Lyckliga gatan for distribusjon

Lyckliga gatan for distribusjon

Sandefjord er et mekka for distribusjon i it-bransjen. Halvparten av omsetningen i landet er her – i én gate.

I et industriområde utenfor Sandefjord sentrum ligger veien Østre Kullerød. I denne veien har Norges største distributører og nettbutikker vokst frem, sammen med en rekke andre it-bedrifter. Her finner vi Komplett og Norek, GNT Norway, Itegra, MPX, og Addex, for å nevne noen.

Flere av dem eksisterer kun på grunn av innsatsen til fire sandefjordinger.

Four founding fathers

Mange mener begynnelsen på eventyret kan spores tilbake til 1986, da Santech ble startet av Sigurd og Gunnar Bjønness, med Tom Tychesen og Bjørn-Erik Tholfsen med på laget i 1989.

Men historien om at Santech, nå GNT Norway, gikk fra silkeblomster til pc-deler over natta, skal være sterkt overdrevet.

Som alle gode eventyr, er det mange versjoner av historien. Da Computerworld kom til Sandefjord, hadde jungeltelegrafen fortalt oss at Santech nærmest startet som en blomsterforretning. Det hadde åpenbart sjefen i GNT også fått med seg.

- De fire begynte med blant annet silkeplante-import. Da en av dem skulle importere minne fra utlandet til pc-en sin, oppdaget han hvor dyrt dette var. De tenkte at her måtte det ligge mye penger, og satte i gang med distribusjon av pc-deler, sier administrerende direktør Monica Aune i GNT.

EVENTYRFORTELLER: Sagnene om The Four Founding Fathers har bredt seg ut i Sandefjordsområdet. Administrerende direktør Monica Aune i Komplett-konkurrenten GNT Norway kan fortelle om silkeplante-import. (Foto: Mats Lillesund)

Realiteten er noe annerledes.

- Silkeplante-historien er nok veldig overdrevet, humrer Tom Tychesen.

LES OGSÅ: Prisdryss for norske ikt-distributører

Bjønness-brødrene drev riktignok med silkeplantene-import, men i et eget firma. Santech var et konsulentselskap. I 1989 kom Tychesen og Tholfsen med på laget, og Sigurd og Gunnar Bjønness spyttet silkeplante-pengene inn i varehandel med pc-deler.

- Vi hadde ikke tenkt å drive med silkeplanter hele livet, sier Gunnar Bjønness.

LYCKLIGA GATAN: I Østre Kullrød ligger Komplett (gul bygning) og GNT Norway (grå bygning) tett i tett. I denne gaten har distributørene i Sandefjord vokst frem. (Foto: Mats Lillesund)

Siden den gangen har de fire vært med i oppbyggingen av it- og logistikkbedriftene i Sandefjord, samt vært involvert i flere andre virksomheter.

Santech fusjonerte i 1996 med Micro Software, og ble til Santech Microgroup, og heter i dag GNT Norway. De fire grunnleggerne solgte seg etter hvert ut, startet blant annet Itegra og Telefast, og holder i dag i trådene til flere selskaper.

Distributørene bygget sitt Mekka; les mer på neste side.

Les om:

It Bransjen