- Funcom utnytter it-folk

- Funcom utnytter it-folk

Ansatte skal ha blitt syke etter hardt press og hets. - Utnyttelse, mener LO. - Drøy påstand, svarer Funcom.

Det er ikke bare lek og moro i spillbransjen.

LO-forbundet El og It går ut i Dagbladet og slakter arbeidsforholdene i Funcom.

- Da jeg kom inn her, så jeg at det dreide seg om grov utnyttelse av unge gutter og jenter. Det er mange som er blitt syke, og jeg tviler på om vi greier å få dem på beina igjen, for å si det litt grovt, sier Erik Bråten i forbundet til Dagbladet.

Ifølge Erik Bråten opplever de unge ansatte i firmaet svært lange arbeidsdager, arbeid i helger og røde dager, hetsing, ubetalt overtid og ulovlige ansettelsesforhold. 30 ansatte skal ha henvendt seg til forbundet over de siste to årene, og Bråten mener Funcom utnytter ung arbeidskraft på det groveste.

- Grov hets

Dagbladet har snakket med flere som har vært innom Funcom, og de forteller om lange arbeidsdager, mye overtid og hardt press.

Noen hevder også at de har blitt presset ut av selskapet etter at de satt spørsmålstegn ved selskapets arbeidsforhold.

- I starten gjorde jeg jobben min, og fikk komplimenter fra ledelsen. Jeg var lykkelig i jobben. Men en dag snudde det brått: Jeg stilte noen spørsmål, og det er vel noe av grunnen til det som skjedde, sier en anonym tidligere ansatt til Dagbladet.

Den ansatte skal ha sluttet i jobben, etter å ha opplevd "grov hets" fra enkelte personer i ledelsen.

En annen ansatt forteller at han fikk tilbud om en stor sluttpakke om han ville slutte. Dette kom ifølge den ansatte etter at han hadde sjekket arbeidsmiljø-regler og snakket om dette med sine kollegaer.

- Grov påstand

Kjetil Vaarlund, HR-direktør i Funcom, er ordknapp når Computerworld kontakter han.

- Det er begrenset hva vi kan gå ut med i media. Slik er det nå en gang spillereglene, forteller han.

- Dette har basis i personalsaker, og de kan vi ikke kommentere.

- Men generelt, hva vil du si til påstandene om at dere utnytter unge gutter og jenter?

- Det får stå på El og Its regning. Jeg synes påstanden er ganske drøy. De bruker en retorikk vi ikke kjenner oss helt igjen i, sier Vaarlund.

- Men for all del, vi lytter til dem, og er i dialog med dem. Jeg snakker regelmessig med Bråten, og det har jeg gjort en stund.

Funcom ble nylig rangert som den åttende mest attraktive arbeidsplassen i Norge for it-folk, noe Vaarlund trekker frem som et argument for at Funcom er et godt sted å jobbe.

IT-Karriere