FREMTIDEN: Det skjer spennende saker og ting hver eneste dag. Mye går under radaren. Her presenterer vi noen av disse spennende smånyhetene fra uka som gikk. Foto: Samsung/iStock

Teknikk fra uka som gikk

FREDAGSTECH: Spennende smånyheter som du kanskje har gått glipp av denne uken: mobiltelefon som pc-erstatning, selvmonterende elektronikk og fiberytelse på gamle telelinjer.

Publisert Sist oppdatert

Mobil som pc

Hvor går grensen mellom en mobil enhet du bærer i brystlomma og en stasjonær pc? Nærmere brystlomma enn du vil tro, viser det seg. Da Samsung lanserte sin nye mobiltelefon Galaxy S8 nylig, kom det også endel interessant ekstrautstyr med på lasset.

Dokkingstasjonen Samsung Dex lar deg koble mobilen sammen med mus, tastatur og skjerm, og dermed har du en arbeidsplass i full størrelse. Stasjonen har to USB-porter og en HDMI-port, og får strøm fra den samme USB-C-tilkoblingen som mobilen kommer med.

Den anerkjente nettsiden Ars Technica rapporterer om en arbeidsflate og en oppgavelinje som minner om Windows eller Chrome OS. Du kan kjøre apper i fullskjermsmodus eller i vinduer, men det dreier seg stadig om Android-apper, slik at ikke alle er like velegnet til å kjøre på noe annet enn en mobil eller et lite, smalt vindu, advares det om.

Selvmonterende elektronikk

Amerikanske forskere ved MIT og University of Chicago har funnet en ny måte å fremstille elektronikk på som kan presse mer funksjonalitet inn i den begrensete plassen i en elektronisk brikke, skriver MITs nyhetstjeneste. Metoden dreier seg om å lage selvmonterende forbindelser i brikken, ved hjelp av et materiale som kalles «block coploymers». Dette materialet kan ekspandere og plassere seg selv i forhåndsbestemte mønster og strukturer.

Materialet plasseres på en overflate for å lage «ledninger». Når et beskyttende lag legges oppå, vil materialet montere seg selv i vertikale lag. Dette ligner på måten 3D transistorer er konstruert på i dag.

Dagens teknikk for å lage forbindelsene i komplekse integrerte kretser er å lage mikroskopiske strømførende baner i silisiumet som brikken er lagd av, ved hjelp av litografiske teknikker. Å fortsette med dette når brikkene skal ned i 7 nanometers produksjonsteknikk har vist seg å være en utfordring, og forskerne mener nå at denne nye teknikken kan erstatte den gamle.

Fiberytelse på telefonikobber

Nokia Bell Labs og teleoperatøren Telekom Austria-datteren A1 har demonstrert fiberytelse på gamle kobberkabler for telefoni, skriver A1s nyhetstjeneste. Dette åpner for å kunne levere høyhastighets bredbånd inn i bygninger som ikke har fiber helt inn, uten å måtte bore inn nye kabler på det siste strekket. Dette mener selskapene er høyaktuelt særlig i byer, for å levere høy ytelse helt fram uten større installasjonsprosjekter.

Under labtesten klarte selskapene å dytte mer enn 11 Gbit/s gjennom 30 meter med gammel kabling, ved hjelp av transmisjonsteknikken XG-FAST. Dette vil være tilstrekkelig for å koble sammen fiberen som går langs bygningene med et koblingsskap i kjelleren eller leilighetene i bygningen.