Oppfinneren av datamusen er død

Oppfinneren av datamusen er død

Datamusens oppfinner, norsk-ættede Douglas Engelbart, er død. Han ble 88 år gammel.

Allerede på 60-tallet oppfant Doug Engelbart er verktøy som bestod av en slags trekasse som dekket to metallhjul. Han tok patent på denne oppfinnelsen lenge før noen i det hele tatt visste hva en mus var.

Engelbart har også vært involvert i utviklingen av det tidlige konseptet av epost., ordbehandlingsprogram og videokonferanser på datamaskiner.

Angrer på navnet

I 1957 begynte han på Standford Research Institute (nå SRI International) 32 år gammel. I 1936 lagde han det første konseptet av en datamus. Det tok imidlertid mange år før hans oppfinnelse skulle revolusjonere bruken av datamaskinen. Det skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Under datakonferansen Fall Joint Computer Conferance i 1968 demonstrerte han sitt konsept som bestod av en datamaskin, en mus, en skrivebord og informasjon knyttet til det som ble kalt hypertekst – en slags forløper til internett.

På den tiden ble tastaturet kun brukt til å styre stormaskiner, og mus var et nytt konsept.

- Jeg vet ikke hvorfor vi kaller det en mus. Noen ganger ber jeg om tilgivelse for det. Jeg innførte uttrykket og vi endret aldri på det, sa Engelbart under en presentasjon.

Gjennom årenes løp har han mottatt mange priser for sitt arbeid. Blant annet mottok han Lemelson-MIT Prize i 1997, Turing Award samme året, og National Medal og Technology i år 2000.

- Doug var en kjempe på området som har gjort verden til et mye bedre sted, og en som gjorde et dypt inntrykk på alle oss som kjente han, sier Curtis Carlson, sjef på SRI International.

Engelbarts familiebakgrunn omfatter norske, svenske og tyske aner.

IT-Helse