Teknosinke blir helseminister

"Teknosinke" blir helseminister

Jonas Gahr Støre innrømmer han kan lite om teknologi, men anser det ikke som et problem.

I dag var Norge vitne til store omrokkeringer i Stoltenberg-regjeringen.

Til manges overraskelse ble Jonas Gahr Støre overført fra Utenriksdepartementet og fortsetter som helseminister.

I dag kl 13.30 mottok Støre nøklene fra Helse- og omsorgsdepartementet fra hendene til avtroppende helseminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Hun flytter over til Forsvarsdepartementet.

Tekno-ydmyk

Helse og omsorg er utnevnt som et av hovedtemaene til neste års stortingsvalg, og det er en av grunnene at Stoltenberg flytter en av hans politisk tyngste partimedlemmer ti dette departementet.

Helsedepartementet er også skadeskutt på grunn av mange helseskandaler og mediaoppslag om alvorlige feil.

Samtidig er helsesektoren i en enorm omstilling rundt ny teknologi. Men den nye helseministeren har lite erfaring med teknologi. Overfor Computerworld innrømmer han at han ikke kan for mye om digitalisering.

- Men en minister bør ikke kunne alt. Det er mye man må vite om kirurgi, men det behøver ikke å være meg, og vi må ha mye kompetanse på teknologi, men det er ikke jeg som skal kunne det, sier han.

- Dyktige fagfolk

Den avtroppende ministeren, Strøm-Erichsen, hadde tung bakgrunn fra it-bransjen og var en habil person til å følge opp Samhandlingsreformen og videre digitalisering av helsevesenet.

Hun har blant annet jobbet i Siemens og er utdannet som EDB-ingeniør.

Når Computerworld spør Gahr Støre om han mener han har nok peiling på teknologi til å lede den uhyre viktige digitaliseringen, svarer han at han ikke anser det som kjernekompetanse for en helseminister.

- Det er mange områder vi har dyktige fagfolk på, som på teknologi. Men hvis de spør meg om å stille opp for dem kommer jeg til å gjøre det, sier han.

Få Computerworlds nyhetsbrev om helse og it

- Beste helsevesenet

Senest denne uken gikk partikollagen til Gahr Støre, Helga Pedersen, ut med en plan om å bare ha én pasientjournal i Norge.

Dette valget, sammen med videreføring av den haltende Samhandlingsreformen, digitalisering av sykehus og mer pasientsentrerte helsetjenester, er temaer som kommer til å prege helsepolitkken i mange år fremover.

Gahr Støre antydet flere ganger at teknologi er et viktig tema i hans arbeid året frem til valget. Han sa også at han ikke har blitt helseminister for bare ett år, men anser det som naturlig å fortsette etter valget, hvis muligheten er der.

Et annet utsang som har gått som en mantra i den nye helseministerens uttalelser i dag, er at Norge har verdens beste helsevesenet. Gahr Støre anser det som en av hans viktigste oppgavene å få vekk det negative fokuset fra helsesektoren og påpeker de mange gode sider med det.

Få Computerworlds nyhetsbrev om helse og it

Les om:

IT-Helse