Vil vi skal gamble på do

Vil vi skal gamble på do

Han har allerede fått oss til å se på tv på mobilen. Nå vil han at vi skal gamble, på alt fra bingo og skrapelodd til mobil-poker.

- Folk skraper og skraper og skraper. Uansett om det koster penger eller ikke. Responsen har vært helt syk!

Ola Akselberg gliser bredt. Mannen som i 2004 stiftet Rubberduck, har tidligere suksesshistorier bak seg, og ser nå framover. Rubberduck profilerer seg nå som verdensledende innen mobil-tv, og leverer tjenester til blant annet NRK, TV Norge, BBC, Fox og MTV. Akselbergs nye selskap, Milesahead, skal gjøre det samme med gambling, som Rubberduck gjorde med tv. Vi skal begynne å gamble på mobilen.

LES OGSÅ: Gir verden video på mobilen

Få aktører

Tjenestene har foreløpig vært på teststadiet. Men responsen har vært enorm. Akselberg forteller om en test hvor de sendte 13 000 meldinger ut til mobilbrukere. 30 prosent av disse lastet ned et skrapelodd-program, og 20 000 lodd ble skrapet den første dagen. I gjennomsnitt satt brukerne med programmet i 17 minutter. Så satt de opp en sandkasse med diverse spill på internett, for eksempel skrapelodd, syvarmede banditter og rulett. Serveren fikk tusen forespørsler hvert sekund, og knelte.

- De klikket og klikket og klikket, humrer Akselberg.

- Man har jo med seg mobiltelefonen overalt, til og med på do. Og så, når man søker litt spenning, kan man bruke oss.

LES OGSÅ: 3g - "girls, games and gambling"

Milesahead ble startet på nyåret og er nå fem personer. De skal satse tyngst på mobil gambling, men de utvikler også tjenster for gambling på internett. De er et datterselskap av Aspiro, og sitter sammen med dem på Egertorget i Oslo.

- Du kan telle dem som utvikler teknologi til nettgambling på to hender. Mens de som utvikler gamblingtjenester til mobil, kan du telle på én, sier grunderen.

Tv-bingo

Mobil gambling har blitt spådd en lysende framtid. Analysebyrået Informa Telecoms & Media spår at den globale omsetningen kommer opp i 50 milliarder kroner i løpet av få år.

- Denne kaka vil vi ha en del av, sier Akselberg.

LES OGSÅ: - Nettpoker dør innen fem år

Førstemann ut til å bruke tjenestene fullt ut, er Tv2. I deres chatteprogram Sonen skal det fra neste uke være et bingospill. Mens brukerne ser på tv-programmet, bruker de et lite mobilprogram til å spille. Tallene faller ned på tv-skjermen, og 13 millisekunder senere faller de ned på mobilskjermen. Ny teknologi med socket-tilgang til telefonene, gir en åpen linje direkte til brukerne som dermed får lynrask respons. Når brukeren ser at det er på tide å rope "bingo!", trykker han på en knapp, og seieren er i havn.

- Tro meg, dette brukte vi sinnsykt lang tid på. Det morsomme er at Tv2 ser på dette som et nytt konsept for programmer, og jeg skal i et møte med dem etterpå for å snakke med om dette, forteller den entusiastiske bergenseren, som forteller at også veldedige organisasjoner og diverse andre bedrifter har meldt sin interesse.

Lover og regler

Men det er ikke tv-bingo eller reklamebaserte skrapelodd Milesahead helst vil drive med. De vil inn i den tyngre, kommersielle gamblingen, slik vi kjenner den fra nettsider som Betson, Partypoker og Pokerstars. Om noen måneder vil de avsløre sin mobile løsning på online poker, som visstnok skal være nyskapende og "milevis foran konkurrentene". Ettersom slike spill ikke er lovlig i Norge, er selskapet registrert i Malta, og serverne står på et hemmelig sted ett eller annet sted i verden. Tre av de ansatte er også hemmelige, alt for å innfri de ISO-standarene som gjelder for drift av slike gamblingsystemer.

LES OGSÅ: Offentlige ansatte surfet etter porno og gambling

- Mange mener gambling på internett er et stort problem. Og du vil altså spre gamblingen til folks lommer?

- Det har vært mye snakk om avhengighet til nettgambling. Men altså, det finnes alltid noen som er avhengig av noe, sier Akselberg, som synes spørsmålet er vanskelig.

- VI har jo regler på hvor mye man kan spille for og slike ting. Det er mange som er avhengig av røyk, men Petterøes får ikke beskjed om å kun selge så og så mange røyk til folk i måneden. Det er bra vi har regler. Men de kunne gjerne vært litt løsere.

- Dere klarte etter sigende å bli verdensledende på mobil-tv. Har du samme mål om mobil gambling?

- Helt klart!

It Bransjen