KOSTBART?: Oppgraderingen til Windows 10 skal være gratis om man skal tro Microsoft. Likevel kan oppgraderingen bli en kostbar æffere for bedrifter. 

"Gratis" Windows 10 kan bli dyrt 

Microsoft har lenge gjort et stort nummer av at oppgraderingen til Windows 10 blir gratis. Virkeligheten er en helt annen for de fleste bedrifter. 

Publisert Sist oppdatert

I sommer vil nok mange bedrifter fundere på om de skal oppgradere til Windows 10.

Lanseringen av det nye operativsystemet til Microsoft nærmer seg med stormskritt, og flere gleder seg. Windows 10 er hypet opp til å bli det Windows 8 aldri ble - noe som skal være et tegn på at Microsoft igjen vil komme tilbake i toppform på Windows-fronten.

Dessuten skal det, ifølge Microsoft selv, være "gratis". 

Noen unntak

Windows 10 kan være gratis, men man må ha en maskin med Windows 7, Windows 8.1 og Windows Phone 8.1. 

Det er likevel flere unntak som bekrefter regelen.

Med mindre man har en software-assurance, må man betale for en oppgradering til Windows 10 om man sitter med en maskin som kjører Windows 7 Enterprise og Windows 8/8.1 Enterprise.

Og det er dessverre ikke det eneste man må være oppmerksom på.

Server-utfordring

Problemet er at en sentral utrulling av det nye operativsystemet krever en oppgradering av serverne og et verktøy til utrullingen, for eksempel System center 2012 Configuration Manager. Dette skriver Computer Sweden.

Ifølge avisen går det nemlig ikke an å bruke de tradisjonelle utrullingstjenestene som Windows Deployment Services i Windows Server 2008. Og den som fortsatt har Windows Server 2003 er visstnok også helt ute ettersom de gamle verktøyene ikke støtter alle funksjoner i Windows 10, eksempelsvis til uefi bios (unified extensible firmware interface).

De fleste bedrifter er ifølge ComputerSweden åpne for å oppgradere til Windows 10, men utsikten til nye serverlisenser er ikke noe som skaper stor jubel:

– Vi har cirka 50 serverlisenser i dag som ligger på Windows Server 2003 og 2008, og det koster cirka 6.000  svenske kroner å oppgradere hver av dem. Deretter kommer jobben med å få serverapplikasjonene til å fungere som de skal, uttaler en anonym it-sjef til Computer Sweden.

WS 2012 R2 eller Azure

Microsoft-produktspesialist, Anders Wendt, forsøker å tone det hele noen hakk ned, og anbefaler alle kundene å se nærmere på andre løsninger.

– Man trenger ikke å oppgradere hele serverparken for å rulle ut moderne versjoner av klienten, skal han ha uttalt til Computer Sweden. 

På spørsmålet om dette innebærer at man kan kjøre videre med Windows Server 2008-lisenser for alt annet og bare kjøpe til en Windows Server 2012, og om ikke dette vil bli et litt rotete arbeidsmiljø, svarer Wendt at "Det blir ikke komplisert i det hele tatt, men jeg vil likevel anbefale alle kunder å vurdere Windows Server 2012 R2 eller Microsoft Azure".