- Gates viktigere enn Steve Jobs

- Gates viktigere enn Steve Jobs

Nå starter debatten: Hvem er den viktigste lederen it-bransjen har sett? Stem her!

For noen uker siden tok vi avskjed med en av de mest visjonære mennesker it-bransjen har sett, Apple-gründeren Steve Jobs.

Hans død fikk enorm oppmerksomhet verden over, og mange steder ble det lagt ned blomster og tent lys for ham. På en eller annen måte rørte Jobs noe i oss, samtidig som produktene til Apple har endret hverdagen vår. Og om det ikke var nok forlot Jobs oss da Apple akkurat hadde nådd toppen og var verdens mest verdifulle selskap.

Men posisjonen til den andre urgründeren fra de personlige datamaskines tid er annerledes.

Bill Gates har med sitt Microsoft påvirket vårt daglige digitale liv både privat og i arbeidssammenheng i aller største grad. Likevel er det få som innrømmer at de er “glade” i selskapets produkter. De har langt fra samme status som Apple sine.

Men å konkludere med at Jobs dermed har hatt større påvirkning på verden enn Gates er feil, skal vi tro den visjonære forskeren Maxwell Wessel, som jobber ved Forum for Growth and Innovation, en tankesmie ved Harvard Business School.

- Forgud Bill Gates, ikke Steve Jobs!

Det er tittelen på en kommentar han har publisert i blant annet Harvard Business Review og Bloomberg Businessweek.

Wessel prøver ikke å rakke ned på Apples suksess. Han skriver at Apple er en “gylden standard i amerikansk industri” for øyeblikket. Han setter stor pris på Jobs arbeid med å føre selskapet fra nesten konkurs til dagens suksess.

Forbrukerprodukter eller filantropi

“Steve Jobs er sannsynligvis den viktigste lederen i forretningsverdenen. Men han er ikke den viktigste fra forretningsverden”, skriver han.

Ha mener at Jobs ikke bør forgudes, men at en annen it-leder bør få slik heder. Det er Bill Gates.

“Jobs og Gates har begge to hatt stor påvirkning på vår verden. Apple har ledet en tidsalder med forbruker-it. Microsofts platform har gjort det mulig for en generasjon med dataforskere og utviklere å lære og blomstre. Apple lager fantastiske forbrukerprodukter. Microsoft har jobbet for å gjøre forretningsverden mer effektiv”, skriver Wessel.

Man kan si at Microsoft på mange måter har bygget store deler av motorveien som Apple nå kjører fortest på.

Altså, der Jobs har gitt oss fantastiske forbrukeropplevelser har visjonene til Gates og Microsoft skapt it- og forretnignsutvikling for en hel verden.

Malaria eller iphone

Wessel påpeker at Jobs mot slutten av livet var mest opptatt av om hvordan arven til Apple vil overleve i fremtiden. Og det mens Bill Gates for lengst har forlatt it-bransjen for å gjøre ting han mener er viktigere, nemlig å hjelpe andre mennesker. Siden 1994 har Bill & Melinda Gates Foundation samlet over 31 milliarder dollar i resurser for å angripe noen av de største problemene i verden.

Wessel siterer Gandhi på at man må være den endringen man ønsker seg til verden. Jobs gjorde det ved å skape en herlig forbrukerverden for folk med mye kjøpekraft, Gates ved å støtte millioner av mennesker som ellers ikke har en stemme.

“Steve Jobs tok sitt selskap til ledelsen i mobil it. Bill Gates bestemte seg å kjempe mot malaria. Hvem av de to bør vi sette på pidestallen for våre barn?” spør Wessel.

Les om:

IT-Karriere