TEST: Toshiba Satellite L500 - Slank og pen Toshiba

TEST: Toshiba Satellite L500 - Slank og pen Toshiba

Toshiba Satellite L500 er en lekker og relativt rimelig bærbar, men det tar aldri helt av med ytelsen.

Toshibas Satellite-serie er i all hovedsak tiltenkt hjemmebrukere på jakt etter en rimelig og duganes bærbar til vanlig bruk. Vi har tatt en titt på L500, en ganske så smekker og stilig 15,6-tommer. Dette er en størrelse som passer greit om du har planer om å frakte pc-en med deg, for eksempel når du skal på ferie eller bort i helga. Størrelsesmessig er den også greit egnet for skoleelever og studenter som frakter pc-en med seg hver dag, men det er nok sånn at den passer aller best i relativt stasjonær form i hjemmet.

L500 kommer i flere utgaver, hvor det blant annet skiller litt på prosessormodell og lagringskapasitet. Du får L500, som er utstyrt med prosessorer og brikkesett fra Intel, mens L500D er utstyrt med tilsvarende fra AMD. Videre er et par av Intel-varianten Centrino 2-basert, mens AMD-maskinen er utstyrt med Turion-prosessor. L500D leveres videre med ATI Radeon HD 4570, mens L500 i tillegg kan leveres med ATI Radeon HD 4650, avhengig av hvilken undermodell man velger. Det er altså mye å holde styr på, og det er ikke lett å holde tunga rett i munnen.

Vi har testet Satellite L500-12E, som er utstyrt med Intel Centrino-teknologi, via en Core 2 Duo T6500-prosessor på 2 gigahertz, Intels GM45 Express-brikkesett, 4 gigabyte minne og en harddisk på 500 gigabyte. Vår modell var også utstyrt med ATI Radeon HD 4570-grafikkprosessor. Dette er en av de enklere Radeon-modellene for bærbare pc-er, men gjør det mulig å spille enklere spill, samt å dekode HD-video for å avlaste prosessoren ved slik bruk. De fleste nettbutikker selger en modell kalt L500-12K, hvor den eneste forskjellen er grafikkbrikken. Toshiba Satellite L500-12K er utstyrt med en ATI Mobility Radeon HD 4650-grafikkprosessor, i stedet for HD 4570 som satt i vår testmaskin. Det finnes også en rimeligere modell med samme grafikkprosessor som vår test-pc, men da med en noe enklere prosessor. Så vidt vi har sett får man blant annet kjøpt Satellite L500-12E på Elkjøp.

L500 er utstyrt med det man forventer av tilkoblinger. Det er tre usb-kontakter, hvorav en er kombinert eSATA-tilkobling, nettverk, d-sub og hdmi. Sistnevnte gir blant annet muligheten til å koble pc-en til en HDTV for å spille av for eksempel HD-video dekodet av Radeon-grafikkprosessoren.

Halveksklusiv og lekker design

Et av områdene som skiller bærbare beregnet på hjemmebruk fra bedriftsrettede bærbare er design. Og det er tydelig at Toshiba har tiltenkt denne pc-en for hjemmebrukerne. Satellite L500 er en relativt smekker bærbar, størrelsen til tross. I sammenslått tilstand ser pc-en slank og lett ut. Det til tross for at du møtes av et tastatur i fullstørrelse, samt eget talltastatur, når du åpner skjermlokket.

Innvendig er maskinen lakkert i sølv med stripemønster, mens skjermlokket har samme mønster, men en mørkegrå metallic-farge. Hjørnene er avrundede og designen er preget av relativt myke linjer. Maskinen er ganske så lekker, selv om det kan virke som om Toshiba har ønsket å gjøre designen litt mer eksklusiv enn den er i praksis. Uten at maskinen blir mindre lekker av den grunn.

Skjermen er 15,6 tommer i 16:9 bredformat, et format som tar mer og mer over på både bærbare og vanlige lcd-skjermer. Fordelen med 16:9-formatet er at du blant annet slipper skjemmende sorte striper i topp og bunn når du ser film og tv-serier, ettersom det er samme størrelsesforhold som brukes på tv-er. Ulempen er at man mister litt oppløsning i høyden. L500 leveres kun med oppløsning på 1 360 x 768 piksler. Det er tilstrekkelig for at nettsider og vanlige kontorprogrammer vises skikkelig eller for å vise film i 720P HD-oppløsning, men det føles litt lite om man for eksempel skal jobbe med bilderedigering.

Skjermen er utstyrt med blank overflate, noe som gir noe bedre kontrast og spenstigere farger sammenlignet med skjermer med matt overflate. I dag er det i all hovedsak bedriftsmodeller som leveres med matt skjerm. Og til vanlig hjemmebruk vil nok de fleste foretrekke en blank skjerm, da det gir et spenstigere bilde. Den eneste ulempen kan være at man kan oppleve en del refleksjoner i skjermen ved ugreie lysforhold. Vi opplevde skjermen som både lyssterk og med god kontrast og fargegjengivelse. Vi hadde imidlertid gjerne sett at oppløsningen var et hakk eller to høyere.

Maskinen blir aldri spesielt varm. Selv ved relativt tung bruk holder den aldri mer enn en behagelig temperaturnivå. Ved vanlig bruk kreves det heller ikke mye jobb fra kjøleren for å holde temperaturen nede, men viftene begynner for alvor å gå ved litt tyngre bruk. Det blir ikke fryktelig plagsomt, men lyden er utvilsomt merkbar.

Nærhet til strøm å foretrekke

Når vi tester bærbare pc-er er noe av det første vi gjør å kjøre testprogrammet MobileMark 2007. Dette er et program som simulerer vanlig bruk, som surfing, tekstbehandling og bildebehandling, og så måler hvor lenge batteriet på den bærbare holder. Toshiba Satellite måtte se seg slått at Mobilemark 2007 etter omtrent to og en halv time. Vi målte altså batteritiden til omtrent 2,5 timer. Sett opp mot spesifikasjonene er det ikke aller verst, men det er heller ikke noe å slå hæla i taket for. Bærbare i dette segmentet burde i alle fall driste seg opp mot tre timer, kanskje litt mer. Det gir muligheten til å være borte fra en stikkontakt en stund, men for eksempel på reise blir det i minste laget.

Les mer om ytelsen og vår konklusjon på neste side.

Infrastruktur