Tidenes ti viktigste bærbare

Tidenes ti viktigste bærbare

Disse bærbare datamaskinene var med å definere og forme dagens bærbare pc-er.

Inntoget av bærbare datamaskiner har gjort mye for å forandre våre digitale liv.

26 år etter at den første bærbare pc-en dukket opp har amerikanske PC World mimret over de ti mest betydningsfulle maskinene vi har sett så langt. Selv om vi kan flire av små skjermer og trege prosessorer, har de alle vært med på å bane veien for dagens bærbare.

1. Første virkelige bærbare: Epson HX-20 (1981)

På samme måte som Fords Tin Lizzie ble den første bilen som var billig nok til å bli tilgjengelig for massene, ble Epson HX-20 den første bærbare pc-en som folk fleste kunne kjøpe. Den var også enkel.

Selv om en håndfull posørmaskiner kom før, inkludert Osborne Computer, er HX-20 ansett som den første virkelige bærbare. Den veide rundt 1, 6 kilo og hadde et nikkel kadmium-batteri som varte 50 timer etter en oppladning.

LES OGSÅ: Hardfør bærbar

Den bittelille LCD-skjermen kunne bare vise fire linjer med tekst på en gang. Maskinen hadde en innebygget matriseskriver og en liten kassettsspiller til lagring. Den hadde to Hitachi 6301- prosessorer med en hastighet på 614 Khz og 16K internminne.

HX-20 solgte rundt i 250 000 eksemplarer.

2. Første populære bærbare: Tandy (1983)

1980-tallet var en fin tid å være nerd. En av grunnene til det var Tandy TRS-80 Model 100. Dette ble den første bærbare pc-en som virkelig tok av.

Den kostet 800 dollar og veide 1,7 kilo, nesten det samme som Epsons maskin. Men Tandy hadde en mye større LCD-skjerm.

Den gikk på AA-batterier som varte opp i mot 18 timer og hadde ingen interne lagringsmuligheter. Du måtte kjøpe en ekstern kasettspiller og en 5, 25 tommers diskettstasjon.

Maskinen hadde derimot en rekke andre innebygde funksjoner, blant annet tekstbehandler, adressebok og en applikasjon for modemkommunikasjon. Tandy ble spesielt populær blant journalister i felten.

3. Første bærbare med 386-prosessor: Compaq Portable 386 (1986)

Hvis du er overrasket at denne store kassen er med på lista, innrømmer vi gladelig at det ikke er en ordentlig bærbar, men den var bærbar nok og var en milepæl.

Til tross for den overveldende prisen på 12 000 dollar, ble Compaq Portable 386 en av de mest populære bærbare gjennom tidene. Det ble den første som brukte den nye, kraftige Intel 80386-prosessoren, hvis arkitektur regjerte de neste 20 årene.

Den var ikke pen. Den så mer ut som en liten koffert og veide nesten ti kilo. Tastaturet måtte settes på og tas av igjen og maskinen hadde ikke batteri. Men prosessoren opererte med 20 MHz og det gjorde Compaq-en sexy nok.

4. Første tablet med håndskriftgjenkjenning: GRiD Systems 2260 (1992)

Tidlig på nittitallet kom den første pc-en som du kunne skrive på for hånd. GRiDs 2260 hadde en Intel 386 eller 486 prosessor. Denne konvertible pc-en var en hardfør sak med en tykk magnesiuminnpakning. VGA-skjermen på 10, 5 tommer var ansett som god på den tiden.

LES OGSÅ: Topp grafikk for bærbare

Problemet var at den var tung å holde i og operativsystemet fungerte ikke optimalt. Det var ikke før Microsoft introduserte Tablet Operating System i 2002 at maskiner med håndskriftgjenkjenning virkelig fant sin nisje i markedet.

5. Den første tynne og lette bærbare: DECs HiNote Ultra (1994)

Elsker du din ultraportable lettvekts-pc? Da kan du takke Digital Equipment Corporation for å ha satt en ny standard.

HiNote Ultra var omtrent en tomme høy og veide litt over en og en halv kilo. Skjermen var 11, 1 tommer og sort/hvit. Maskinen hadde 4MB RAM og en harddisk på 340MB og en styrekule til å peke med. Du kunne velge mellom tre forskjellige 486-prosessorer.

Operativsystemet var Windows for Workgroups 3,11. Den hadde ett forretningsprogram, Lotus Organizer, og kom ferdiglastet med CompuServe som hjalp til å navigere på noe som ble kalt Internett.

LES VIDERE OM DE FEM NESTE: Apple Powerbook 520, Toshiba Portege T3400, Apple iBook, WidowPC Sting, Apple MacBook Pro.

It Bransjen