TEST: Multicom Kunshan X8100 - To av de sprekeste, takk

Multicom lar deg velge raskeste Core i7 i kombinasjon med to Geforce GTX 285M. Hvis du har råd.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke første gang vi tester en bærbar med to grafikkprosessorer her i PC World, men det er første gang vi kombinerer det med en firekjerners Intel Core i7. I løpet av året tester vi mange titalls modeller av bærbare pc-er i ymse segmenter. Ikke alle er like spennende, men noen ganger kommer det noe som skiller seg ut fra hopen av helt greie, bærbare pc-er. Multicom Kunshan X8100 er nettopp en slik pc.

Det finnes en rekke spillbærbare på markedet, og på sikt vil nok bærbare ta over mye av markedet når det gjelder pc-er til spilling. Ytelsen begynner å nærme seg stasjonære pc-er, men prisene er fortsatt en del høyere enn for stasjonære pc-er.

Maskinen er etterfølgeren etter Multicom Kunshan M980, som vi testet i fjor høst, og som var utstyrt med en rask Intel Core 2 Duo-prosessor og to Geforce GTX 280M grafikkprosessorer. Testmodellen vår den gang kostet like i underkant av 27 000 kroner. Kunshan X8100 leveres i et chassis som minner mye om M980, men er kraftig oppgradert samtidig som prisen har falt markant.

Vår testmodell var utstyrt med nest kraftigste Intel Core i7-prosessor, en 820QM på 1,73 gigahertz. Grafikken ble håndtert av to Geforce GTX 285M grafikkprosessorer fra Nvidia, de raskeste grafikkprosessorene for bærbare pc-er per i dag. Maskinen var ellers utstyrt med fire gigabyte DDR3-minne og 500 gigabyte 7 200 o/min harddisk. På papiret er det altså snakk om en meget sprek bærbar pc. Prisen for vår testmodell endte på like under 21 000 kroner, med Windows 7 Home Premium ferdig installert.

 

TEST: Asus G60Jx - Sprek spillbærbar med mangler

 

Lar deg velge og vrake

Som med de fleste andre bærbare fra Multicom kan man selv velge mange av komponentene etter ønske. Du kan få maskinen levert med både svakere og kraftigere Core i7. Sistnevnte koster nok mer enn det smaker, med rundt 4 000 kroner i prispåslag. Du kan også velge å få maskinen levert med en enkelt grafikkprosessor. Ellers er det plass til tre harddisker. Du kan også få maskinen levert med SSD, for eksempel som systemdisk i kombinasjon med to tradisjonelle harddisker til lagring. Velger du å pakke pc-en full av de heftigste delene, stopper prisen på over 33 000 kroner.

 

Skjermen er på hele 18,4 tommer med oppløsning på 1 920 x 1 080 piksler, og har blank overflate. Det man forventer av tilkoblinger er selvsagt også på plass, som usb, dvi, hdmi, e-sata og lydtilkoblinger. Det er også tilkobling for hdmi inn. Da vil du kunne vise bilde fra for eksempel spillkonsoller eller blu-ray-spiller på pc-ens skjerm.

Med skjerm på hele 18,4 tommer er det ikke til å komme utenom at maskinen er stor og tung. Vekten er oppgitt til hele 5,6 kilo. Legger du til strømforsyningen blir vekten enda høyere. Dette er med andre ord ikke en pc du tar med deg frem og tilbake til jobb eller skole hver dag, med mindre du har en sjeldent sterk rygg eller et eget pakkesel. Den er mest egnet som en greit flyttbar spill-pc.

 

TEST: Stortest av bærbarvesker - Noe å ha den bærbare i

 

Solid og stilig

Vi merket ikke noen markant knirking eller slark i chassiset, og maskinen virker solid. Kunshan X8100 en stor pc, og du blir sittende med hendene en del høyere opp fra bordflaten enn normalt for en bærbar. Vi merket imidlertid ikke noe ubehag grunnet høyden i løpet av testperioden.

Designen er tøff, men samtidig ganske stram. Det er blanke flater og pianolakk som gjelder, og det ser ganske stilig ut. Som i så mye annet av spillutstyr den siste tiden, er det fargede lys både her og der. Blant annet i form av et småvulgært tribal-mønster i lokket. Du kan selv velge farge på lysene, eller sette dem opp til å rullere som små diskolys. Volumkontrollen, samt hurtigtaster for å slå av og på mange av maskinens funksjoner, er plassert som lysende, blå ikoner på et bredt berøringsfelt over tastaturet.

Tastaturet er i fullstørrelse. På høyre side har du i tillegg talltastatur. Størrelsen til tross ble vi ikke helt komfortable med tastaturet. Tastene virker litt lavere og flatere enn vi er vant med.