet skal ifølge Canon kunne brukes i lysnivåer helt ned til 0,3 lux.

Kameraet gir som standard nøytrale farger uten de «overdrivelsene» som er vanlig på forbrukermodeller, selv om du kan stille inn slik på dette kameraet også. Selv i opptak i dårlig lys så vi lite til at for eksempel rødt smittet over på omgivelsene, noe som ikke er uvanlig med billigere kameraer.

Canon XH A1 har et vell av innstillingsmuligheter, fra full manuell kontroll til «grønt» for nybegynnere. Selv om kameraet neppe er myntet på de sistnevnte. (FOTO: Toralv Østvang)

Tilbehørsskoen kan tilkobles batteridrevet videobelysning, som finnes i Canons tilbehørsliste, samt flere av Canons Speedlite-blitser for stillbildefotografering.

Canon XH A1 byr for øvrig også på et par paradokser. Det ene er det medfølgende SD-minnekortet for lagring av stillbilder – på 16 MB. Det rimer liksom ikke helt med prisen på kameraet. Det andre er en «grønn» opptaksinnstilling som lar kameraets automatikk ta hånd om absolutt alt, slik man kjenner det fra amatørvideokameraer. Her skal selv den grønneste amatør kunne filme proft!

Som digitale stillbilde- og videokameraer i amatørmarkedet har XH A1 også en rekke forhåndsprogrammerte «scene»-modi, samt funksjon for å forbedre hudtoner.

Det finnes også en dyrere utgave, XH G1, med såkalt genlock- og tidskode-utgang myntet på flerkamera-opptak av for eksempel konserter, idrettsarrangementer og lignende.

Konklusjon

I vår vurdering av kameraets videokvalitet, brukervennlighet og funksjonalitet må vi bare innrømme at kameraet faller utenfor våre normer, som er basert på videokameraer i forbrukersjiktet, om enn med hensyn til hva som finnes i de øvre lag av dette sjiktet. Men vi har aldri tidligere måttet ta høyde for et kamera som Canon XH A1. Hvis det viser seg å være interesse blant leserne for slike videokameraer, må vi naturligvis justere våre kriterier i fremtiden

Uansett kan vi fastslå som vi nevnte til å begynne med, at dette er det beste videokameraet vi har prøvd så langt. Selv om vi altså har litt tynt sammenligningsgrunnlag, vil vi ikke nøle med å anbefale det til alle som er villig til å svi av en del penger for å sikre seg topp HDV-kvalitet.

Canon XH A1

Pris: Kr 36 500 inkl. mva.Internett: www.canon.no Videokvalitet: 10Brukervennlighet: 8Funksjonalitet: 10

Tekniske data:

HDV-kamera med 1080i-oppløsning/50i, alternativt DV-opptak (SD konsument). 3 CCD-brikker på 1/3 tomme, ca. 1 680 000 piksler brutto. Effektive piksler i HDV cirka 1 560 000; i DV/SD 16:9 cirka 1 560 000; i DV/SD 4:3 cirka 1 170 000. Båndformat: MiniDV. Maks. innspillingstid HDV: cirka 60 min., DV SP: cirka 60 min., DV LP: cirka 90 min. Søker 0,57 tommer, cirka 269 000 piksler.

2,8-tommers lcd-skjerm, cirka 207 000 piksler. Innebygd stereomikrofon pluss to separate XLR-mikrofoninnganger og en MIC-mikrofoninngang for stereomikrofon. 20x zoomobjektiv 4,5-90 mm f/1,6-3,5, tilsvarer ved 35-mm filmkamera cirka 32-650 mm i 16:9-format stillbilde og cirka 40-796 mm i 4:3-format stillbilde. Autofokus og manuell fokus med fokusring.

Optisk bildestabilisator. SD- og MMC-minnekort for stillbilder, maks oppløsning 1920 x 1080 piksler. Videoutgang både for 3,5 mm minijack (lyd og video) og BNC-kontakt. Lydutgang for 3,5 mm minijack (lyd og video). Lydinngang for 3,5 mm stereomikrofon (MIC), 3,5 mm minijack (A/V lyd og bilde) og XLR. FireWire-utgang. Lanc-utgang. Komponent-utgang 1080i/576i-kompatibel. Vekt: 2,1 kg pluss batteri.