Apache dropper Java-samarbeid

Apache dropper Java-samarbeid

Apache Software Foundation trekker seg fra JCP i protest mot Oracle.

Apache Software Foundation protesterer mot det de omtaler som Oracles upassende kontroll av Java og har nå trukket seg fra sin plass i Java SE/EEs beslutningskomité.

- De kommersielle hensynene til et enkeltvesen, Oracle, vil fortsette å alvorlig forstyrre og påvirke den gjennomsiktige styringsmodellen til økosystemet, skriver stiftelsen i en usignert bloggpost.

Java Community Process (JCP) beskyldes også for ikke å være en åpen spesifikasjonsprosess – ”at Java-spesifikasjonen er proprietær teknologi som må lisensieres rett fra spesifikasjonsledelsen under hvilke enn vilkår spesifikasjonsledelsen velger”.

Tidligere i uken godkjente Javas beslutningskomité spesifikasjoner for Java SE 7 og 8. Apache har varslet at de ville trekke seg fra beslutningskomitéen om JCP lot Java 7 passere og Oracle ikke løftet de planlagte restriksjonene på Java Technology Compability Kit (TCK).

- Stemte mot videreutvikling

Apache bruker sistnevnte sett til å sjekke overensstemmelsen av sin egen Apache Harmony åpen kildekode-baserte Java-runtime mot Java-standardene. Restriksjonene forbyr det åpne programmets bruk på mobile plattformer.

Apache-sponser mer enn 100 åpen kildekodeprosjekter som bruker eller støtter Java, deriblant Apache tomcar, Velocity, Ant og Geronimo. Stiftelsen har ikke spesifisert hvorvidt de vil fortsette arbeidet på Harmony, men sier handlingen får lite innvirkning på stiftelsens prosjekter.

Oracle understreker at de har satt pris på Apaches aktive bidrag og perspektiver rundt Java, og at det var derfor Oracle renominerte dem til Javas beslutningskomité. Men ifølge utviklingsdirektør Adam Messinger føler Oracle Apache har stemt mot Javas videreutvikling da stiftelsen gikk imot Java SE 7 og SE 8.

- Oracle har et ansvar for å videreutvikle Java og opprettholde uniformiteten i java-standarden for de millionene av Java-utviklere, og dette er de fleste medlemmene i beslutningskomitéen enig i. Vi oppfordrer Apache til å revurdere sin posisjon og forbli en del av prosessen for å videreutvikle Java. Apache og mange åpen kildekode-prosjekter er en viktig del av det helhetlige Java-økosystemet, har han sagt i en offisiell uttalelse.

- Må prate sammen

Thor Henning «Totto» Hetland, Java Champion, mener det ikke er positivt for noen at Apache trekker seg. Han forteller at diskusjonen har gått heftig på Java Champions-lista i hele natt.

- For å sitere en annen Java Champion: «If Oracle and Apache were my kids, I’d be telling them to og in their rooms. Think about what they’d done and don’t come out until they could apologize to each other and sit down and work it out.» Når politikk og prestisje tar overhånd, blir alle skadelidende, sier han til Computerworld.

Han har forståelse for at Oracle følte de måtte få lagt den tekniske veien videre for Java 7 og Java 8, og har også fortåelse for at Apache føler Sun/Oracle har brutt løftet om TCK.

- Men jeg ser også at Oracle sitter på alle muligheter til å fikse disse problemene, men at de på nåværende tidspunkt er litt bakbundet så lenge Android-rettsaken pågår. I min ærlige mening er eneste måten man får til løsninger på å prate sammen. Og der bør Apache og resten av besultningskomitéen klare å finne løsninger som fjerner denne konflikten, sier Hetland.

En foreslått løsning er ifølge Hetland er å flytte JDK til OpenJDK governance - GPL v2 og la JCP ta de åpne spesifikasjonene - JSPA.

Hetland tror Oracle med fordel kunne vært mer diplomatiske i sitt tilsvar til Apache, ettersom fraværet av ydmykhet øker spenningen mellom Oracle og flere miljøer og selskaper.

Fri Programvare