Fyller vakuumet etter Ingram Micro

Fyller vakuumet etter Ingram Micro

Omsetning for 1,4 milliarder kroner blir ledig når Ingram Micro stenger butikken 1. juni. Actebis, Tech Data og GNT ansetter folk og kvesser knivene.

30 ansatte blir arbeidsledige i Ingram Micro fra den 30. juni. Drøyt dusinet av dem har allerede nå fått jobb hos konkurrentene som gjør sitt beste for å ta andeler av Ingram Micros tidligere omsetning på 1,4 milliarder kroner.

Med Ingram Micro ute av manesjen må produsentene finne nye distributørpartnere på breddesiden. Actebis og Tech Data er mest agressive og ansetter flere av de beste selgerne fra den tidligere konkurrenten. Men også GNT vil ha en del av kaken.

HP-kaken størst

Over 30 prosent av omsetningen til Ingram Micro var HP-produkter. HP har nå utvidet avtalen med Actebis slik at de kan selge flere produkter i bedriftsmarkedet. For å ta unna den forventede omsetningsøkningen har den Arendals-baserte distributøren økt antall ansatte på Oslo-kontoret med syv personer. Med de to som var der fra før blir det nå ni ansatte som skal representere Actebis i Oslo. Seks av de nyansatte kommer fra Ingram Micro.

- Vi har god vekst og lønnsomhet i alle land, så nå når det oppstår et vakuum i kjølvannet av Ingram Micros bortgang ser vi det det som en god mulighet til å gjøre noe i et tøft marked, forteller norgessjef Espen Zachariassen i Actebis.

I Danmark har distributøren nylig utvidet lagerkapasiteten med ytterligere 4 500 kvadratmeter for å ta unna et økende antall forsendelser til både Danmark, Sverige og Norge. I dag åpner også distributøren kontor i Stockholm, og om en måned flytter Sverigeavdeling fra Danmark til Malmø.

Zachariassen forteller at de nå er i forhandlinger med flere produsenter om utvidede eller nye avtaler.

- Nå er det bare oss og Tech Data som er tilstede i hele Norden, og det gir oss en større tyngde i forhandlinger med produsentene. Så her kommer vi til å lande flere avtaler, forteller Zachariassen.

Vekstplan uansett

- Vi var i rekrutteringsmodus allerede før nedleggelsen av Ingram Micro, og vår vektsplan har ikke blitt mindre ambisiøs nå, forteller administrerende direktør Øyvind Sæther i Tech Data.

Tech Data har allerede avtale med de fleste av de største produsentene til Ingram Micro, og for Tech Data handler det om å få mer ut av det de allerede har.

- Det er ikke så mange kunder som har hatt Ingram som førstevalg, men vi er i dialog med de viktigste kundene som Ingram har eller hadde. Her handler det om å få dem til å handle mer hos oss, forteller Sæther.

Tech Data har ansatt fire personer fra Ingram Micro, men Sæther er sparsom med informasjon om hvilke produsenter disse skal jobbe med. Nå handler det mest om å få dem over til Tech Data så snart som mulig.

- I Finland la Ingram ned butikken omtrent på dagen og folk kunne starte i ny jobb raskt. Her i Norge ser det ut til at det skal være lagertømming fram til 1. juni, og derfor må folk stå lenger i jobben. Men vi skulle gjerne sett at de kunne begynne hos oss lenger før oppsigelsestiden går ut den 30. juni.

GNT har ti av de største produsentene til Ingram Micro i porteføljen, og for GNT gjelder det også å selge mer til eksisterende kunder. GNT er ved siden av Tech Data størst på HP i Norge, og Sandefjordsdistributøren har for å øke markedsandelen ytterligere, ansatt to personer fra Ingram Micro.

- HP-servere er et viktig område for oss og her har vi ansatt en ny produktansvarlig. Dessuten har vi rekruttert en av deres selgere som skal jobbe med de største smb-kundene, forteller administrerende direktør Monica Aune i GNT.

LES OGSÅ: Ingram Micro legger ned i Norge