Thomas Wolter/Pixabay

FOTO: Thomas Wolter/Pixabay

Døde taster og vitale organer

FRANKS FRITEKST: For én gangs skyld har jeg ikke solen i ryggen der jeg vandrer gjennom parken på vei til det brune serveringsstedet på Oslos østkant.

På trærne er bladene fortsatt grønne, selv om kastanjene er store og piggete. Dette er blitt en park med stadig færre årstider, med sommeraktig vær fra mars til desember. Det gir et ensporet parkliv med «fyllik-bordet» under den store kastanjen, afrikanske trommer på sørsiden, gjøglerpunkere mellom de mindre trærne. Og en helvetes mange pokémon-jegere.

Mine venner er som vanlig ankommet før meg, og har benket seg rundt et bord på fortauet. Blant flasker og glass strever SysAdmin02 med en knøttliten laptop som ikke vil adlyde.

– Banna herk. Liten skjerm nedlesset av faner og bånd og gud-vet-hva, og så er det ikke mulig å skrive «idé». Selv om tastaturet minner om en krysning mellom Futhark og Rosetta-steinen, er det kul i havet å finne ut hvilken tast som gjør hva, kjefter han.

Her vil jeg få skyte inn at siden dannelse ser ut til å være avløst av Google i dagens samfunn, så sjekk Wikipedia om du er ukjent med begrepene SysAdmin02 benytter.

– Vi har opp igjennom årene fått mange blindtaster, men det ser ut som det er færre som vet hva de brukes til, brummer SysAdmin01. Men blindtester vet de hva er! For 25 år siden visste alle, i det minste mange, okei en håndfull hva blindtaster er, og hva de brukes til. Den gangen var blindtesting noe du gjorde for å sjekke om det var metanol i spriten.

Nå begynte det å pipe i nerden ved nabobordet. Vi kaller ham "Servitøren", for egentlig er han ansatt av kaféen for å sørge for gjestene. I stedet vil han gjerne være Nerden og plage gjestene med spørsmål om alt fra «hvorfor skjer ditt og datt på mobilen min» til «hva er nå en sky, egentlig».

Konsulenten, som skal ha fått kontroll over blodtrykket sitt – angivelig fordi SLA-en med sin forlovede Ithild er utløpt – anla en faderlig tone:

– En blindtast kalles mye oftere for dødtast. Det er taster du bruker til å kombinere aksenter og bokstaver. For eksempel prikkene over en «o» som gjør den til en «ö». Nå vet du det, så nå kan du hente nye forsyninger, vi voksne skal snakke sammen.

– Dødtast, ja! Mener å huske at det var blindtast, men det var mer morbid, ja, brummet SysAdmin01 videre.

– Noen som husker hva SysRq-tasten ble brukt til, spurte jeg.

Noen som husker hva SysRq-tasten ble brukt til?

Selvsagt. Mine venner svarte i kor, og så medlidende på meg. Jeg burde visst at denne gjengen kjenner sin pc-historie og at SysRq var ment for maskiner med 286-prosessor slik at de kunne kjøre med forskjellige operativsystemer. Sjekk Wikipedia om du vil vite mer.

– Men at Scroll Lock er borte, er utilgivelig. Nå er det ikke noen Windows-programmer jeg kjenner til, som bruker den. Kanskje Excel. Og så har den forskjellig betydning i diverse Linux- og andre Unix-varianter. Men jeg likte den gangen du kunne «fryse» markøren vertikalt, slik at du kunne skrive og teksten scrollet oppover i stedet for at den etter hvert havner nederst på siden, mente SysAdmin01.

– Det er faktisk det eneste positive jeg kan si om Lotus Notes, kom det fra Konsulenten. Han har hatt ansvaret for Notes i flere år i den store bedriften han er utleid til.

– Then use your key competencies og sett en rakett i rompa på Servitøren, jeg tørster ihjel her jeg plundrer, kom det høylytt fra SysAdmin02.

– Rakett i rompa på han der? Da hadde det vært bedre med en kule for pannen, sa SysAdmin01. Og la til:

– Da blir det i alle fall ikke skade på vitale organer.

Frank Johnsen begynte i it-bransjen i 1984. Han ble reddet av Compuetrworld i 1996, og har vært journalist siden da.

Franks fritekst