Ikea skal selge hjemmeelektronikk

Ikea skal selge hjemmeelektronikk

Fra og med i høst kan norske forbrukere kjøpe Ikeas kombinerte stuemøbel og hjemmekinoløsning Uppleva.

Snart får Ikeas produktserier Billy, Ivar og Klippan selskap av nysatsingen Uppleva - et stuemøbel med integrert hjemmekinosystem som kombinerer lyd og bilde med Ikeas design.

Uppleva består av en smart led-tv med ukjent skjermstørrelse, et 2.1 lydsystem med trådløse basshøytalere, og integrert blu-ray-spiller. Alt er integrert i ett møbel, der kabler er bortgjemt og alt kan kontrolleres med en enkelt fjernkontroll.

"Helt nytt segment"

Uppleva er utviklet i tett samarbeid med TCL, som blant annet produserer tv-er og dvd- og blu-rayspillere. Løsningen skaper ifølge den svenske møbelgiganten et "helt nytt segment" innenfor hjemmekinoløsninger for stuen.

- Uppleva er et innovativt skritt inn i et nytt marked for Ikea, sier Tolga Öncu, salgssjef i Ikea Sverige, i en pressemelding.

Løsningen leveres i tre modeller, og flere av modellene leveres også med internettilgang. Prisen er fra rundt 5 500 norske kroner, og løsningen leveres med fem års garanti.

Uppleva blir først tilgjengelig i juni på Ikeas varehus i Kungens Kurva i Stockholm. I løpet av høsten kommer løsningen også til alle varehus i Sverige, Danmark, Norge, Frankrike, Italia, Polen, Spania, og Portugal, før den lanseres bredt fra våren 2013.

Vekk med kablene

I pressemeldingen viser Ikea til en studie som viser at bare tre av fire vil ha synlige kabler i stuen, og at 50 prosent ønsker færre enheter å forholde seg til. 60 prosent av alle hjem har tre eller flere fjernkontroller hjemme.

- Utviklingen av Uppleva har utgangspunkt i våre mange hjemmebesøk verden rundt, sier Uppleva-designer Francis Cayouette i pressemeldingen.

- Hjemmebesøkene har vist at mennesker overalt ønsker stilige og praktiske løsninger i stuen. Man ønsker gjerne at møblene skal integreres med teknologien slik at man slipper synlige kabler og flere ulike fjernkontroller, sier han.

- Uventet satsing

Jonas Arnberg, konsulentsjef i svenske HUI Research, sier til DN.se at Ikeas hjemmeelektronikksatsing kom uventet.

- Dette er en bransje der det for stort sett ikke går spesielt bra for noen av aktørene. Det alle venter på er at noen skal forsvinne, men i stedet kommer det en ny til, sier han.

Arnberg tror ikke satsingen kommer til å gå like bra for Ikea som møbelselskapets satsing på hvitevarer.

- Om det er mulig at Ikea undervurderer noe så er det kanskje her. Dette er en bransje som er utrolig tøff.

It Bransjen