Nå kommer HomeKit-sensorene

SNAKKER SAMMEN: WeMo-sensorer fra Belkin.

Nå kommer HomeKit-sensorene

CES-trend viser at tredjepartsapper og -tilbehør har begynt å snakke sammen.

Apples operativsystem for mobile enter, iOS 8, inneholder en rekke utvikler-rammeverk som tillater tredjepartsapper og tredjeparts maskinvare å snakke sammen.

Nå kommer HomeKit-sensorene som tar i bruk denne teknologien.

iOS-grensesnitt mot tredjeparts-maskinvare

Det hersker en viss forvirring på forskjellen mellom Health-appen i iOS8 og HealthKit-rammeverket. Poenget er at appen viser en oppsamlet mengde av helsedata fra andre apper som brukeren selv tillater å synkronisere.

Eksempel: HealthKit

Man velger ulike ulike metrics, avhengig av appen, og også lese- eller skrivemodus. Funksjonen er spesielt nyttig dersom man har maskinvare, som for eksempel en pulsklokke, som kan skrive disse dataene til en app. Som igjen kan overføres til Health-appen.

Dersom man for eksempel har en blodtrykksmåler fra en annen produsent, som også har åpnet for at egen app kan interagere via HealthKit, så blir Health-appen altså en felles database for alle helserelaterte apper som har denne integrasjonen.

Eksempel: HomeKit

Andre liknende teknologier i iOS er CarPlay for grensesnitt mot bil; Apple Pay for berøringsfri NFC-betaling; WatchKit for app-grensesnitt mellom iPhone og kommende Apple Watch, og også HomeKit.

HomeKit er primært et rammeverk for hjemme-automasjon. Det har ikke vært så mye snakk om HomeKit ennå, primært fordi maskinvaren har manglet.

Mange har spekulert i hvorvidt en Apple TV vil være en slik fremtidig stasjon, men det ser ut som om Apple her velger å la sine maskinvare-partnere ta seg av saken.

En annen grunn til at HomeKit har levd i skyggen inntil nå, er at HomeKit ikke har en tilsvarende app som lyser mot deg på iPhone-hjemskjermen, tilsvarende Health-appen. For HomeKit styres ikke via en Apple-app, men via Siri.

Siri vil herske over alle

Det betyr at selv om maskinvareprodusentene leverer egne kontroll-apper, har Apple gjort det enkelt for dem å lage grensesnitt mellom maskinvare og iPhone - og dessuten mot andre systemer via Siri.

Med andre ord kan man bruke talestyring til både å skru av og på Hue-lysene fra Philips, til å styre husalarmen fra Elgato, eller til å skru av stereoanlegget eller tv-en når disse kommer med samme funksjonalitet.

Elgato

Elgato har lansert en serie sensorer som har grensesnitt mot HomeKit. Dette er en romsensor ikke ulik Netatmo-basestasjonen for komfort, en værstasjon for meteorologiske målinger, en vannmåler, dør- og vindussensorer som kan inngå i et alarmanlegg, en røykdetektor og en strømforbruks-sensor.

Via Elgato.

Belkin

Belkin på sin side har valgt å satse mer i retning av alarmanlegg, og satser på å videreutvikle sitt eget Tingenes internett under WeMo-merkevaren. Om HomeKit-integrasjon vil komme, er ukjent.

Tilgjengelighet i løpet av 2015 - men merk at ikke alle produkter som annonseres på CES-messen nødvendigvis blir tilgjengelige på markedet.

Via Belkin.

Infrastruktur