#helse2.0

HELSELEDER: Hva skal vi gjøre med all informasjonen? Svaret er Big Data.

Publisert Sist oppdatert

"Twitter kan løse helseproblemer". Dette høres i utgangspunktet ut som en tullete påstand. Twitter brukes for å heie på fotballaget ditt, for å kjefte på politiske motstandere, for å følge med et eller annet norsk talent eller en liksom-danser eller for å fortelle omverdenen at du har våknet. Hvordan kan det løse noe som helst?

Ja, det er mye tull på Twitter, og mange tweets er tilsynelatende ubrukelige. Hvem kan egentlig ha særlig nytte av å vite at vi hoster og føler oss litt slappe i dag?

Ingen. Nettopp. Så lenge du er alene å tvitre om det. Men hvis flere i nabolaget ditt, eller mange i byen du bor i, gjør det samme, kan det fortelle om en begynnende influensa-epidemi. Vel og merke hvis vi har verktøyene til å samle informasjonen.

I 1854 kartla lege John Snow i Storbritannia for første gang helsedata. Ved å samle alle tilfeller av kolera i London-området Soho fikk han lokalisert hvilke vannpumper som var kilden til smitten. For denne oppdagelsen ble Snow i 2003 utnevnt til tidenes viktigste lege.

Helse handler om informasjon, om data. Det har vi svært mye av. Og det vil bli svært mye mer. Bare på Twitter skrives det i løpet av tre dager over en milliard tweets. Så hva skal vi gjøre med all informasjonen? Svaret er Big Data.

Big Data har blitt en av av de heteste trendene innen helse, og på blant annet Health 2.0-konferansen i San Francisco i år var temaet heftig kommentert og debattert. Det skal vi være glade for. Helsesektoren preges av ustrukturerte data (et sted mellom 80 og 90 prosent). I tillegg flommes nettet over med enorme mengder nye helsedata. Å ha verktøy for å kunne nyttiggjøre dem til både forskning og sanntidsanalyse åpner en hel verden av nye muligheter. Akkurat som Snow gjorde står vi i startgropen av en ny epoke.

Få Computerworlds nyhetsbrev om helse og it