- iBookstore brøt Amazons monopol

- iBookstore brøt Amazons monopol

Apple avfeier beskyldninger om prisjuks.

Apple har svart på det amerikanske justisdepartementets søksmål mot selskapet og bokforlag angående prisfiksing.

Ifølge søksmålet heter det at "millioner av e-bøker som ville ha blitt solgt for 9,99 dollar eller for mindre priser i stedet ble solgt for prisene indikert av prisplanene inkludert i Apples Agency Agreements - generelt 12,99 eller 14,99 dollar".

Ikke uventet er Apple av den oppfatning av at den såkalte agency modellen er mer konkurransedyktig enn Amazons modell, hvor prisene bestemmes av Amazon og bøker selges under kostpris.

- Justisdepartementets anklager mot Apple om en sammensvergelse er ganske enkelt ikke sanne. Lanseringen av iBookstore i 2010 la grunnlag for innovasjon og konkurranse, og brøt Amazons monopolistiske grep på forlagsbransjen, sier Apple-talsmann Tom Neumayr til AllThingsD.

- Siden da har kunder dratt fordeler av e-bøker som er mer interaktive og engasjerende. Akkurat som vi har tillatt utviklere å bestemme prisene på App Store, bestemmer forlagene prisene på iBookstore, sier han til AllThingsD.

Forlagene Pengiun Group og MacMillan har kommet med lignende kommentarer, skriver Macworlds nyhetstjeneste.

Utfallet av saken vil trolig få en stor innvirkning på forlagsbransjen. Amerikanske forlag tjener allerede mindre penger fra e-bøker enn de gjør fra trykte bøker. Dersom myndighetene i USA får gjennomslag for sin sak, vil trolig prisene falle ytterligere. Mens det kan være dårlig nytt spesielt for de mindre forlagene, er det selvsagt et poeng at lavere priser er bedre for forbrukerne.