Minfastlege tilbake med Minid

Minfastlege tilbake med Minid

Justisministeren stengte tjenesten umiddelbart. Nå er den åpnet igjen.

Mens Datatilsynet og Helsedirektoratet krangler om sikkerheten i nettjenesten Minfastlege, tok avisa Glåmdalen en spansk en. I stede for store rapporter, juridiske prosedyrer og brev frem og tilbake, viste de justisminister Knut Storberget hele elendigheten. Det tok dem ti minutter for å få ut fødselsnummeret til ministeren mens han så på.

– Denne nettsiden er nærmest en boksåpner for å skaffe hvilket som helst fødselsnummer i Norge, forklarer Glåmdalens journalist Per-Erik Stømner til Storberget.

– Dette er svært alvorlig. Det går ikke an. Slik kan vi ikke ha det. Jeg er skremt, sier Storberget til avisa.

MELD DEG PÅ SEMINAR OM HELSE-IT OG SIKKERHET.

Offentlkig krangling

I går skrev Computerworld om hvordan Minfastlege har blitt en kasteball mellom Helsedirektoratet og Datatilsynet. DT påpekte allerede i 2007 den dårlige sikkerhet i nettstedet, som da var driftet av Nav. Etter at Helsedirektoratet overtok, har de satt opp et løp for å forbedre sikkerheten.

Helsedirektoratet ønsker å bruke den gamle innloggingen helt frem til 2011. Dette syns DT er alt for lenge, og sendte forrige uke et pålegg til Helsedirektoratet om å oppdatere nettstedet før starten av 2010.

Men så lenge vil det ikke ta. Etter Storbergets opplevelse ble Minfastlege stengt på dagen.

OPPDATERING: Dagen etterpå åpnet tjenesten igjen. Nå må du bruke MinID for å få logget deg på.

– Dette viser hvor viktig den jobben Difi gjør med å lage fellesløsninger for hele offentlig sektor, er. I stedet for å bruke tid og penger på å lage en egen innlogging, kan etatene gratis koble seg på den fellesløsningen som alt eksisterer, sier Difi-direktør Hans Christian Holte i en pressemelding.

– Én ting er at man kan bytte fastlege til andre personer. Det alvorlige er at man kan finne personnummeret. Rett person må få varsel i dag, for her må det gjøres noe straks. Denne nettjenesten krever jo ikke personlige koder, sier en sjokkert Storberget, og lover han skal ringe arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Tre timer senere mottar Glåmdalen melding fra politisk rådgiver Lubna J. Fjell i Helse- og omsorgsdepartementet. Hun opplyser at siden da skulle stenges.

LES OGSÅ: Ingen passord for bytte av fastlege

Fornøyd Apenes

Avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet innrømmer at Glåmdalens demonstrasjon foran øynene på justisministeren bidro til at nettjenesten ble beordret stengt tirsdag.

– Ja, det var et av flere elementer som spilte inn. Vi må opp på et høyere sikkerhetsnivå for å forebygge ID-tyveri, og nettsiden blir stengt onsdag morgen, forteller han.

Datatilsynets direktør Georg Apenes er glad for at Minfastlege nå stenges.

– Det tolker jeg som en innrømmelse på at Helsedirektoratet innretter seg vårt pålegg og aksepterer våre innvendinger, kommenterer Apenes.

Les hele saken på Glomdalen.no.

MELD DEG PÅ SEMINAR OM HELSE-IT OG SIKKERHET.

IT-Helse