OMKALFATRER: Brian Krzanich, toppsjefen i Intel, sier opp 12.000 ansatte og endrer ledelsen i selskapet.

OMKALFATRER: Brian Krzanich, toppsjefen i Intel, sier opp 12.000 ansatte og endrer ledelsen i selskapet.

Intel kutter 12.000 jobber

Omstrukturerer fra pc til IoT og servere.

Intel kutter 12.000 jobber verden over som en del av en større restrukturering og omlegging fra stor pc-avhengighet til nye vekstområder som Tingenes Internet (IoT – Internet of Things) og servere. Kuttene representerer 11 prosent av selskapets ansatte verden over, og selskapet skal også konsolidere lokasjonene sine, noe selskapet håper skal spare inn 750 millioner dollar i år, melder IDG New Service.

Minne og FPGA

Utstyr til datasentre vil være Intels vekstområde nummer en i fortsettelsen, dette området genererer en stor del av selskapets inntekter, og kan muligens kompensere for nedgangen i pc-markedet.

Drivere for videre vekst vil være minnebrikker og FPGA-er (Field Programmable Gate Array), som selskapet fikk inn i porteføljen etter det nylige oppkjøpet av Altera, sa toppsjefen i Intel, Brian Krzanich. Det oppkjøpet kostet Intel 16,7 milliarder dollar.

Intel akter å føre 1,2 milliarder dollar i andre kvartal i omstrúktureringskostnader. Ved utgangen av 2015 hadde selskapet omtrent 104.800 ansatte i 72 land, ifølge sine egne rapporter.

Servere lønnsomst

Det reduserte pc-salget har naturligvis svekket Intels økonomiske resultater. Ifølge IDC gikk pc-salget ned med 11,6 prosent i første kvartal i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Intel strever også med å komme seg inn i markedet for mobile enheter, til tross for en aggressiv tilnærming. Selskapets Atom-brikker finnes kun i en håndfull smartmobiler, mens Intel gjør det noe bedre i nettbrett-markedet.

Det er servere som er Intels mest lønnsomme forretningsenhet, men selv her er selskapet under økende press fra rivaliserende brikkemakere. Google er en av de største serverkundene i verden, og i samarbeid med Rackspace jobber Google nå med å utvikle en server basert på IBMs Power 9-arkitektur. Google skal også støtte en ARM serverbrikke fra Qualcomm, slik at Googles aktiviteter truer Intels hegemoni. 

Nye muligheter

Intel jakter på IoT-markedet gjennom oppkjøp og ved å flørte med hobbybrukere og oppfinnerne. Selskapet har brukt flere millioner av dollar på å produsere tv-programmet America’s Greatest Maker, som er en annonseringskanal for Intels utviklingsprodukter.

Intel har også nye innovasjoner som Optane lagring på gang, noe som kan forbedre pc-bruken.

Skviste ut

Krzanich omkalfatrer også selskapets lederkabal for å forme Intel i sitt bilde. Nylig utpekte han en tidligere Qualcomm-leder, Venkata Renduchintala, som sin nestkommanderende. Han vil også lede pc-, IoT- og programvare-enhetene til Intel.

Denne utnevnelsen skviste ut den tidligere pc-sjefen i Intel, Kirk Skaugen, som nå forlater selskapet. Mobilsjefen Aicha Evans har allerede gått, og IoT-sjefen Doug Davis skal pensjonere seg.

Likevel bra tall

Oppsigelsene ble kunngjort samme dag som Intel presenterte sine resultater for første kvartal. Selskapet rapporterte en fortjeneste på to milliarder dollar for første kvartal 2016, noe som er en oppgang på tre prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Omsetningen for kvartalet landet på 13,7 milliarder dollar, noe som representerer en vekst på 7 prosent, sammenlignet med fjorårets første kvartal.

Omsetningen for Client Computing Group, som leverer til pc og mobile enheter, var på 7,5 milliarder dollar, opp 2 prosent år over år. Data Center Group, som leverer serverbrikker og utstyr for datasentre, omsatte for 4 milliarder dollar, opp 9 prosent.

 

 

Les om:

Intel