LEDER | Skytjenester i Europa

Forløsende europeiske forpliktelser fra Microsoft
Microsoft har alt å tjene på trygghet hos sine europeiske kunder. Det er likevel oppløftende å høre dem si det selv.
Det er turbulente tider i verden. Det gir seg også utslag i teknologisektoren. Usikkerhet er skaper tvil og når tvilen råder dras glidelåsen på lommeboka igjen. Store prosjekter blir utsatt og oppmerksomheten retter seg mot drift og utvikling under trygge økonomiske rammer. Det er situasjonen på både leverandør- og kundesiden i IT-sektoren nå.
Til tross for krig og uro i verden, er det største usikkerhetsmomentet Trump 2.0. Handelskrigen han har satt i gang har potensial til å forrykke grunnleggende forsyningslinjer for produksjon av halvledere og andre maskinvare-komponenter alle land i verden trenger. I tillegg kommer, som nok på kort sikt opptar flest, hvorvidt europeiske data kan prosesseres og lagres trygt i USA, eller mer presist, av amerikanske skyselskaper.
Det spørsmålet opptar selvsagt også leverandørene det gjelder. Skulle Europa, enten via lovgivning, eller som et resultat av at europeiske virksomheter ikke aksepterer risikoen, avstå fra å kjøpe skytjenester av leverandører som Microsoft, Google eller Amazon, vil de økonomiske konsekvensene bli enorme. Europa er et stort marked.
I det lyset er det derfor ikke helt overraskende – men likevel litt – når Microsoft i forrige uke publiserte et blogginnlegg som forplikter selskapet dypt til å hegne om datasikkerhet for europeiske virksomheter og innbyggere. Rekken av forsikringer og lovnader er lang og inkluderer blant annet store investeringer i europeiske datasentre. Kapasiteten skal i løpet av de neste to årene økes med 40 prosent. Alle Microsofts hovedkvarterer i Europa er allerede autonome, juridiske enheter, men skal i tillegg bemannes av styrer utelukkende bestående av europeere. Ut over dette lover Microsoft – og binder seg juridisk til det – at alle forsøk fra en regjering, hvor som helst i verden, på å stanse eller avslutte skytjenester i Europa vil medføre «umiddelbare og kraftfulle» juridiske tiltak.
Det er selvsagt økonomiske motiver bak Microsoft dedikasjon til europeisk datasikkerhet, men ikke bare det. Det er også noe annet enn et knefall for administrasjonen i Washington. Det er oppløftende, i en tid hvor det har sett ut som om de store teknologigigantene har solgt sin sjel til Donalds Trump.
EU tar nå flere initiativ for at Europa skal bli mer teknologisk og digitalt uavhengig. Det er trolig lurt. Trump skal regjere 3,5 år til. Og uansett er det viktig at Europa skaper verdier gjennom en egen solid IT-industri. Men at Europa skal matche Silicon Valley er ikke realistisk. For å kunne dra full nytte av KI og sky-tjenester, og bygge Europas konkurransekraft, er det umulig å komme unna de store amerikanske teknologiselskapene. At de selv legger til rette for det er i alles interesse. Derfor er Microsofts budskap verdifullt og viktig.
Nå venter vi på at Google og Amazon også kommuniserer tydelig om sine intensjoner for det europeiske markedet.
Microsofts blogginnlegg kan leses her. Det anbefales.