Garmin satser på eget økosystem

Kroppsnære enheter med eget økosystem

Garmin ønsker å hoppe bukk over både iOS og Android.

Ingen betviler smarttelefonenes fortreffelighet som frittstående kommunikasjonsenhet. Og de seiler også opp som styringsenhet for tingene rundt oss - det være seg baderomsvekten, blodsukkermåleren, babymonitoren, sportskameraet, bilen, termometeret, vitenskapelige måleinstrumenter og så videre.

Det meste det går an å tenke seg, finnes i dag med kobling til mobilen, gjerne via Bluetooth eller WiFi. Men en ny generasjon enheter står på trappene - smarturene. Det knytter seg store forventninger til Apple Watch, som lanseres tidlig det kommende året, og en rekke andre aktører er allerede på banen.

​Hvordan blir smarturenes funksjonalitet? Vil de fungere på egen hånd, som et tradisjonelt ur med litt ekstra intelligens, eller vil de være avhengig av en forbindelse til en iPhone for å uttrette miraklene som loves oss?

Redd for å havne i skyggen

Men i tillegg til de etablerte aktørene som bygger på operativsystemene iOS og Android, kommer nå sportsutstyrsprodusenten Garmin med en egen og uavhengig strategi. Treningsurene har kjørt sitt eget løp tidligere, og man er tydelig bekymret for å havne i skyggen av de store.

Så fremfor å spille på lag og satse på drahjelp fra smarttelefonen, ønsker Garmin å kutte navlestrengen først som sist når de nå introduserer ConnectIQ - en åpen platform for kropssnære enheter fra Garmin selv.

Eget økosystem med apper og portal

​Målet er å etablere et eget økosystem med apper og en portal som også får en betalingstjeneste. Platformen skal lanseres i 2015, men enheter som støtter denne er allerede på markedet.

Som for eksempel Garmin Forerunner 920XT, oppfølgeren til den populære triatlonklokken 910XT, som sikkert kommer til å ligger under juletreet hos mange treningsentusiaster.

​Finske Suunto har prøvd seg en stund allerede med små apper til sine sportsur, men dette er programmer med relativt enkel funksjonalitet som det neppe er stor kommersiell interesse for isolert sett - det er snarere en forretningsfordel.

Om Garmin lykkes med denne planen, gjenstår å se, men vi har vel alle vært vitne til tungvinte brukergrensesnitt og brukeropplevelse i elektronikk i alt fra biler til tv-er.

Er det noen som husker hvor fragmentert markedet for apper var for mobiltelefonene før smarttelefonene kom med sine operativsystemer man kunne bygge videre på?

Og det er vel heller ikke tvil om at Garmin og andre i samme bransje vil møte solid motstand når Apple Watch sportsmodellen med innebygget pulsmåling kommer på markedet omtrent samme tid.

Du kan lese mer om ConnectIQ-lanseringen her. 

Du finner mer informasjon om tilkoblingsmulighetene i Forerunner 920XT her

Helse